?>

Maliyeden kartelleşme eğiliminin yüksek olduğu sektör ve firmalara inceleme

Vergi Denetim Kurulu, maliyetlerde yükseliş olmamasına rağmen fiyat artışları yapan ve kartelleşme eğilimi gösteren sektörler ile bu alanlarda faaliyet gösteren firmaları detaylı incelemeye aldı.

Ekonomi - 7 ay önce

Ankara

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), maliyetlerde yükseliş olmamasına rağmen fiyat artışları yapan ve kartelleşme eğilimi gösteren sektörler ile bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalar için inceleme başlattı.

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, VDK, parasal işlemler üzerinden yapılan kayıt dışılık denetimlerine ağırlık veriyor.

Bu kapsamda, fiyatların arttığı dönemde sektör ortalamalarının üzerinde artış yapan ancak bunu vergiye tabi kazançlarına yansıtmayan, fiyat gerilemeleri yaşanırken yüksek tutma noktasında direnç gösteren ve bulunduğu sektör itibarıyla kartelleşme eğiliminde olan işletmelere yönelik kapsamlı bir araştırma yapıyor.

Başkanlığın Risk Analiz Merkezince yürütülen çalışmalarda, geriye dönük 5 yıllık süre için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin beyan, bilanço ve gelir tablosu ortalamaları çıkarıldı ve sektörel karlılık trendleri tespit edildi.

Kar marjını sektör ortalamalarının üzerinde artırırken bunu beyan edilen mali kara yansıtmayan mükellefler tek tek belirleniyor. Ayrıca sektör eğilimlerinin dışında beyan ve mali tablo rakamlarına sahip mükellefler de riskli olarak değerlendiriliyor.

Riskli görülen ve sektör ortalamalarının altında satış karlılığıyla çalışan mükellefler de kayıt dışılık yönüyle ele alınıyor.

Yapılan analizlerde, her sektörün yarattığı parasal büyüklükler banka ve ödeme kuruluşları üzerinden alınan verilerle tahlil ediliyor.

İncelemeler kapsamında, firmaların katma değer vergisi matrahları, alış-satış ile e-fatura bilgileri de analiz ediliyor.

Ürünlerin yurt dışı fiyatına da bakılıyor

Yurt dışı fiyatları ülke içindeki fiyatların oldukça altında kalan, bu durum alış bedeli, gümrük, depolama, nakliye ve vergi maliyetleri itibarıyla açıklanabilecek düzeyin çok üzerinde olan ürünler de saptanıyor.

Bu ürünleri satan firmaların, sektördeki ticaretin önemli bir kısmına sahip olmak ya da diğer mükelleflerle kartelleşmeye yakın iş ilişkileri kurmak suretiyle fiyatlar üzerinde hakim rolde bulunup bulunmadığı da belirlenecek.

Elde edilecek inceleme sonuçları, Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu gibi ilgili diğer kamu kuruluşlarına da iletilecek.

"Vergisini ödemeyen rekabet eşitsizliği yaratıyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de gelir ve kurumlar vergisi gibi doğrudan vergileri düzgün şekilde ödemeyen her mükellefin bulunduğu sektör itibarıyla rekabet eşitsizliği yarattığını ve toplanamayan vergilerin diğer mükelleflerden dolaylı şekilde toplanmasına neden olduğunu belirtti.

Fiyatlarını sürekli artıran mükelleflerin, maliyetlerini şişirmek ya da sahte belge kullanmak gibi hukuka aykırı yollarla vergilerini ödemediğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu gruptaki mükelleflerin denetimine özel bir önem atfediyoruz. İş hacimleri ile karında tutarsızlık bulunan sektörler detaylı incelenecek ve gerekirse kapıları çalınacak. Yapılan saptamalara göre, suni şekilde fiyatlarını yüksek tutma gayesinde olan işletmeler vergi incelemesine sevk edilecek. Piyasadaki hakim gücünü kötüye kullananlara fırsat vermeyeceğiz. Maliyetlerde artış olmamasına rağmen ürün fiyatlarını sürekli artıran ve düşük vergi beyanında bulunanlar için gerekli tedbirleri alıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sivassporlu Rey Manaj, Barış Alper Yılmaz'dan özür diledi

2024-12-08 21:48 - Spor

Süleymaniye’deki Suriyeliler, Baas rejiminin çöküşünü kutlamak için tatlı dağıttı

2024-12-11 18:42 - Dünya

Kosova'da 90 yaşındaki fotoğrafçı İspahiu, ilerleyen yaşına rağmen çalışmayı sürdürüyor

2024-12-14 15:58 - Kültür Sanat

İsrailli yetkiliye göre, Gazze'de ateşkes anlaşmasına bu yıl sonu varılabilir

2024-12-14 09:27 - Dünya

Çöken Baas rejiminin devrik lideri Esed'i taşıyan uçak Türk hava sahasını kullanmadı

2024-12-10 18:18 - Dünya

Bursaspor-Karşıyaka maçını binlerce kişi izledi

2024-12-14 17:08 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail hükümetinin ısrarla ve inatla gittiği yol, yol değildir

2024-12-10 21:08 - Gündem

Depremde 96 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi Güvenç Apartmanı'na ilişkin davada karar çıktı

2024-12-12 16:28 - Gündem

Avrupa'nın "Derin Teknoloji Eğitmeni" kodluyoruz gözünü 1 milyon gence dikti

2024-12-11 11:28 - Teknoloji

Bakan Yerlikaya: Ülkesine dönüş yapan Suriyeli sayısı 1,5-2 katına çıktı

2024-12-10 13:33 - Gündem

İlgili Haberler

Endonezya'ya 48 adetlik KAAN uçağı satışında sözleşme imzalandı

15:27 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Bölünmüş yol ağı 29 bin 787 kilometreye çıktı

13:32 - Ekonomi

Türk hava sahasında transit uçuş rekoru kırıldı

13:28 - Ekonomi

Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri ihracatı yüzde 3,1 arttı

13:22 - Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç'ten, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesine ilişkin değerlendirme

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mühendis Tek-Sen Konfederasyonu kuruldu

16:38 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, İstanbul'da Balkan ülkelerinden mevkidaşlarıyla görüştü

16:28 - Gündem

İsrail ordusu Hamas'ın yardımları "sistematik olarak çaldığına" dair kanıt bulamadı

16:13 - Dünya

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisi kritik noktaya ulaştı

16:07 - Dünya

İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki orman yangınları yerleşim yerlerini tehdit ediyor

15:32 - Dünya