?>

'Masalsı yolculuğun' gizli kahramanları

Sarıkamış'taki TCDD görevlileri, "masalsı yolculuk" olarak adlandırılan, aralarında Doğu Ekspresi'nin de bulunduğu trenlerin gecikmeden istasyona ulaşması için yoğun çaba gösteriyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde çalışan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) görevlileri, dondurucu soğuklar nedeniyle oluşan buz sarkıtlarının demir yolu ulaşımını etkilememesi ve "masalsı yolculuk" diye tanımlanan, aralarında Doğu Ekspresi'nin de bulunduğu trenlerin gecikmeden istasyona ulaşması için yoğun çaba sarf ediyor.

Erzurum-Kars demir yolunda 217 kilometrelik mesafede yılın 5 ayı kar ve buzla mücadele eden TCDD görevlileri, yolcuların gidecekleri yere daha rahat ve zamanında ulaşması için söz konusu hatta özellikle kışın hummalı bir çalışma yapıyor.

TCDD görevlileri, sabahın erken saatlerinde sırtladıkları küreklerle istasyonda bulunan demir yolu hattına inerek kar temizleme çalışmasına başlıyor.

Ulaşımın aksamaması için fedakarca çalışan işçiler, başta Doğu Ekspresi olmak üzere hattı kullanan trenler yola çıkmadan önce ray ve tünelleri inceleyerek, gerekli yerlerde buz ve kar temizleme çalışması yapıyor.

Hattaki tünellerde soğuk havanın sıfırın altında 35-40 dereceye kadar düşmesi nedeniyle yaklaşık 6 metreye ulaşan buz kütlelerini kırmak için iş makineleri ve kazmaları kullanan işçiler, merdiven yardımıyla ulaştıkları buz sarkıtlarını kırarak, trenin tünelden sorunsuz geçmesini sağlıyor.

Kar yağışı ve tipiye aldırış etmeden demir yolundaki tünellerde oluşan buzları kırıp raylarda biriken karı temizleyen işçiler, kırdıkları büyük buz kütlelerini de vagonlara yükleyerek tünel dışına taşıyor.

Sarıkamış-Top Dağı istasyonları arasında rakımı 2 bin 270, uzunluğu ise 2 bin 70 metre olan Aşıt Tüneli'ndeki buz kırma çalışmalarını zor şartlarda ve soğuk havada yapan ekip, molada içtikleri sıcak çay ile ısınıyor. TCDD çalışanlarının tünele gidip dönerken seslendirdikleri türküler de yüreklerini ısıtıyor.

"Masalsı yolculuk" yaptıran Doğu Ekspresi'nin sorunsuz şekilde varış noktasına ulaşması için fedakarca çalışan görevliler, ulaşımın sorunsuz yapılmasını sağlayarak, aileler ile sevenlerin birbirlerine kavuşmasına vesile oldukları için mutluluk duyuyor.

"Tüneldeki kar ve buzu kırıp dışarı çıkartmakla görevliyiz"

TCDD Yol Bakım Onarım Memuru Ömer Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk havaya rağmen seferlerin aksamaması için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Kışın kar ve buzla mücadele ettiklerini anlatan Acar, "Aralık ortasından nisan ayına kadar tünelde oluşan kar ve buzu kırıp dışarı çıkartmakla görevliyiz. Amacımız, tren seferlerinde aksama olmaması. Dışarıda da kar yağdıkça kar küreme aracımızla temizleyip, yolu sefere hazır hale getiriyoruz." dedi.

Ömer Acar, göreve erken saatlerde tünelde kontrol yaparak başladıklarını ifade ederek, "Seferden önce tünele girip oluşan sarkıtları kırıp, tren seferine engel olmamasını sağlıyoruz. Bir gün buz kırıyoruz bir gün de kırılan buzları tahliye ediyoruz.

Şu anda 6 personel var, ihtiyaç olduğunda ekip takviye ediyoruz. Soğuk oluyor ama arkadaşlarımızın özverili çalışmasıyla, gayretiyle o soğuğu atlatıyoruz." diye konuştu.

"Bu iş bizde bir sevda işi oldu, demir yolu demek 'aşk' demek"

İşçilerden Yakup Aktaş ise 20 yıldan beri bu görevi severek yaptığını belirterek, "Trenin sorunsuz şekilde geçmesi için arkadaşlarımızla elimizden geleni yapıyoruz. Bu iş bizde bir sevda işi oldu, 'demir yolu' demek 'aşk' demek. Çok sayıda insan bu raylardan ekmek yedi, sıra bize geldi, biz de bıkmadan, usanmadan çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Tren geçmeden önce tünelin üst kısmında oluşan buzları kırdıklarını, tren geçtikten sonra da rayların kenarında oluşan buzları kırdıklarını anlatan Aktaş, "Sabah erkenden geliyoruz, üstte asılan buzlar oluyor o sarkıtları döküyoruz, tren geçtikten sonra arkadaşlar geliyor ve diğer buzları kırıyoruz ve istirahat ediyoruz. Sıcak yerimiz var, Allah devlete zeval vermesin." şeklinde konuştu.

Yakup Aktaş, işlerini severek yaptıklarına işaret ederek, "20 yıldır çalışıyoruz, hiç yılmadık, usanmadık. Tek dileğimiz trenin kazasız, belasız geçişini sağlamak.

Doğu Ekspresi bu aralar popüler oldu, tamamen dolu gidip geliyor. Trendeki insanların bize bir el sallaması yetiyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Prens Philip trafik kazasından yargılanmayacak

2019-02-14 17:47 - Dünya

Ozan Arif hayata veda etti | Ozan Arif kimdir?

2019-02-13 11:12 - Kültür Sanat

FETÖ'nün sözde 'imam yardımcısı'na 15 yıl hapis cezası

2019-02-15 23:52 - Genel

Yemen’de domuz gribi hızla yayılıyor

2019-02-18 16:30 - Dünya

"Türkiye 1,5 milyar insanın da güvencesidir"

2019-02-14 17:59 - Genel

15 yaşındaki çocuk yol kenarında ölü bulundu

2019-02-14 18:32 - Asayiş

"Sendeledik ama düşmeyeceğiz"

2019-02-13 18:08 - Spor

Tacizciye vatandaştan dayak

2019-02-18 14:01 - Asayiş

İzmir’de asker uğurlama konvoyunda kaza

2019-02-18 02:53 - Gündem

Besicilerin hayatı 12 ay naylon çadırda geçiyor

2019-02-15 17:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kars'ta üreticiler yüksek verim elde ettiği silajlık mısırı hasat ediyor

13:58 - Çevre-Hayat

Hayatını karartan uyuşturucuyu bıraktı, yaşama yeniden bağlandı

12:58 - Çevre-Hayat

İlçenin temizliği yol süpürme aracının kadın operatörüne emanet

12:47 - Çevre-Hayat

Sarıkamış Kayak Merkezi sezonu açmak için artık kar yağışını beklemeyecek

12:43 - Çevre-Hayat

Soğuk havalarla birlikte turşu dükkanlarında hareketlilik arttı

12:37 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'nda alıkoyduğu 4 Fransız milletvekili açlık grevine başladı

15:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Küresel Sumud Filosu'nun umut yolcularını ülkemize getiriyoruz

15:13 - Gündem

İtalya: Küresel Sumud Filosu'ndaki 26 İtalyan vatandaşı daha İsrail'den ayrılmak üzere

15:03 - Dünya

Kısa dönem araç kiralama sektörü yılın ilk yarısında 176,8 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştı

14:42 - Ekonomi

Sumud Filosu'ndaki Türk vatandaşlarından 36'sının bugün yurda dönmesi bekleniyor

14:02 - Gündem