?>

Mardin'de çöp taşıyan kadrolu eşeklerin yaz mesaisi

Sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle kentte çöplerin taşınmasında kullanılan eşekler, kavurucu sıcaklar nedeniyle saat 11.00 ile 15.00 arasında dinlendiriliyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Mardin

Mardin'in Artuklu ilçesinde sit alanındaki sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle çöplerin toplanmasında kullanılan eşekler için yaz mesaisi uygulamasına geçildi.

Medeniyetler kenti Mardin'de, araçların giremediği sokaklarda çöpler, belediye bünyesinde kadrolu çalıştırılan, sırtlarına kovalar bağlanan eşekler yardımıyla toplanıyor.

Artuklu Belediyesi görevlileri, her sabah eşeklerin konakladığı Teker Mahallesi'ndeki "tavla" olarak tabir edilen alana gelerek gerekli hazırlıkları tamamlıyor.

Sit alanındaki 24 mahallede temizlik görevlileri nezaretinde çöp taşıyan 24 eşek, günde ortalama 6 saat mesai yapıyor.

Kapı önüne konulan çöplerin taşınmasında kullanılan eşekler, kente gelen yerli ve yapancı ziyaretçiler için de temiz bir ortam sunulmasına katkı sağlıyor.

Belediye tarafından bakımları düzenli yaptırılan eşekler, hizmet süreleri dolduğunda yaşamlarına belediye bünyesindeki barınakta devam ediyor.

Çalışma süreleri 6 saatten 5 saate indirildi

Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede'nin talimatıyla kavurucu sıcaklar nedeniyle eşekler için de yaz mesaisi uygulanıyor.

Fazla yük yüklenmeyen ve saat 11.00 ile 15.00 arasında dinlendirilen eşeklerin çalışma süreleri de 6 saatten 5 saate indirildi.

Artuklu Belediyesinde sit alanının temizliğinden sorumlu Mehmet Turgay, AA muhabirine, dar ve merdivenli sokaklardaki çöplerin eşekler yardımıyla toplandığını söyledi.

Tarihi ilçedeki 24 mahallede 2'şer temizlik personeli ve 24 eşekle çöp toplandığını ifade eden Turgay, eşeklerin beslenmenin yanı sıra sağlık ve bakım gibi her türlü ihtiyacının karşılandığını belirtti.

Havaların ısınmasıyla hem personel hem de eşekler için mesai saatlerinin yeniden düzenlendiğine işaret eden Turgay, "Hem işçi arkadaşlarımızı hem merkeplerimizi sıcaktan korumak amacıyla dinlendiriyoruz." dedi.

Turgay, vatandaşların da belirtilen saatlerde çöpleri kapı önüne bıraktığını anlatarak, duyarlılık gösteren herkese teşekkür etti.

Artık çalışamayacak duruma geldiği belirlenen ve "emekli edilen" eşeklerin yaşamı boyunca tüm ihtiyaçlarının belediye tarafından karşılandığını dile getiren Turgay, "Merkepleri 5-6 yaşında alıyor, en fazla 6 yıl çalıştırıyoruz. Emekli olunca onlara burada bırakıyoruz." diye konuştu.

"Onlar bizim can dostumuz"

Temizlik görevlilerinden Necmettin Örter, yıllardır sit alanında araçların giremediği mahallelerde temizliği eşeklerin yardımıyla yaptıklarını söyledi.

Hem Mardin halkının hem de kenti gezmeye gelen turistlerin eşeklere sevgi gösterdiğini dile getiren Örter, "Havalar sıcak olduğu için sabah erkenden göreve çıkıyoruz. Onlar bizim can dostumuz. Onlar olmazsa biz temizlik yapamayız." ifadelerini kullandı.

Gültekin Sabuktekin de 11 yıldır bu birimde görev yaptığını, sabah erkenden bulunduğu alana gidip birlikte görev yapacağı eşeği hazırladığını, çöp toplayacakları, temizlik yapacakları mahallelere doğru yol aldıklarını anlattı.

Mahalleyi süpürdüklerini, çöpleri topladıklarını belirten Sabuktekin, "Gölgede gidiyor, onlara fazla yük yüklemiyoruz." dedi.

Yasin Toparlı ise hava sıcaklığı artmadan sabah erken saatlerde tarihi şehrin sokaklarını temizlediklerini ifade ederek, öğle sıcakları başladığında mola verip dinlenmesini sağladıkları eşeklere yem ve su verdiklerini söyledi.

Toparlı, "Belediye Başkanımız talimat verdi, 'Sıcak havalarda dışarı çıkarmayın, fazla yük yüklemeyin.' diye. Sabah çıkıp çöplerimizi topluyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oflu gençler çay alım yerinin damında yapılan halı sahada futbol oynuyor

2023-07-18 11:27 - Magazin

Çin, yapay zeka teknolojisine yeni kurallar getirdi

2023-07-13 22:27 - Teknoloji

AA Finans'ın PPK Beklenti Anketi sonuçlandı

2023-07-14 14:32 - Ekonomi

MKE'nin kapsül fabrikasında patlama

2023-07-18 12:18 - Gündem

Ardahan'ın yüksek kesimleri sisle kaplandı

2023-07-16 20:08 - Gündem

Milli bisikletçi Ramazan Yılmaz, Avrupa üçüncüsü oldu

2023-07-16 12:44 - Spor

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

2023-07-18 09:17 - Ekonomi

Emrah Başsan yeni adresi Sivasspor'da çok mutlu

2023-07-17 11:32 - Spor

Djokovic'ten Wimbledon şampiyonu Alcaraz'a övgü

2023-07-17 12:18 - Spor

15 Temmuz dolayısıyla şehitlikler ziyaret edildi

2023-07-15 14:58 - Gündem

İlgili Haberler

Tekirdağ'da karaca ve yavruları ormanda fotokapanla görüntülendi

17:08 - Çevre-Hayat

Erken teşhisle yendiği kansere karşı diğer kadınlara destek oluyor

13:02 - Çevre-Hayat

Babasından öğrendiği berberliği 62 yıldır aynı heyecanla sürdürüyor

12:58 - Çevre-Hayat

Vanlı genç kurduğu çiftlikte Yeni Zelanda ırkı etlik tavşan yetiştiriyor

12:52 - Çevre-Hayat

Anaokulu öğrencileri çevre bilincini yaşayarak öğreniyor

12:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Özgürlük Koalisyonu Filosu: Gazze için İtalya'dan çıkan 11 gemi yoluna devam ediyor

20:52 - Dünya

İsrail'in ABD'li sosyal medya fenomenlerine yaptığı ödemeler FARA kayıtlarına yansıdı

20:28 - Dünya

İsrail'in yasa dışı alıkoyduğu Küresel Sumud Filosu'ndaki İtalyan parlamenterler ülkelerin

20:23 - Dünya

İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 80'e kadar ulaştı

20:08 - Gündem

Konya'da 1 kişinin öldüğü 1 kişinin yaralandığı trafik kazası kamerada

19:53 - Gündem