Maliye LPG’deki ÖTV vurgununa son verdi

Maliye Bakanı Ağbal, motorlu taşıtların kullandığı otogazlarla, evde ve sanayide kullanılan tüpgazın ÖTV oranlarındaki düzenlemeyle ilgili, "Yaptığımız düzenleme ile her iki ürünün ÖTV’sini birbirine eşitledik." dedi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 9 yıl önce

ANKARA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünkü Resmi Gazete’de hem akaryakıt sektörünü hem de ihracatçıları ilgilendiren çok önemli iki Bakanlar Kurulu kararı yayımlandığını hatırlattı.
Söz konusu kararlarla bir yandan LPG’deki ÖTV kaybının önüne geçilirken vatandaşın maliyetinin yükseltilmediğini bir yandan da ihracatçıya önemli bir destek daha verdiklerini vurgulayan Ağbal, "Hiçbir alanda vergi kaçırılmasına tahammülümüz yok. Bir yandan bu kaçakları engelleyeceğiz ama bir yandan da vatandaşımıza, sanayicimize destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
LPG ile ilgili alınan kararın detaylarını anlatan Ağbal, şunları kaydetti:
“Düne kadar motorlu taşıtların kullandığı otogazlarla, evde ve sanayide kullanılan tüpgazın KDV oranları aynı, ÖTV’leri farklıydı. Evlerde ve sanayide kullanılan LPG’nin ÖTV’si, otogaza göre düşük olduğu için bazı kişiler tüpgaz olarak aldığı LPG’yi otogaz olarak satıyorlardı ve bu da vergi kaybına neden oluyordu. Yaptığımız düzenleme ile her iki ürünün ÖTV’sini birbirine eşitledik. Ancak şunu vurgulamak isterim ki bu düzenleme hiçbir şekilde evlerde, mutfaklarımızda kullandığımız ve sanayide kullanılan gazın fiyatını artırmayacak. Artırmasın diye tüpgazdaki KDV’yi yüzde 18’den 8’e düşürdük. Bu sayede evlerde ve sanayide kullanılan gazın fiyatında vergiden kaynaklı bir artış olmayacak ama kimse de LPG üzerinden vergi kaybına neden olamayacak. Düzenleme, 1 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe girecek.”

"İhracatçılarımızı desteklemeye devam ediyoruz"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, diğer bir kararla da ihracatçılara verilen desteği biraz daha artırdıklarını söyledi.
Gerek teşvikler gerekse de mevzuat eliyle her alanda ihracatçıyı desteklediklerini belirten Ağbal, “Daha önce yaptığımız bir düzenleme ile ihraç malı taşıyan tırlara yurt dışına çıkarken 550 değil, 900 litre akaryakıtı ÖTV ve KDV’siz alabilme imkanı getirmiştik ancak bu uygulamanın geçerli olduğu sınır kapıları sınırlıydı. Şimdi bu Bakanlar Kurulu kararı ile bu kapıların sayısını artırdık. Bu da taşıma maliyetlerini önemli oranda düşürecek.” dedi.
Bakan Ağbal, ihraç malı taşıyan tırların ÖTV ve KDV’siz akaryakıt alabileceği sınır kapılarında ilgili şartları taşıyan akaryakıt istasyonları yok ise bir an önce kurulacağını belirterek, “Şu anda birçok kapımızda gerekli şartları taşıyan istasyonlarımız zaten var. Olmayanlarda da istasyonlar derhal kurulacak ve genel güvenlik önlemleri alınacak. Böylece ihracatçımız bu kapılardan da ÖTV ve KDV’siz akaryakıt alabilecek.” diye konuştu.
ÖTV ve KDV’siz akaryakıt alınabilecek kapılara ilişkin de bilgi veren Ağbal, “Şu anda İstanbul, Mersin, Ağrı, Çanakkale, İzmir Çeşme, Edirne ve Tekirdağ’daki kapılarımızda bu imkan sunuluyor. Bakanlar Kurulu kararı ile Ardahan, Iğdır, Van, Artvin, İzmir Alsancak, Kocaeli, Giresun, Hatay, Sakarya, Samsun, Trabzon, Yalova ve Zonguldak’taki sınır kapılarımızda da ihraç malı taşıyan tırlarımıza ÖTV ve KDV’siz akaryakıt alma imkanı sunacağız." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Merve Özlem Çakır

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Darbe girişimi gecesi köprüdeki olaylar fotoğraflara yansıdı

2017-07-26 17:08 - Genel

Körfez'in yatırımı Türkiye'ye aktı

2017-07-26 17:29 - Ekonomi

Altın Elbiseli Adam'ın hayatını kaybettiği kazada broker Buğra Erdem de can verdi

2017-07-25 17:17 - Asayiş

Bolu'da 'Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı' çalışmaları başladı

2017-07-27 20:17 - Çevre-Hayat

Maliye LPG’deki ÖTV vurgununa son verdi

2017-07-29 14:22 - Ekonomi

Hakkari'de saldırı hazırlığındaki terörist tutuklandı

2017-07-27 21:37 - Gündem

Yabancı uyruklu 3 kişiye PKK/PYD'den gözaltı

2017-07-27 21:57 - Gündem

Kudüslü alimlerden Mescid-i Aksa çağrısı

2017-07-27 15:00 - Genel

İstanbul'un tarihini aydınlatan 40 yıllık avize ustası

2017-07-26 19:27 - Gündem

Adana ve Konya'da aranan 80 kişi yakalandı

2017-07-26 19:42 - Gündem

İlgili Haberler

Ulaştırma alanındaki yatırım projelerine 6 ayda 41,5 milyar lira harcandı

14:52 - Ekonomi

EIA: ABD doğal gaz stokları kış öncesi son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkacak

14:42 - Ekonomi

IEA: Küresel petrol arzı temmuzda günlük 2,4 milyon varil arttı

14:37 - Ekonomi

Denizüstü rüzgar YEKA ihalesi 2027'nin ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek

13:53 - Ekonomi

İngiltere'de sıcak hava dalgaları nedeniyle 4,4 milyar sterlinlik ekonomik kayıp öngörülüyor

13:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ulaştırma alanındaki yatırım projelerine 6 ayda 41,5 milyar lira harcandı

14:52 - Ekonomi

İletişim Başkanı Duran: Vatandaşla iletişimi tek bir mecra ile sınırlı tutmamız düşünülemez

14:47 - Gündem

EIA: ABD doğal gaz stokları kış öncesi son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkacak

14:42 - Ekonomi

IEA: Küresel petrol arzı temmuzda günlük 2,4 milyon varil arttı

14:37 - Ekonomi

Bakan Çiftçi: Devlet olarak, teknolojiyi yalanı büyütmek için kullananları engelleyecek, hakikatin s

14:33 - Gündem