?>

Maliye'den tütün sektörüne eş zamanlı kayıt dışılık sayımı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında, sigara ve makaron üreticisi 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde dün eş zamanlı fiili sayım yaptı. Sayım sonuçlarına göre vergi incelemesi süreci başlatılacak.

Ekonomi - 9 ay önce

Ankara

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Kayıt dışılığın mükellefler arasında sebebiyet verdiği haksız rekabet ve adaletsizliği gideriyoruz. Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız." mesajı ve talimatı doğrultusunda sektörel incelemelerini sürdürüyor.

Kurul, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında tütün sektöründe özellikle makaron üreticilerini mercek altına aldı.

Yürütülen çalışmalarla, özellikle teminat yükümlülüğüne uymayan firma bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Daire Başkanlığından temin edilerek VDK Risk Analiz Merkezince risk analizine tabi tutuldu.

Hasılat beyanları yapılmadı

Risk değerlendirmesi sonucunda ilk etapta İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 8 ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmanın 26 ayrı adresi tespit edildi. Bu firmaların aynı zamanda yüksek maliyetleri olmasına rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlendi.

Tespit edilen 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde vergi müfettişlerinin koordinasyonunda gelir uzmanları ile Emniyet ve Jandarma personelinin de katılımıyla eş zamanlı sayım gerçekleştirildi. Sayım işlemi gün boyunca devam etti.

Stok kayıtları ile fiili durum karşılaştırıldı

Sayımlarda, özellikle teminat vermediği halde faaliyetine devam eden firma olup olmadığı, üretim tesislerinde bandrol mevzuatına aykırı ürün bulunup bulunmadığı, stok kayıtları ile fiili durum arasında fark olup olmadığı kontrol edildi. Ayrıca, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile Vergi Usul Kanunu kapsamında diğer kaçakçılık fiillerinin varlığı araştırıldı.

Yapılan sayımlar neticesinde haklarında tespit yapılan mükellefler, vergi incelemesine alınacak.

Bakanlık, tütün ürünleri imalatıyla uğraşan bir firmaya, yapılan randıman analizi ve kaydi envanter çalışması sonucunda kayıt dışı çalıştığının tespit edilmesi üzerine 6 milyar lira vergi ve ceza uygulamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

UEFA Konferans Ligi'nde play-off turu yarın tek maçla başlayacak

2024-08-19 10:43 - Spor

Sıcakların etkisiyle suyu azalan Ardahan'daki Kura Nehri'ni yosun kapladı

2024-08-16 13:22 - Gündem

Almanya'nın, kararlaştırılmışın dışında Ukrayna'ya yeni yardımlar yapmayacağı iddia edildi

2024-08-17 16:47 - Dünya

17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden çeyrek asır geçti

2024-08-16 12:12 - Gündem

Mücbir sebep hali devam eden mükellefe vergi borcu için "ilave süre" imkanı tanınacak

2024-08-17 10:52 - Ekonomi

İsrail, Gazze'de "insani bölge" dediği alanı daraltmayı sürdürüyor

2024-08-21 13:17 - Dünya

İsrail ordusu işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait ev ve işletmeleri yıktı

2024-08-20 10:28 - Dünya

Su kurullarının görev ve çalışma esasları belirlendi

2024-08-22 09:38 - Ekonomi

Blinken, İsrail’in Gazze konusunda kabul ettiğini söylediği şartları açıklamaktan kaçındı

2024-08-19 22:37 - Dünya

Küresel piyasalarda gözler Jackson Hole'e çevrildi

2024-08-17 12:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

Çin limanlarında taşınan kargo yükü ve konteyner miktarı ilk 4 ayda arttı

16:18 - Ekonomi

Tarım, gıda ve içecek sektöründen ilk 4 ayda 9,22 milyar dolarlık ihracat

15:48 - Ekonomi

TÜRASAŞ en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 225'inciliğe yükseldi

15:17 - Ekonomi

Seracılığın merkezi Elmalı'da kuraklığa "yağmur suyu hasadı" ile çözüm

14:02 - Ekonomi

Elektrik santrallerine 2 milyar liralık kapasite mekanizması desteği

13:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'nin tavrını eleştiren Hamas yetkilileri, ateşkes anlaşmasını reddetmediklerini açıkladı

17:33 - Dünya

Edirne'de motokuryenin yaralandığı kaza güvenlik kamerasında

16:58 - Gündem

Euro-Med: Uluslararası toplum, İsrail'in "insanlık dışı yardım mekanizmasını" durdurm

16:53 - Dünya

Ukrayna İHA'larının Rusya'da askeri üsleri hedef aldığı bildirildi

16:48 - Dünya

Manchester United, Wolverhampton'dan Brezilyalı Cunha'yı transfer etti

16:42 - Spor