?>

Malezya, bazı eyaletlerde mahkemelerde yapay zeka yargılama sistemini denemeye başladı

Malezya'nın pilot uygulama kapsamında Sabah ve Sarawak eyaletlerindeki mahkemelerde yapay zeka yargılama sistemini denemeye başladığı bildirildi.

Dünya - 3 yıl önce

Kuala Lumpur

DoNotPay avukat mobil uygulaması, Estonya'daki küçük iddiaları değerlendiren robot hakimler, Kanada'daki robot arabulucular, Çin'deki yapay zeka hakimleri ve Malezya'nın yapay zeka yargılama sistemini denemeye başlamasıyla birlikte adalet sisteminde yapay zeka kullanımı birçok ülkede hızla yayılmaya devam ediyor.

Yetkililer, yapay zeka tabanlı yargılama sistemlerinin cezaları daha tutarlı hale getirdiğini, davalardaki yığılmaları hızlı ve daha masrafsız bir yolla temizlediğini, tarafların uzun, pahalı ve stresli davalardan kaçınmasına yardımcı olabileceğini ifade ediyor.

Malaymail'in haberine göre, Malezya federal makamları, mahkemelerde ne şekilde kullanılacağı tam olarak kesinleşmemiş olsa da "yargı kalitesini artırabileceğini" ifade ettikleri yapay zeka cezalandırma sistemleriyle ilgili ülke genelindeki denemelerini bu ay tamamlamayı hedefliyor.

Bu kapsamda kamu firması "Sarawak Information Systems" tarafından geliştirilen yapay zeka yargılama sistemi, pilot bölgeler Sabah ve Sarawak'taki mahkemelerde denenmeye başlandı.

Federal Mahkeme Baş Yargıç sözcüsü, mahkemelerdeki yapay zeka kullanımının "hala deneme aşamasında" olduğunu belirtirken, sistemin işleyişine dair daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

Yaklaşık 20 yıllık avukat olan Hamid İsmail, Sabah eyaletinde yargılanan müvekkilinin yapay zeka tarafından mahkum edilmesinin şaşkınlığını yaşadığını ifade etti.

Hamid, Sabah ve Sarawak'taki mahkemelerin pilot uygulama kapsamında yapay zeka sistemini test ettiğini bildiğini, ancak söz konusu teknolojinin avukatlar, yargıçlar ve halk sistemi tam olarak anlamadan kullanılmasından rahatsız olduğunu söyledi.

Deneyimli avukat, teknolojinin kullanımı konusunda karar alıcıların meslek profesyonelleriyle yeterli istişarelerde bulunmadığını belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Suudi Arabistan bu yıl hac kontenjanını bir milyona çıkardı

2022-04-09 05:24 - Gündem

İspanya'da koruma altındaki türlere ait 1000'den fazla doldurulmuş havyan bulundu

2022-04-10 21:04 - Dünya

İnce bağırsağına ikinci kez nakil yapılan hasta sağlığına kavuştu

2022-04-07 13:54 - Sağlık

Ukrayna: Luhansk'ta Rus güçler birkaç kilometre geriye atıldı

2022-04-08 00:21 - Dünya

BM Genel Kurulu, Rusya'yı, İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkardı

2022-04-07 19:05 - Dünya

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse sert tedbirler alacak

2022-04-07 12:36 - Dünya

Rusya: Ukrayna'da gün içinde 42 askeri altyapı tesisi imha edildi

2022-04-07 23:21 - Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya çekilmedi, güçlerini yeniden konumlandırdı

2022-04-05 15:47 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen Kiev'e gidecek

2022-04-05 12:44 - Dünya

Karasu'daki kıyı erozyonunun yaşandığı bölgede 27 dalgakıran yapılacak

2022-04-06 19:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Hollanda'da, İsrail saldırılarında ölen sağlık çalışanları için 1400 çift beyaz ayakkabı bırakı

20:08 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırıları genişletme planı Stockholm'de protesto edildi

18:53 - Dünya

Yeni Kaledonyalı bağımsızlık yanlılarının serbest bırakılması için Paris'te yürüyüş düzenlendi

18:48 - Dünya

Pakistan'da, Hindistan ile yapılan ateşkesin ardından orduya destek gösterileri düzenleniyor

18:03 - Dünya

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul: Gazze Şeridi'ndeki insani durum dayanılmaz hale geldi

17:52 - Dünya

Günün Manşetleri

MKE Ankaragücü, tarihinde ikinci kez 2. Lig'e düştü

20:13 - Spor

Hollanda'da, İsrail saldırılarında ölen sağlık çalışanları için 1400 çift beyaz ayakkabı bırakı

20:08 - Dünya

SOLOTÜRK Malatya'da prova uçuşu yaptı

19:43 - Gündem

Cumhuriyet ile yaşıt Gençlerbirliği, Süper Lig'e geri döndü

19:13 - Spor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Pakistan ile Hindistan arasındaki ateşkese ilişkin açıklama

19:07 - Gündem