MEB'e bağlı okul ve kurumların kömür ihtiyacı TKİ tarafından karşılanacak

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı 81 ildeki okul ve kurumlara 2022-2023 eğitim öğretim yılında Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunca (TKİ) azami 600 bin ton kömür dağıtımı gerçekleştirilecek.

Eğitim - 2 yıl önce

Ankara

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumlara 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı İçin Isınma Amaçlı Kömür Dağıtımına İlişkin Karar" yürürlüğe girdi.

Buna göre, MEB'e bağlı 81 ildeki okul ve kurumlara 2022-2023 eğitim öğretim yılında azami 600 bin ton kömür dağıtımı gerçekleştirilecek. İhtiyaç duyulması halinde MEB'in talebi üzerine toplam miktar Hazine ve Maliye Bakanlığınca artırılabilecek.

Her il ve ilçede dağıtımı yapılacak kömür miktarı, birinci fıkra hükümlerine göre okulların derslik sayıları ve bölgenin iklim koşulları dikkate alınarak MEB tarafınca belirlenecek. Dağıtımı yapılan kömürler okul veya kurumun ısıma ihtiyacının karşılanması dışında herhangi bir tasarrufa konu edilemeyecek.

İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, kömür teslimlerini okulların ihtiyaçları nispetinde yapılmasını sağlayacak. Bu karar kapsamında 2022-2023 eğitim öğretim yılında yapılacak kömür sevkiyatları ve termin planı hakkında MEB ile TKİ arasında protokol yapılacak.

TKİ tarafından "CIF" satış esaslarında MEB tarafından bildirilen teslim noktalarına kadar gönderilecek kömür, sevkiyat noktalarının konumuna göre belirlenecek nakil vasıtalarıyla TKİ sorumluluğunda nakledilecek.

Sevkiyat programı, belirlenen termin planına uygun olarak yapılacak. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ise termin planına uyarak bu hususta gerekli tedbirleri alacak. Termin planına uyulamaması durumunda okulların talepleri TKİ'nin imkanları dahilinde hazırlayacağı yeni sevkiyat programına göre karşılanacak.

TKİ ile TCDD Taşımacılık A.Ş arasında protokol yapılacak

Bu karar kapsamında dağıtılacak kömürün en uygun vasıtalar ve en düşük maliyetlerle dağıtılması ve kamuya en az mali yük getirmesi sağlanacak. Bu kapsamda TKİ ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi (TCDD Taşımacılık A.Ş) ile taşıma konusunda protokol yapılarak öncelik verilmesi sağlanacak. TCDD Taşımacılık A.Ş kömürlerin eksiksiz ve zamanında teslim edilmesi için gerekli önlemleri alacak.

İl ve ilçe içerisinde dağıtım organizasyonu, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri koordinasyonunda gerçekleştirilecek. TKİ, bu karar kapsamında dağıtılacak kömürü kendi üretim yaptığı sahalardan temin edecek. Kömürler sevk edilmeden önce analizleri, TKİ'nin akredite laboratuvarlarında yapılacak.

Bu doğrultuda "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği"nde belirlenen kriterlere uygun olan kömürler sevk edilecek. Evsafa uygun kömürlerin sevk edilmesi TKİ'nin sorumluluğunda olacak. TKİ tarafından yapılan analiz sonuçları, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine ulaştırılarak, teslim alınan kömürlere yeniden analiz yapılmayacak.

İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri MEB tarafından bu karar hükümleri kapsamında denetlenebilecek. Yapılan denetimler ve denetim sonucunda hazırlanan raporlar ise Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilecek. Yapılan iş ve işlemlere ilişkin tüm bilgi ve belgeler, görevlendirme incelemelerine veya diğer denetimlere sunulmak üzere muhafaza edilecek.

Okul ve kurumlara yapılan kömür tesliminden doğan vergi ve harçlar (KDV dahil) TKİ tarafından ödenecek. TKİ Genel Müdürlüğü tarafından karar kapsamında belirlenen kriterlere uygun olarak "CIF" satış esaslarına göre okul ve kurumlara teslim edilecek kömüre ilişkin bedeller görevlendirme bedeli sayılacak ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35'inci maddesi çerçevesinde TKİ'ye ödenecek.

TKİ'ye bağlı işletmelerden temin edilen ve münhasıran kuruluşun tesislerinde üretilerek okul ve kurumlara sevk edilen kömür için tespit edilecek satış fiyatı, aynı ürünün kuruluşun teshine yönelik işletme bazında, bir önceki ay ağırlıklı ortalama satış fiyatı olacak.

Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar MEB ile TKİ arasında yapılacak protokolle belirlenecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Rusya-Ukrayna krizi ile ilgili açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

2022-04-15 05:39 - Özel Haber

Siber Güvenlik Federasyonu Başkanı Batuhan Tosun’dan Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt’a ziyaret

2022-04-15 05:49 - Özel Haber

Siber Güvenlik Uzmanı Vahap Eren: Ofansif anlamda çok yetenekli gençlere ihtiyacımız var

2022-04-14 21:33 - Özel Haber

Niloya ve arkadaşlarının yeni maceraları TRT Çocuk'ta izleyiciyle buluşacak

2022-04-18 14:07 - Medya

Türk ANTTEQ, Moskova'nın ‘Yüksek Yaşam’ını inşa edecek -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-04-18 05:07 - Özel Haber

Ünver Sel: Türkiye’nin Rusya’yla uzlaşarak Kırım’daki Tatar varlığını sürdürmesi gerekiyor

2022-04-14 21:27 - Özel Haber

Allı Turnalar Hürmetçi Sazlığı'nı şenlendirdi

2022-04-17 12:41 - Günün Fotoğrafı

Trakya'da çiçek açan kanola bitkisi tarlaları sarıya boyadı

2022-04-16 15:44 - Günün Fotoğrafı

Rus Milletvekili Matveyçev: Erdoğan, Zelenski değil! -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-04-16 06:06 - Özel Haber

İlkbaharın renkleri Alibeyköy Barajı'nda görsel şölen oluşturdu

2022-04-15 11:28 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

Bitlis ve Bingöl'de olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime ara verildi

11:08 - Eğitim

Bitlis'te olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime ara verildi

08:32 - Eğitim

Hakkari ve Şırnak'ta eğitime ara verildi

21:42 - Eğitim

Şırnak'ın iki ilçesinde olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime yarın ara verildi

21:28 - Eğitim

Hakkari'de olumsuz hava şartları sebebiyle eğitime 1 gün ara verildi

22:57 - Eğitim

Günün Manşetleri

Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında çıkan yangına müdahale sürüyor

02:23 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, bugün CHP Grubunu ziyaret edecek

01:48 - Siyaset

1 Mayıs ve 19 Mayıs'ta üç kentte raylı sistemler ücretsiz olacak

01:43 - Gündem

Gazze'de öldürülen gazeteciler Londra'da anıldı

00:47 - Medya

ABD: Netanyahu'ya yönelik olası tutuklama kararı konusunda UCM "yetkisiz"

23:42 - Dünya