Manisa'da üzüm bağlarında budama mesaisi

Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Manisa'da üreticiler, üzüm bağlarında yeni sezon öncesi budama çalışmaları yapıyor.

Çevre-Hayat - 2 hafta önce

Manisa
Bağ bozumunun ardından kış döneminde dinlenmeye bırakılan üzüm bağlarında, sezon hazırlıkları kapsamında budama mesaisi başladı.
????
Sabahın erken saatlerinde yapraklarını döken asmaların arasına giren işçiler, ürün kalitesi ve verimi artırmak amacıyla çalışma yürütüyor.

Bağlarda erkek işçiler budama yaparken, kadınlar ise kesilen dalları askı olarak adlandırılan tellere iple bağlıyor.
Yıllık ortalama 300 bin ton rekolteyle Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin neredeyse tamamının karşılandığı kentte, doğru budama işlemi büyük önem taşıyor.

İşçiler, gelecek sezonun verimini belirleyecek, üzerinde daha fazla meyve gözü bulunan sağlıklı ve taze asma çubuklarını bırakıyor, eski, zayıf ve az gözlü dalları keserek temizliyor.
Bir sonraki yılın meyvesini verecek dallar da kısa kesilerek göz şeklinde bırakılıyor. Bahar yaklaşırken bağ alanlarında hareketlilik artarken, binlerce dekarlık arazide eş zamanlı budama çalışmaları yürütülüyor.

Bağcılıkta üzümün yanı sıra asmanın diğer kısımları da ekonomiye kazandırılıyor. Üzüm meyvesi ve yaprağı pazarda alıcı bulurken, budama sırasında kesilen asma dalları kurutularak yakacak olarak değerlendiriliyor.
Turgutlu ilçesinde ailesine ait arazilerde çiftçilik yapan Burcu Sever Özgenç, üzüm bağlarında hasat sonrası çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti.

Özgenç, doğru budamanın gelecek sezonun verimini önemli ölçüde artırdığını vurgulayarak, "Yeni mahsul için güçlü dalları bırakıyoruz. Mayıs ayında bu bıraktığımız dallardaki yaprakları toplayacağız ve tekrar üzüm hasadımızı gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Kesilen asma çubuklarının da değerlendirilerek yakacak olarak kullanıldığını anlatan Özgenç, "Bağların üzümü, yaprağı, çubuğu her zerresi bizim için çok önemli." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Barış Göktürk, 2027 yılı için Fenerbahçe'de başkan adaylığını açıkladı

2026-02-08 00:08 - Spor

Kalp damar cerrahları Antalya'da "Koroner Arter Cerrahisi Sempozyumu"nda buluştu

2026-02-07 15:38 - Sağlık

Günde 3 paket sigara içen belediye başkanı bağımlılığından kurtuldu

2026-02-08 12:03 - Çevre-Hayat

Rusya, zorlukların üstesinden gelmek için Türkiye ile birlikte çalıştığını açıkladı

2026-02-10 19:06 - Özel Haber

Abhazya, 2025 yılında 25 Türk vatandaşını sınır dışı etti -Erhan Kuadzba, Sohum'dan bildiriyor-

2026-02-14 00:07 - Özel Haber

Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı

2026-02-11 21:23 - Özel Haber

Tekirdağ'da özel bireyler sahne performansıyla farkındalık oluşturuyor

2026-02-08 16:24 - Çevre-Hayat

Atatürk Üniversitesinden bilim insanları, ilaç ham madde üretimi çalışmalarını anlattı

2026-02-08 11:59 - Teknoloji

Dışişleri Bakanlığı, HDK'nin Sudan'da sivillere yönelik saldırılarını kınadı

2026-02-08 14:09 - Gündem

Sarıkamış Kayak Merkezi, kristal karıyla kayakseverleri ağırlıyor

2026-02-08 15:38 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kırklareli'nde bahar renkleri Istranca ormanlarını süsledi

10:37 - Çevre-Hayat

Muş'ta karla kaplı köyde yaşayanlar, zorlu kış şartlarına göğüs geriyor

16:28 - Çevre-Hayat

Ilgaz ve Yaralıgöz dağlarında kar manzarası havadan görüntülendi

14:08 - Çevre-Hayat

Yurt dışından gelen gençlerle iletişim sayesinde İngilizce öğreniyorlar

13:08 - Çevre-Hayat

"Yaralı kanatlar" Van'daki merkezde yapılan tedaviyle hayata tutunuyor

12:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran Uzmanlar Meclisi üyesi Muallimi: Yeni liderin seçimi uzun sürmeyecek

11:22 - Dünya

Ekonomik büyümede 12 çeyrektir 3 sektörün sırtı yere gelmedi

11:18 - Ekonomi

WSJ: ABD'nin saldırılardaki İran tehdidi gerekçesi "yakın zamanlı" değildi

11:12 - Dünya

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-şubat döneminde yüzde 2,52 arttı

11:07 - Ekonomi

Şubatta fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu

11:02 - Ekonomi