?>

Meclis yeni yasama yılına yoğun bir gündemle başlıyor

TBMM Genel Kurulu, 26. Dönem. 3. Yasama yılının ilk haftasına yoğun bir gündemle başlayacak.

Siyaset - 8 yıl önce

TBMM - COŞKUN ERGÜL

TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılında, 3 Ekim Salı gününden itibaren yeni İçtüzük hükümlerine göre çalışacak.

Yeni içtüzüğe göre, Danışma Kurulu önerileri üzerinde konuşulmayacak. Milletvekilleri, sadece görüşmeye tabi tezkerelerin oylanması ile kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasında yoklama isteyebilecek. 

Milletvekilleri Genel Kurula pankart, döviz getiremeyecek. Kınama ve Meclisten geçici çıkarma cezasına çarptırılan milletvekillerine, ödenek ve yolluk kesintisi uygulanacak.

İlk düzenleme, arabuluculuk

Yeni yasama döneminde Genel Kurulda ele alınacak ilk düzenleme, kamuoyunda "arabuluculuk yasası" olarak bilinen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı olacak.

İş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü yeniden düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'na göre, işçinin tazminat ve ücret, işverenin de alacak ve tazminat davaları açmadan önce arabulucuya başvurması gerekecek.

İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten, işçinin iş yerindeki mal ve malzemelere zararından doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığı anlaşılırsa dava reddedilecek.

İş mahkemeleri, HSK'nın olumlu görüşü alınarak, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığınca gerekli görülen yerlerde kurulacak.

İş sözleşmesi feshedilen işçi, sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiasıyla, bir ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvuracak. Başvurudan sonuç alınamaması halinde iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilecek. Taraflar anlaşırsa uyuşmazlık iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilecek.

Tazminat için zamanaşımı süresi 5 yıl olacak

Yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat için zamanaşımı süresi 5 yıl olacak.

Arabuluculuk müzakerelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilecek, uyuşmazlığın çözümüne katkı sağlayabilecek uzman kişiler de müzakerelerde hazır bulundurulabilecek.

Tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucu bir çözüm önerisinde bulunabilecek.

Arabuluculuk müzakerelerinde idareyi, üst yönetici tarafından belirlenen iki üye ile hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşavirinden oluşan komisyon temsil edecek.

3 Ekim Salı günü AK Parti, CHP ve MHP'nin Grup toplantıları yapılacak. 

AK Parti Grubu'nda, milletvekillerine AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hitap edecek.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AYM'den basın özgürlüğü lehine, Gülen aleyhine karar

2017-09-28 14:52 - Gündem

Gökova Körfezi'nde 4.3 büyüklüğünde deprem

2017-09-25 02:17 - Asayiş

THY'den 'Erbil' seferleri açıklaması

2017-09-25 14:23 - Genel

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde intihar | 26 Eylül 2017

2017-09-26 11:47 - Asayiş

Beşiktaş Fenerbahçe derbilerinde gerilim yaşıyor

2017-09-24 17:22 - Spor

Medipol Başakşehir deplasmanda sıkıntı yaşıyor

2017-09-24 19:43 - Spor

Danıştay'dan flaş yaz saati kararı

2017-09-27 18:32 - Genel

Ukrayna’dan Ümerov kararına tepki

2017-09-27 19:32 - Dünya

Dicle EDAŞ'tan borcu olan abonelere kampanya

2017-09-26 17:07 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

2017-09-27 21:29 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de akan kanın durması için Sayın Trump'ın gösterdiği çabayı ve liderliği takdir ediyorum

02:58 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Arap mevkidaşlarıyla telefonda Trump'ın Gazze planını görüştü

00:28 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye ve Macaristan parlamenterleri arasındaki dostluk maçını izledi

20:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin halkının yanında dimdik duruyoruz

19:57 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü

18:48 - Siyaset

Günün Manşetleri

InMerge İnovasyon Zirvesi ikinci gününde devam ediyor

18:53 - Ekonomi

TİKA'dan Kuzey Makedonya'daki sağlık ve yargı alanlarına destek

18:47 - Dünya

Gençlerbirliği'nden hakem kararlarına tepki

18:42 - Spor

Ziraat Türkiye Kupası'nda 3. eleme turu maç programı açıklandı

18:23 - Spor

Brüksel Havalimanı'nda 14 Ekim'deki gidiş yönlü bütün uçuşlar iptal edildi

18:17 - Ekonomi