?>

Mavi ile yeşilin buluştuğu Orta Anadolu'nun kuş cenneti ziyaretçilerini ağırlıyor

2020 yılında "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Kayseri'deki Sultan Sazlığı Milli Parkı, doğayla baş başa kalmak isteyenlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

KAYSERİ

Erciyes Dağı eteklerindeki Sultan Sazlığı Milli Parkı, insan boyunu aşan sazlıkları ve kuş sesleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

2020 yılında "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Sultan Sazlığı, adını Osmanlı Sultanı IV. Murat'ın 1636 Revan Seferi'ne giderken 3 ay boyunca ordusuyla burada konaklamasından alıyor

Kayseri'ye yaklaşık 75 kilometre uzaklıkta bulunan, Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçe sınırlarında yer alan sazlık, tatlı ve tuzlu su göllerini bünyesinde barındırması, 301 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması nedeniyle Türkiye'deki en önemli sulak alanlar arasında bulunuyor.

Göçmen kuşlar için de önemli bir konaklama, üreme, yavru büyütme ve beslenme alanı olan sazlık, doğa ve kuş fotoğrafçılarından da ilgi görüyor.

1994 yılında Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan (RAMSAR) ilan edilen Sultan Sazlığı, geçmiş yıllarda neredeyse tamamen kuruma noktasına gelmişken Zamantı Tüneli'nin devreye girmesi ve su takviyesi yapılmasıyla tekrar canlılığına kavuştu.

Alanda kaçak kuyuların ve avcılığın önüne geçilmesi, bölgede yapılan tarım faaliyetlerinde hem yöre halkını mağdur etmemek hem de alandaki suyu korumak adına damla sulama ve yağmurlama sistemlerinin kurulması ve düzenli olarak sahanın kontrol edilmesi gibi etkenler sayesinde Sultan Sazlığı eski ihtişamıyla yerli ve yabancı turistlerin gezi rotaları arasında yer alıyor.

Milli parka gelen ziyaretçiler, öncelikle Kuş Müzesi'ndeki bilgilendirme salonunda sazlıkla ve barındırdığı güzelliklerle ilgili bilgi alıyor.

Ziyaretçiler daha sonra mili parkta yaşayan 40 kuş türünün kopyasının yer aldığı kuş müzesini geziyor.

2 bin 100 ve 2 bin 200 metre uzunluğunda iki ahşap yürüyüş patikasında yürüyen ziyaretçiler, sazlığın ortasında kuş sesleri eşliğinde huzuru yaşıyor.

Kuş gözlem kulelerine çıkan ziyaretçiler, burada hem Erciyes Dağı'nın ihtişamına şahitlik ediyor hem de kuşları gözlemliyor.

Sultan Sazlığı Milli Parkı'na gelen yerli ve yabancı turistler, Develi ilçesi Sindelhöyük Mahallesi'ndeki RAMSAR alanında da kamıştan yapılmış kamelyalarda dinlenip çay içiyor, atla bölgeyi gezebiliyor.

Kuş rehabilitasyon merkezi de bulunuyor

Milli parkın ziyaretçilerinden aynı zamanda Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Cesur Onmaz, Sultan Sazlığı'nın doğal yaşam alanı olarak kuşların barınabileceği en iyi alanlardan olduğunu söyledi.

Milli parkta kuşlar için her alanın gözetlendiğini belirten Onmaz, "Burada bir de kuş rehabilitasyon merkezi var. Yaralanan kuşlar eğer tedavi imkanı varsa burada tedavi edilebiliyor. Ziyaretçiler için kuş gözlem odaları ve doğal yürüme alanları bulunuyor. Doğa ve canlılarla özellikle de kuşlarla bir arada olmak isteyenlerin çok güzel vakit geçirebileceği bir yer, şiddetle tavsiye ediyoruz. Hiç gelmemiş olanlara mutlaka görmelerini öneririm." diye konuştu.

Fotoğraf sanatçısı Ahmet Topaloğlu da fotoğraf çekimi için bir gezi programıyla yola çıktığını, Sindelhöyük Mahallesi'ndeki RAMSAR alanından sonra Sultan Sazlığı'nın kuş gözlem noktalarına geldiğini anlattı.

Kuş türlerini fotoğraflamak için sabah erken saatlerde alana gelmek gerektiğini belirten Topaloğlu, "Kuluçkadan çıkmış birkaç yavru görebildim. Bugün burası çok da kalabalık, tercih edilen bir yer. Burada iki de klip çekildi. Fotoğraf açısından bugün pek bir şey yakalayamadım, bugün daha çok keşif oldu benim için." dedi.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hatay yeni stadına kavuşuyor

2021-06-24 18:42 - Gündem

'Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi'ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandı

2021-06-22 13:02 - Ekonomi

Hakkari'de sağlanan huzur turizmde 'meyvesini' veriyor

2021-06-26 15:26 - Çevre-Hayat

At yarışlarında 95. 'derbi' heyecanı

2021-06-25 13:51 - Spor

Irak hükümeti, ABD'nin Haşdi Şabi'ye yönelik saldırısının 'egemenlik ihlali' olduğunu duyurdu

2021-06-28 15:56 - Dünya

İngiltere'de Kovid-19 vakaları artıyor

2021-06-23 22:31 - Dünya

Tarım Kredi'den 'mobil onaylı kredi' fırsatı

2021-06-25 14:21 - Ekonomi

Dünya genelinde 2 milyar 660 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı

2021-06-21 17:36 - Dünya

Türkiye'de 5 bin 630 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 56 kişi yaşamını yitirdi

2021-06-25 22:58 - Sağlık

Türkiye'nin Kigali Büyükelçisi Burcu Çevik, Türkiye-Ruanda ilişkilerini değerlendirdi

2021-06-21 18:51 - Dünya

İlgili Haberler

Yanık Ülke'de sonbahar renkleri, Tekirdağ'da sis etkili oldu

10:48 - Çevre-Hayat

Yurt genelinde hafta sonu yağışsız geçecek

17:13 - Çevre-Hayat

Lösemiyle savaşan çocuklara jandarmadan sevgi dolu sürpriz

15:33 - Çevre-Hayat

Yalova'da öğrenciler 29 endemik bitkiyi geleceğe aktarmak için proje geliştirdi

15:23 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle şeker kamışı eken kadın girişimci yılda 1 ton pekmez üretiyor

15:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kocaeli'de parfüm deposunda çıkan yangında 6 kişi hayatını kaybetti

10:52 - Gündem

İhracatın finansmanına yönelik yeni destek mekanizmaları yürürlüğe girdi

10:47 - Ekonomi

Filipinler'de Kalmaegi Tayfunu'nda ölenlerin sayısı 204'e yükseldi

10:32 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyinde bir araca İHA saldırısı düzenledi

10:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti

10:18 - Siyaset