?>

Marmara'da hamsi avcılığının durdurulması sektörde olumlu karşılandı

Güney Marmaralı balıkçılar ve uzmanlar, Tarım ve Orman Bakanlığınca ekosistemin korunması amacıyla Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki hamsi avcılığının durdurulmasını olumlu karşıladı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Balikesir

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamsi avcılığının balıkçılar için amiral gemisi olduğunu söyledi.

Hamsinin daima korunması gerektiğini belirten Sarı, "Bu kararı alan Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne hem de bunu destekleyen balıkçılarımıza teşekkür ediyorum. Bu sezon yapılan uygulama doğru ancak Marmara Denizi'nde sürdürülebilir ekosistem esaslı balıkçılığı sağlayabilmek için sadece hamsi avcılığını sezon sonuna kadar durdurmak yetmez. Mutlaka denizi bir bütün olarak düşünüp boğazlardaki avcılığı da tamamen durdurup diğer türlerin avcılığına yönelik düzenlemeler getirmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Bandırmalı balıkçılardan Semih Gargı da yasağın daha erken başlaması gerektiğini dile getirdi.

Avcılığın durdurulmasının gelecek sezona katkı sağlayacağını ifade eden Gargı, "Allah'ın izniyle vatandaş seneye daha çok balık yiyecek. Geç kalınmış ama iyi bir karar, yetkililere teşekkürler." dedi.

"Çoğu çöpe veya yeme gitti"

Yalova Merkez İlçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Karataş, Marmara Denizi'nde hamsi avcılığının durdurulmasını olumlu bir karar olarak gördüklerini vurguladı.

Karataş, şunları kaydetti:

"Tabii ki geç kalınmış bir karar ama yine de güzel bir karar, destekliyoruz. Aslında bu bir ay önce olabilirdi. Çünkü hamsiler genelde boyutu kurtarıyor ama zayıf. Bir nevi kırım oldu. Çoğu çöpe veya yeme gitti, halka intikal etmedi. Bugün Marmara Denizi'nde en büyük sorun, balıkçılarımızın avlamadıklarını yunuslar tüketecek. Biz küçük ölçekli balıkçılar olarak devletimizden bu yunus konusuna bir çözüm bulmasını istiyoruz. Ağır ağır denizciliğimiz bitmek üzere. Çocuklarımız balıkları bu gidişle ansiklopedilerde görecek."

Karadeniz'de hamsi avcılığının yasaklanmadığını aktaran Karataş, "En çok Marmara'da oldu hamsi avcılığı, Karadeniz'de pek hamsi yok. Fiyatlara yansımaması imkansız. Vatandaşlarımız 15, 20, 30 liraya hamsi alıyordu, bundan sonra kilosu 80-100 lira olacak." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BAE, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için bugüne kadar 97 yardım uçağı gönderdi

2023-02-17 18:45 - Gündem

İtfaiye eri enkazdan çıkararak sahiplendiği kediyi yanından ayırmıyor

2023-02-18 16:39 - Gündem

Binlerce İsrailli, Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesini Meclis önünde protesto etti

2023-02-20 15:39 - Dünya

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ operasyonunda 8 şüpheli yakalandı

2023-02-22 16:16 - Asayiş

Küresel piyasalarda gözler yoğun veri gündemine çevrildi

2023-02-18 14:03 - Ekonomi

Malezya ordusunun sağlık ekibi Adıyamanlı depremzedeler için görev başında

2023-02-20 14:52 - Sağlık

Rus ekonomisi 2022’de yüzde 2,1 daraldı

2023-02-20 18:58 - Ekonomi

ABD'nin Texas eyaletinde düzenlenen silahlı saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

2023-02-16 10:57 - Dünya

Eyüp-Piyer Loti Teleferik Hattı elektrik kesintisi nedeniyle işletmeye kapatıldı

2023-02-17 15:30 - Gündem

Alperen Şengün'den depremzedeler için destek mesajı

2023-02-21 20:47 - Spor

İlgili Haberler

İstanbul, İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmelerine ev sahipliği yapacak

14:07 - Ekonomi

İstanbul, İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmelerine de ev sahipliği yapacak

14:02 - Ekonomi

Almanya'nın Köln kentinde Ford fabrikası işçileri greve gitti

13:53 - Ekonomi

Bakan Işıkhan'dan, asgari ücretlilerin "ara zam" talebine ilişkin açıklama

13:32 - Ekonomi

Rize-Artvin Havalimanı'na ikinci "ILS" kurulumu tamamlandı

13:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul, İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmelerine ev sahipliği yapacak

14:07 - Ekonomi

İstanbul, İran-Avrupa ülkeleri nükleer görüşmelerine de ev sahipliği yapacak

14:02 - Ekonomi

Irak, terör örgütü PKK'nın fesih ve silah bırakma kararından memnun

13:58 - Dünya

Almanya'nın Köln kentinde Ford fabrikası işçileri greve gitti

13:53 - Ekonomi

AB Konseyi Başkanı Costa, Karadağ'ın, AB genişlemesinin en iyi örneklerinden biri olduğunu söyl

13:48 - Dünya