?>

Mavi Marmara satıldı! Kesilip biçilip RO-RO gemisi olacak

Siyonist İsrail işgalindeki Gazze’ye yardım malzemesi götürürken işgal askerlerinin düzenlediği baskında 10 kişinin şehit olduğu Mavi Marmara, RO-RO gemisi olacak. Gemi Erdoğan Bey ismiyle üç ay sonra hizmet vermeye başlayacak.

Günün Fotoğrafı - 8 yıl önce

Haydarpaşa Limanı'nda 8 yıldır bekletilen 93 metre uzunluğundaki geminin yolcu salonları kesilerek çıkartılacak ve güvertesi hangara dönüştürülecek. Gemiyi satın alan armatör Erdoğan Tümsek, “Mavi Marmara benim için gazi gemidir, denizle buluşmasını sağlayacağım” dedi.

Müze, hastane ya da otel olacağı bile konuşulan gemi 3 ay sonra Erdoğan Bey olarak hizmet verecek.Mavi Marmara gemisi, 27 Mayıs 2010'da Antalya'dan yola çıkmıştı.

Abluka altındaki Gazze'ye; Almanya, İsveç, İsrail, Kuveyt gibi 30 ülkeden 700 aktivistin yanı sıra gıda, yiyecek, giyim, tıbbi ve inşaat malzemeleri taşıyan gemi, 30 Mayıs gecesi işgalci İsrail Özel Kuvvetleri'ne bağlı Shayetet 13 komandolarının baskınına uğramıştı.

Helikopterlerle gemiye inen İsrailli komandolar, 10 kişiyi şehit ederken 60 kişiyi de yaralamıştı. Uluslararası hukuka göre İsrail'in 12 mil olması gereken kıta sahanlığının çok dışında 73 mil uzaktayken baskına uğrayan gemi, Ağustos 2010'dan beri işletilmiyordu. Mülkiyeti İHH İnsani Yardım Vakfı'na ait olan gemi 7,5 yıldır beklediği Haydarpaşa Limanı'nda satışa çıkarıldı.

RO-RO ARAÇ VE YOLCU TAŞIMACILIĞI İÇİN KULLANILACAK...

Mavi Marmara'yı satın alan armatör ve işadamı Erdoğan Tümsek, gemiyi RO-RO olarak adlandırılan yolcu ve araç taşımacılığı için kullanmaya karar verdi. 40 yıldır deniz lojistik sektöründe RO-RO taşımacılığı yapan Koza Deniz Nakliyat'ın sahibi Tümsek, gemiyi Gazze'den önce tanıdığını ve Haydarpaşa'da çürümeye terk edilmesine dayanamadığını belirtti.

Armatör Tümsek, “Vapurla yanından geçerken görüyordum ve sonunun ne olacağını düşünüyordum. 8 yıldır kullanılmıyordu ve adeta çürümeye terk edilmişti. Bir geminin işlememesi, denizde olmaması onun yok olması demektir. Birkaç yıl içinde geri dönülmez sorunlarla karşılaşacaktı. Mavi Marmara benim için bir gazidir. Gazi gemiyi kurtarmanın gururunu yaşıyoruz. Sahip çıkarak yok olmasının önüne geçtik. Halkımıza başka bir ulaşım aracı olarak hizmet verecek” dedi.

Mavi Marmara gemisinin yolcu salonlarının Tuzla'daki Hidrodinamik Tersanesi'nde kesilerek çıkartılacağı öğrenildi.

Geminin yolcu salonları sökülecek ve yerine oksijen ya da gaz taşıyan kamyonların girebileceği garaj güverteleri yapılacak. 93 metre uzunluğunda 20 metre genişliğindeki yolcu gemisi Türkiye Gemi Sanayi A.Ş tarafından 1994 yılında Haliç Tersanesi'nde yapılmıştı

BİRKAÇ KEZ KARADENİZ'E GELMİŞTİ...

Gemi uzun süre işletilmezken, birkaç kez Karadeniz'e gidip gelmişti. Bin 100 yolcu kapasiteli gemi 2010 yılı başında İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 800 bin dolara satın alınmıştı. Komor Adaları bayraklı gemi, Gazze seferinin ardından sadece Kurtlar Vadisi Filistin filminde kullanılmıştı.

Gemi 3 ay içinde hizmete girecek ve Dilovası-Marmara Ereğlisi ile Marmara Ereğlisi-Bandırma arasında her gün sefer yapacak.

GELİRİ FİLİSTİN İÇİN HARCANACAK...

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Serkan Nergis sosyal medya hesabı üzerinden şunları kaydetti:

"Mavi Marmara'nın müze olması için uzun zaman çeşitli girişimlerde bulunduk ama bir sonuç alamadık, liman liman gezsin misyonunu anlatsın dedik ondan da bir sonuç alamadık. Bu doğrultuda artan bakım maliyetleri gereği satmak durumunda kaldık. Tüm gelir Filistin için harcanacaktır.

Mavi Marmara için en büyük isteğimiz müze olması idi, bu geminin yola çıkış nedenini, misyonunu, yaşananları herkese anlatalım istedik ama bir türlü bu isteğimiz yerine gelmedi.

Mavi Marmara 8 yıldır limanda demirli idi ve bakım maliyetleri karşılaması zor bir hal almıştı.Gelinen bu noktada en doğru karar geminin satılması ve elde edilecek gelirin tamamının Filistin için kullanılmasıydı...".

Kaynak: Milli Gazete

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Aydın’da velayet dehşeti

2018-03-12 20:02 - Asayiş

BM'den ürperten Arakan raporu

2018-03-12 21:42 - Dünya

Hava ulaşımında 39 projeye 750 milyon lira harcanacak

2018-03-12 17:35 - Ekonomi

Florida valisi okul güvenliği yasasını imzaladı

2018-03-10 14:29 - Genel

Avrupa şampiyonluğu için yelken açacak

2018-03-10 17:02 - Spor

Tartışmaların odağındaki 'Uber'

2018-03-14 17:32 - Gündem

Beşiktaş'a yeni sponsor

2018-03-09 17:33 - Spor

Sağlık çalışanları engellilerin dilinden anlayacak

2018-03-09 14:32 - Sağlık

'Moody's'ler hikaye olur ama Türkiye yoluna devam eder'

2018-03-10 21:02 - Ekonomi

Mersin İdmanyurdu Bölgesel Amatör Lig'e düşüyor

2018-03-12 05:02 - Spor

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memleketi Rize'nin Güneysu ilçesinde vatandaşlara hitap etti

22:38 - Gündem

AB Refah sınırındaki yardım misyonunu yeniden görevlendirmeye hazır

22:07 - Dünya

BM: 170 bin tonluk gıda, ilaç ve diğer malzemeler Gazze için hazır bekliyor

22:03 - Dünya

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Türkiye ile en iyi ilişkileri istiyoruz

21:43 - Dünya

Denizkurdu-I/2025 Tatbikatı devam ediyor

21:32 - Gündem