?>

Mavi vatanın muhafızları için yerli yazılım

Deniz platformlarının güvenli ve sorunsuz görev yapması için alt sistemlerin kontrol ve izlenmesini sağlayan yerli yazılım, entegre edildiği Yıldız hücumbotunda başarılı sınav verdi.

Teknoloji - 3 yıl önce

İstanbul

Deniz platformlarının güvenli ve sorunsuz görev yapması için alt sistemlerin kontrol ve izlenmesini sağlayan yerli yazılım, askeri gemilerde görev almaya başladı.

Gemi sektöründe yeni inşa edilen kargo gemileri, tankerler ve mega yatların, kara sektöründe de fabrika ve yüksek otomasyonu haiz tesislerin, başta elektrik projeleri olmak üzere donatımını gerçekleştiren Hakan Elektrik ve Otomasyon, sahip olduğu yetkinlikleri askeri gemilerin modernizasyonuna ve Türkiye'nin milli askeri gemilerine taşıyor.

Şirket, SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda Entegre Platform Kontrol İzleme Sistemi'nin MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen gemilere uygulanabilir versiyonunu sergiledi.

Şirketin Genel Müdürü Ahmet Zurnacı, AA muhabirine, Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde yer alan Yıldız sınıfı hücumbotların makine kontrol sistemlerinin eski ve zamanla tamir-bakımı mümkün olmayan bir noktaya geldiğini söyledi.

Söz konusu problemleri gidermek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Zurnacı, sonuç olarak bu arayışlara son verip, tümüyle sistemi değiştirmeye karar verdiklerini bildirdi.

Zurnacı, "Bunun için ikna çalışmaları yürüttük ve tamamen yerli-milli, Türkçe çalışan bir yazılımla eski sistemi söktük ve yerine sistemimizi koyduk. Tekne çalışır vaziyette, 1,5 yıldır mavi vatanda görev yapıyor ve gayet sağlıklı şekilde çalışıyor." dedi.

Yerli ve milli yazılım

Komple Makine Kontrol Sistemi diye tarif edilen Entegre Platform Kontrol İzleme Sistemi geliştirdikleri bilgisini veren Zurnacı, "İçine her şey giriyor. Yakıt tanklarını, makineleri, makinelerin sıcaklığını, hararet gibi değerlerini takip ediyoruz. Uzak kontrol valfler varsa bunları kontrol ediyoruz. İnsanın giremeyeceği noktalara bizim yazılımımız giriyor. Oraları başarılı ve güvenli şekilde kontrol ediyoruz." diye konuştu.

Yıldız'ın özel bir proje olduğunu vurgulayan Zurnacı, şunları kaydetti:

"Yıldız özelinde sivil tarafta yaptığımız çalışmaları güçlendirerek MİLGEM'e simüle ettik. Burada MİLGEM'in çalışma prensiplerine uygun bir projeyi sergiliyoruz. MİLGEM milli gemimiz fakat içindeki yazılımların parçaları yurt dışından geliyor. Oysa bizim yazılımımız tamamen Türkçe, Türkiye'de üretiliyor, Türk mühendisleri üretti. Bu yazılım tek başına bir şey ifade etmiyor. Bu yazılımın sertifikalandırılması da gerekiyordu. Türk Loydu denize uygunluk ve yurt dışı sertifikalarıyla hem dünya çapında hem Türk denizcilik standartlarında geçerli sertifikaları aldık. Şu anda MİLGEM dahil bütün su üstü platformlarında kullanılabilecek yerli-milli bir yazılımımız var."

İnsansız deniz aracı yerli yazılımla yüzecek

İnsansız deniz araçlarının da gündemlerinde olduğunu belirten Zurnacı, "Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı ULAQ'ın bir üst versiyonuna, daha gelişmişine çalışıyoruz. Tersanemizle gerekli anlaşmaları yaptık, şu anda otonom sistemlerin yazılımını hazırlıyoruz. İnsansız deniz araçları bundan sonra bizim yazılımımızla yüzecek." ifadelerini kullandı.

Ahmet Zurnacı, sivil platformlarda ise bu yazılımı hem ticari gemilerde hem de ultra lüks yatlarda test ettiklerini söyledi. Bunların okyanus geçen ve dünyanın dört bir tarafına giden tekneler olduğunu vurgulayan Zurnacı, "Dünya üzerinde 120'ye yakın referans projemiz var, tamamı bizim yazılımımızla sıfır hata ve sıfır acil çağrıyla çalışıyorlar. Dünyanın her tarafına servis verebiliyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Somali'nin başkenti Mogadişu'daki terör saldırılarında 10 kişi hayatını kaybetti

2022-10-30 01:47 - Dünya

Amanoslar'daki Dumanlı Yaylası'nda sonbahar renkleri dronla görüntülendi

2022-10-30 13:46 - Çevre-Hayat

İran’ın Şiraz kentinde düzenlenen silahlı saldırıda en az 15 kişi hayatını kaybetti

2022-10-26 20:33 - Dünya

Fatih sondaj gemisi Çaycuma-1 kuyusunda

2022-10-28 09:59 - Ekonomi

Bitcoin'in fiyatı 3 hafta sonra yeniden 20 bin doları aştı

2022-10-26 18:43 - Ekonomi

ABD'li vekillerden Biden'a, Ukrayna savaşının çözümü için "Rusya ile diplomasi"

2022-10-25 19:55 - Dünya

Fenerbahçe Beko derbide kazandı

2022-10-28 23:59 - Spor

Sedef hastaları şifayı 'doktor balıklar'da arıyor

2022-10-28 13:07 - Sağlık

Halit Kıvanç için TSYD Genel Merkezi'nde tören düzenlendi

2022-10-27 13:03 - Gündem

Arıtılmış atık suların kullanım alanı genişliyor

2022-10-25 11:21 - Gündem

İlgili Haberler

Robotlaşmaya hız veren Türk sanayisi rekabet gücünü artırıyor

12:48 - Teknoloji

Yerli "dolanan mühimmatın" ilk işi ihracat oldu

11:57 - Teknoloji

Savunmada gelişen yetenekler kanserle mücadeleye destek verecek

11:47 - Teknoloji

"Mavi vatan"a milli uzun menzil hava savunma yeteneği geliyor

16:37 - Teknoloji

Uluslararası lider ve genç araştırmacılar programlarının 2025 yılı çağrıları açıldı

15:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kasımpaşa, Çaykur Rizespor'u mağlup etti

19:32 - Spor

Kremlin: Putin, Trump ile Moskova'da görüşmeye hazır

19:28 - Dünya

Konyaspor evinde kazandı

19:22 - Spor

ABD'de İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşen fenomenler sosyal medyada gündem oldu

19:12 - Dünya

Bakan Göktaş: Aile bizim geçmişimiz, bugünümüz, yarınımız

18:57 - Gündem