?>

Meclis yeni askerlik sistemi için mesai yapacak

TBMM Genel Kurulu, yeni askerlik sistemini kapsayan Askeralma Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri için mesai yapacak.

Siyaset - 6 yıl önce

TBMM

TBMM Genel Kurulunda, bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine ilişkin teklif bulunuyor. Genel Kurul, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan söz konusu kanun teklifini görüşmek üzere 11 Haziran Salı günü toplanacak.

Teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.

İstekli olanlardan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. Askerlik çağına girmeden önce yaşları değişenlerin yoklamaları, değişen yaşlarına göre yapılacak. Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri, askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacak.

Yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlara bir defaya mahsus bedelli hakkı

Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak, kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası kesilecek. Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili olacak.

Yurt dışında en az 3 yıl süreyle fiilen çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.

Komisyonlar

ALS, SMA, DMD, MS Hastalıklarında ve Kesin Tedavisi Bilinmeyen Diğer Hastalıklarda Uygulanan Tedavi ve Bakım Yöntemleri ile Bu Hastalıklara Sahip Kişiler ve Yakınlarının Yaşadıkları Sorunların ve Çözümlerinin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu çarşamba günü toplanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Fransa karşısında ilk yarıyı 2-0 önde kapattı

2019-06-09 02:02 - Spor

Öykü Arin için ikinci kez ilik nakli süreci başladı

2019-06-02 17:17 - Çevre-Hayat

Genç milli güreşçi Kadriye Aksoy Avrupa ikincisi

2019-06-07 01:42 - Spor

Meclis yeni askerlik sistemi için mesai yapacak

2019-06-09 14:17 - Siyaset

Pehlivanların kispeti Demirci'den

2019-06-03 15:32 - Çevre-Hayat

Yanlışlıkla çöpe atılan dövizleri jandarma buldu

2019-06-03 20:07 - Gündem

Meke Gölü kırmızıya büründü

2019-06-06 23:42 - Gündem

Filistinliler bayramı hüzünle kutluyor

2019-06-05 17:39 - Dünya

Kıyıda kalan balıklar telef oldu

2019-06-02 16:39 - Genel

İsrail polisi Mescid-i Aksa’dan Müslümanları çıkarıp Yahudileri soktu

2019-06-02 17:52 - Dünya

İlgili Haberler

TBMM Genel Kurulunda bugün Meclis Başkanı seçimi gerçekleştirilecek

00:02 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi Cuellar'ı kabul etti

19:57 - Siyaset

SSB ile MEB mesleki ve teknik eğitim konusunda işbirliğine gitti

17:13 - Siyaset

MHP'de bayramlaşma programı belli oldu

17:02 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörün Türkiye'nin gündeminden kaldırılması siyasi iradeye bağlıdır

16:28 - Siyaset

Günün Manşetleri

TMO 2025 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı

09:47 - Ekonomi

Gümrük muhafaza ekiplerinden Gürbulak'ta 'tarihi' uyuşturucu operasyonu

09:43 - Asayiş

Küresel piyasalar tarife belirsizlikleriyle yön arıyor

09:05 - Ekonomi

Organize suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 90 şüpheli yakalandı

09:02 - Asayiş

Güney Kore, devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti

08:57 - Dünya