?>

"Masal Dede", Diyarbakır'da yaklaşık 1500 kişiyi masal ile buluşturdu

Diyarbakır'da hayata geçirilen Surların Gölgesinde Masaldan Bilime Projesi kapsamında "Masal Dede" olarak bilinen yazar Yücel Feyzioğlu, yaklaşık 1500 kişiyi masal ile buluşturdu

Çevre-Hayat - 8 ay önce

Diyarbakır

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliğiyle öğretmenlerin motivasyonunu artırmak, kültürel mirası tanıtmak ve öğrencilerin bilim, teknoloji ile yaratıcılığa olan ilgisini teşvik etmek amacıyla "Surların Gölgesinde Masaldan Bilime Projesi" hayata geçirildi.

Pek çok ülkeyi gezerek derlediği 648 masalın yer aldığı 51 kitabı yayımlanan ve "Masal Dede" olarak bilinen 78 yaşındaki yazar Yücel Feyzioğlu, proje kapsamında öğretmen, öğrenci ve velileri masal ile buluşturdu.

Öğretmenlere masal anlatımı, velilere masalların anlattıkları ile ilgili eğitim ve seminer veren Feyzioğlu, öğrencilere de masal anlattı.

Proje çerçevesinde öğretmen, veli ve öğrencilere içinde El Cezeri ile Selahaddin Eyyubi masallarının da yer aldığı 1000 masal kitabı hediye edildi.

Kültürel mirasın önemi ve masalların sadece bir anlatım aracı olmadığı, çocukların bilimsel düşünceye, teknolojiye ve yaratıcılığa ilgisini artırmada güçlü bir araç olduğunun anlaşılmasının hedeflendiği projede, yaklaşık 1500 kişiye ulaşıldı.

"Masallarda gelenek, terbiye, edep gibi her şey işlenmiş"

Yazar Feyzioğlu, AA muhabirine, masallar ile büyüdüğünü, çocukluğunun zengin bir masal, destan ve efsane kültürüyle geçtiğini söyledi.

Yaklaşık yarım asırdır masalların izini sürdüğünü ve onları kitaplarında derlediğini belirten Feyzioğlu, şunları kaydetti:

"1975'te masal derlemeye başladım. Balkanlar, Anadolu, Mezopotamya masallarını derledim, daha sonra Sovyetler Birliği'ne açıldım. Oradaki Türk topluluklarına, devletlerine gittim. Toplam 3 bin masal derledim. Bunları okudum ve içerisinde en etkili olanları seçtim. Unutulmaması gereken masallardan 648'ini 51 kitapta topladık. Masallarda gelenek, terbiye, edep gibi her şey işlenmiş çünkü 1900'lü yılların başlarına kadar tüm dünyada okullaşma oranı yok, o yıllarda başlıyor. Binlerce yıl insanlar çocuklarını masal ile eğitmiş. Masal her şeye cevap veriyor. Terbiye, edep ve bilime yönlendirmesi gibi."

Masallar ile büyüyen çocukların gelişiminin daha iyi olduğunu, masalların herkese yayılması gerektiğini ifade eden Feyzioğlu, masalların anne, baba ve çocuk arasında bir hatıra ve anı oluşturduğunu dile getirdi.

"Masallar beyinsel olarak çocukları geliştiriyor. Masal okunmamış veya masal okumamış çocuklar büyüyor ama olgun insana dönüşemiyor, bilim yaratamıyor, mesleğinde başarılı olamıyor." diyen Feyzioğlu, Diyarbakır'da öğretmenlere masalların psikolojik etkilerini, öğrencilere masalları, velilere ise masalsız çocuk olmayacağını anlattığını belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD Adalet Bakanlığı, Trump'a karşı açılan "seçimlere müdahale davasını" düşürdü

2024-11-25 23:07 - Dünya

İran: Yaptırım tehdidi devam ederse, nükleer silah edinmeye yönelebiliriz

2024-11-28 17:27 - Dünya

Lider Galatasaray, Süper Lig'de yarın Eyüpspor'u konuk edecek

2024-11-30 09:22 - Spor

Sivas ve Samsun'da mahsur kalan çobanlar ve hayvanlar kurtarıldı

2024-11-25 23:23 - Gündem

Resim öğretmeni açtığı kafeyi sanat merkezine dönüştürdü

2024-11-26 12:33 - Çevre-Hayat

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda tarihi bir kilise zarar gördü

2024-11-24 15:13 - Dünya

Afyonkarahisar'da 3 elti, 3 çocuğa koruyucu aile oldu

2024-11-26 11:38 - Çevre-Hayat

Kar kalınlığının 82 santimetreye ulaştığı Palandöken'de kayak sezonu başladı

2024-11-28 12:43 - Çevre-Hayat

Oyak Renault yeni modeller için AR-GE kapasitesini güçlendiriyor

2024-11-28 10:27 - Ekonomi

Putin, geleneksel aile değerlerine karşı propagandayı yasaklayan yasayı imzaladı

2024-11-24 15:27 - Dünya

İlgili Haberler

Orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Sarıyıldız'ın diploması ailesine teslim edildi

15:32 - Çevre-Hayat

Mersin'de çevre duyarlılığı oluşturan Aras, yaşıtlarıyla ağaçlık alanı temizledi

14:38 - Çevre-Hayat

Down sendromlu Enes, Kur'an kursunun neşesi ve ilgi kaynağı oldu

14:07 - Çevre-Hayat

Güçlerini birleştiren 9 kadın, kurdukları işletmede yöresel yemekler hazırlıyor

13:28 - Çevre-Hayat

Hatay'da 6 yılda 984 kişi Yeşilay Danışmanlık Merkezi sayesinde bağımlılıktan uzaklaştı

13:22 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ukrayna: Rusya'da bir dizi önemli tesise saldırılar düzenlendi

16:43 - Dünya

Kimya sektörü temmuzda 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

15:42 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım

15:37 - Ekonomi

Ümraniye'de 40 bin Türk bayrağı dağıtılıyor

15:23 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 98 artarak 60 bin 430'a çık

14:57 - Dünya