?>

Mehmetçik AFAD'ın arama kurtarma eğitimleriyle olası afetlere hazırlanıyor

Şırnak'ta Mehmetçik'e olası depremlere hazırlık için arama kurtarma ve ilk yardım eğitimi veriliyor.

Gündem - 1 yıl önce

Şırnak

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının "100 Bin Arama Kurtarma Personeli Projesi" kapsamında Şırnak'ta AFAD İl Müdürlüğünce askeri personele yönelik eğitim programı düzenlendi.

AFAD İl Müdürlüğünde gerçekleştirilen programda arama kurtarma ve ilk yardım konularında teorik eğitim verilen askerler, daha sonra Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığında oluşturulan tatbikat alanında uygulamalı eğitimlere katılıyor.

Eğitimlerde Mehmetçik'e ekip organizasyonu ve takım çalışmasının önemi ile ilgili de bilgilendirme yapılıyor.

Olay yeri yönetimi ve organizasyonu hakkında bilgilendirilen askerler, senaryo gereği deprem anında bir binanın zemin katında mahsur kalan yaralıyı en kısa zamanda kurtarmak için hazırlıklarını yapıp adeta zamanla yarışıyor.

Sedye ile bina dışına çıkarılan ve alandaki diğer ekiplere teslim edilen yaralının ambulansa alınarak hastaneye sevki sağlanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup 600 personelden teorik ve pratik eğitimleri başarıyla tamamlayanlara AFAD tarafından sertifika verilecek.

İlk etapta 600 askeri personele eğitim veriliyor

AFAD İl Müdürü Muzaffer İşlek, AA muhabirine, İçişleri Bakanlığınca geliştirilen proje ile Cumhuriyet'in 100. yılında belirlenen 100 bin kişilik arama kurtarma ordusu oluşturmak için yürütülen çalışmaya Şırnak'ta ilk etapta 600 Türk Silahlı Kuvvetleri personeline eğitim vererek katkı sunmaya çalıştıklarını söyledi.

Yaklaşık 2,5 ay önce başlatılan eğitimlerde bugüne kadar 252 askeri personele eğitim verdiklerini ifade eden İşlek, "İlk etapta Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığında bir eğitim parkuru oluşturduk ve burada eğitimlerimiz devam ediyor. Bundan sonraki ayak ise diğer resmi kurumlarımız UMKE, Milli Eğitim Müdürlüğü personeli öğretmenler, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri... Eğitim uzmanlarımız ve arama kurtarma personelimizle bu projede yer alıyoruz. Valiliğimizin de bu konuda büyük destekleri oldu." dedi.

İşlek, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu, 6 Şubat 2023'teki 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerde bunu bir kez daha gördüklerini ifade ederek, her an deprem olacakmış gibi hazırlıkları en üst seviyede tamamlama bilinciyle faaliyetleri yürüttüklerini belirtti.

Eğitimlerin, Ankara'da eğitim gören AFAD personeli tarafından verildiğini belirten İşlek, şunları söyledi:

"Askerlerden oluşan timler her gün parkura gelerek bu zorunlu eğitimi alıyor. Her tim 18 kişiden oluşuyor. Her hafta 2 time eğitim veriliyor. Askerlerimiz olası bir depremde direkt enkaza müdahale edecek şekilde eğitiliyor."

Eğitim sonunda sınava tabi tutuluyorlar

AFAD İl Müdürlüğü Eğitim Şube Müdür Vekili Peri Hafta ise her timin 6 gün süreyle eğitime katıldığını belirtti.

Teorik ve uygulamalı eğitimleri tamamlayan askerlerin sınava katıldığını ifade eden Hafta, "Sınavda 50 soru soruluyor. Sınavda başarılı olanlara arama kurtarma tatbikatını başarıyla tamamladıklarına dair Bakanlıkça mail adreslerine sertifika gönderiliyor." dedi.

"Yarın deprem olacakmış gibi hazırlıyoruz"

AFAD İl Müdürlüğünde arama kurtarma teknisyeni Ayşenur Çankaya ise Ankara'da gördüğü eğitimi Şırnak'ta Mehmetçik'e aktarmak için kentte görevlendirildiğini ifade etti.

Eğitimlerin 2 gün teorik, 4 gün uygulamalı olarak devam ettiğini belirten Çankaya, "Yarın deprem olacakmış gibi arkadaşlarımızı hazırlıyoruz. Olası depremlerde bu arkadaşlarımız bizimle kol kola çalışma yürütebilecek seviyede görev alabilecek." diye konuştu.

AFAD ekiplerinin ayrıca 2023-2024 eğitim öğretim döneminde Şırnak'taki okulları ziyaret ederek 3 bin 300 öğrenciye farkındalık eğitimi verdiği belirtildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

RAMS Başakşehir, Portekizli futbolcu Matchoi Djalo'yu transfer etti

2024-07-01 15:18 - Spor

Slovakya ile Romanya berabere kaldı

2024-06-26 21:28 - Spor

DSÖ: Sudan'da her 5 kişiden 1'i acil durum seviyesinde gıda güvensizliği yaşıyor

2024-06-27 19:23 - Dünya

Oyunu kullanan İran lideri Hamaney, halkı sandığa çağırdı

2024-06-28 09:32 - Dünya

Azerbaycanlı Unutulmaz Sporcular - Tarih Onları Anacak

2024-06-26 12:43 - İnsan&Hayat

Yetki belgesiz emlak işletmelerine 29,2 milyon lira ceza uygulandı

2024-06-28 09:37 - Ekonomi

Almanya'ya net göç geçen yıl yüzde 55 azaldı

2024-06-27 12:58 - Dünya

Rusya: Ukrayna ile müzakereler, Batı'nın yönlendirmeleri olmadan yapılmalı

2024-06-25 21:02 - Dünya

Trabzonspor'un transfer görüşmelerini sürdürdüğü Cihan Çanak, Trabzon'a geldi

2024-06-28 00:03 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonla görüştü

2024-06-25 15:12 - Siyaset

İlgili Haberler

Kırklareli ve Uşak'taki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor

18:42 - Gündem

Genç avukatlara büro kurabilmeleri için kredi desteği verilecek

17:53 - Gündem

DMM "720 bin kız çocuğu ilkokul 4. sınıftan sonra okulu bıraktı" iddialarını yalanladı

17:33 - Gündem

Avrupa'da Müslüman STK'ler, Gazze'de sivil altyapının sistematik şekilde yok edildiği

17:22 - Gündem

Kırklareli ve Balıkesir'deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor

17:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Macaristan Başbakanı Orban'dan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'e "yolsuzluk"

18:53 - Dünya

UEFA tarafından Beşiktaş Kulübüne verilen 900 bin avro para cezası onandı

18:48 - Spor

Kırklareli ve Uşak'taki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor

18:42 - Gündem

NATO Genel Sekreteri Rutte'ye göre müttefikler arasında savunma sanayisindeki engeller kalkmalı

18:17 - Dünya

Carlo Ancelotti vergi kaçakçılığı suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı

18:13 - Spor