?>

Manisa'da mesir saçıldı

UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi"nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, mesir macunu saçım töreni ile sona erdi.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

MANİSA

UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi"nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde mesir macunu saçımı yapıldı.

Festival için cadde ve sokakları süslenen kentte kortej yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı'da mehteran marşları eşliğinde başladı.

Manisalıların Türk bayrakları ile eşlik ettiği yürüyüşe Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Vali Hakan Güvençer, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, protokol üyeleri ve yabancı delegasyon katıldı.

Şehzadelik dönemini Manisa'da geçiren Osmanlı padişahları, Hafsa Sultan ve nedimeleri ile mesir macununun mucidi Merkez Efendi'yi temsil edenler de kortejde en önde yer aldı.

Festivale katılan halk oyunları ekipleri de kortejde yer alarak yürüyüş sırasında yöresel danslarını sergiledi.

Protokoldekiler, festival için bestelen "Eller havaya, eller şifaya" şarkısı eşliğinde katılımcıları selamladı. Kortej yürüyüşü Sultan Camisi'nde sona erdi.

6 ton mesir macunu saçıldı

Öğle ezanının okunmasının ardından temsili Osmanlı padişahları katılımcıları selamladı.

Daha sonra Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın Merkez Efendi'yi huzuruna kabul ederek kendisine şifa kaynağı mesirin beratını vermesi canlandırıldı.

Geleneksel mesir saçımı, temsili Hafsa Sultan'ın kendisine şifa olan mesir macununun Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurmasıyla başladı.

Sultan Camisi şerefe ve kubbelerindeki 16 nokta ile civardaki 27 evin çatı ile balkonlarından, 6 ton mesir macunu halka saçıldı.

Protokol üyelerinin de mesir saçtığı törende, alandakiler, mesir kapabilmek için adeta birbiriyle yarıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yabancı mankenler yöresel kıyafetleri sevdi

2018-04-28 15:02 - Magazin

Başbakan Yıldırım: Avrupa Konseyi kendi işine baksın

2018-04-24 23:33 - Genel

Olaylı derbide Beşiktaş'tan flaş karar

2018-04-27 01:02 - Spor

Renault Grubu'ndan ilk çeyrekte 13,2 milyar avro ciro

2018-04-27 18:54 - Ekonomi

Kanser hastası yakınlarına “Ne demek olduğunu bilirim“ konseri

2018-04-28 02:24 - Magazin

THY Avrupa Ligi'nde play-off heyecanı devam ediyor

2018-04-23 19:02 - Spor

CHP'li Özel'den 'aday' açıklaması

2018-04-26 20:32 - Siyaset

Manisa'da mesir saçıldı

2018-04-29 20:02 - Çevre-Hayat

'Sıra dışı okur'un ekoturizme açtığı köye yoğun ilgi

2018-04-28 17:02 - Çevre-Hayat

Facebook'un net kar ve geliri arttı

2018-04-26 13:53 - Medya

İlgili Haberler

Ilgaz Dağı eteklerine kar yağdı

19:23 - Çevre-Hayat

Kurbanlık aldığı koçla arkadaş gibi oldu

16:37 - Çevre-Hayat

Avrasya Tüneli girişindeki yükseklik uyarısının bulunduğu levhaya kamyonetin çarpması kamerada

16:32 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da "Ahsen öğretmen" okul duvarlarını resimlerle süslüyor

15:57 - Çevre-Hayat

Çanakkale'de iki kardeş buldukları yüzük mührünü Troya Müzesi'ne teslim etti

15:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ABD'li mevkidaşı Rubio ile Antalya'da bir araya geldi

01:17 - Dünya

LaLiga'da Real Madrid 3 puanı son dakikada kurtardı

01:12 - Spor

Suriye Cumhurbaşkanı Şara: Bugün Suriye’nin modern kalkınmasının başlangıcıdır

00:42 - Dünya

ABD'den, İran'ın balistik füze programına destek veren Çinli firmalara yaptırım

00:28 - Dünya

İtalya Kupası'nı Bologna kazandı

00:23 - Spor