Malezya Başbakanı Mahathir istifa etti

Malezya Başbakanı Mahathir, muhalefet partileriyle yeni koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine görevinden istifa etti. Mahathir'in istifasının ardından, iktidarı oluşturan Umut İttifakı koalisyonu meclis çoğunluğunu yitirerek dağıldı.

Genel - 6 yıl önce

KUALA LUMPUR (AA) - Malezya Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed'in bu sabah istifa mektubunu kraliyet sarayı Istana Negara'ya gönderdiği bildirildi.

Malezya Başbakanı, istifasından saatler önce, başbakanlığı devretmeyi vadettiği Halkın Adaleti Partisi (PKR) Genel Başkanı Enver İbrahim ile özel görüşme yapmıştı.
Mahathir’in istifasının ardından, liderliğini yaptığı Malezyalı Birleşik Yerli Partisinin (PPBM) Genel Başkanı Muhyiddin Yasin, partinin 26 milletvekiliyle Mahathir’i desteklemek üzere Umut İttifakı (PH) koalisyonundan çekildiğini duyurdu.
Koalisyonun diğer üyesi Halkın Adaleti Partisinin (PKR) Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Azmin Ali de Mahathir’e destek vermek üzere beraberindeki 10 milletvekiliyle partiden istifa ettiğini bildirdi.
Malezya basınında yer alan haberlerde, söz konusu istifalarla PH koalisyonunun meclis çoğunluğunu kaybetmesi üzerine Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah’ın meclisi feshedebileceği ve ülkenin erken seçime gideceği öne sürüldü.
Haberlerde, muhalefet partilerinin kendi aralarında koalisyon oluşturup meclis çoğunluğu sağlayarak yeni başbakan seçmeleri de diğer bir ihtimal olarak belirtiliyor. Bu süre zarfında Başbakan Yardımcısı Wan Azizah Wan İsmail’in Mahathir’den sonra başbakanlığa vekalet edeceği iddia ediliyor.
Yeni koalisyonun başbakanı olarak geri dönebilir
Malezya basınında yer alan değerlendirmelere göre ise Mahathir Muhammed, mevcut iktidar koalisyonunu dağıtarak PKR Genel Başkanı Enver İbrahim’in başbakan olmasını önlemek üzere istifa etti.
Enver'i destekleyen milletvekillerinin mecliste çoğunluğu sağlayamaması üzerine başbakanlığı devralmasına yönelik planların iptal olacağı dile getirilen değerlendirmelerde, Mahathir’in bu istifa ile yeni kurulması planlanan iktidar koalisyonunun başbakanı olabileceği belirtildi.
Dünyanın görevdeki en yaşlı başbakanı unvanına sahip 94 yaşındaki Mahathir, 1981-2003 dönemindeki başbakanlığından sonra siyasi kariyerinde görevindeyken ikinci defa istifa etmiş oldu.
Yeni iktidar koalisyonu tartışmaları
Dün sabah, Mahathir’in önderliğindeki Malezyalı Birleşik Yerli Partisi (PPBM) genel merkezinde parti yöneticileri ve milletvekilleri olağanüstü toplanmıştı. Görüşmeye Halkın Adaleti Partisinde (PKR) Enver İbrahim karşıtı yöneticilerden Muhammed Azmin Ali ve Zuraida Kamaruddin'in de katıldığı ortaya çıkmıştı.Mahathir, dün, PPBM ve PKR partilerinin yanı sıra muhalif partilerden Birleşik Malay Milli Örgütü (UMNO) ve Malezya İslam Partisi (PAS) yöneticileriyle de Selangor eyaletinde bir otelde bir araya gelmişti.Malezya basını, söz konusu görüşmede yeni iktidar koalisyonu ilan etme hazırlığının yapıldığını iddia etmişti.Görüşmeden saatler sonra PPBM, PKR, UMNO, PAS ile eyalet temelli yerel partilerden Sabah Emanet Partisi (Warisan) ve Birleşik Bumiputera Partisinden (PBB) üst düzey isimler, kraliyet sarayı Istana Negara'da Malezya Kralı Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Şah ile bir araya gelmişti.Parti yöneticilerinin Sultan Abdullah ile yeni iktidar koalisyonunun onaylanması üzere buluştuğu iddia edilmişti.Dünkü görüşmelerin ardından açıklama yapan PKR Genel Başkan Yardımcısı Azmin Ali, söz konusu planı doğrulamış fakat yeni koalisyonun henüz ilan edilmeyeceğini söylemişti.
Enver İbrahim görüşmeleri "ihanet" olarak yorumladı
Tartışmaların merkezindeki isimlerden Enver İbrahim ise partiler arası yeni koalisyon görüşmelerine ilişkin yaptığı basın açıklamasında koalisyon ortakları tarafından ihanete uğradığını ifade etmişti.Enver, yeni iktidar koalisyonunun çok yakın zamanda ilan edilebileceği bilgisini aldığını belirterek, "Henüz bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen bu konudaki çabalar sürüyor." demişti.

Haftanın Öne Çıkanları

'Müslüman Türk Azınlığa 'Müslüman Yunan Azınlık' denmesi ırkçı bir yaklaşımdır'

2020-02-18 13:42 - Siyaset

İran'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi

2020-02-24 13:42 - Dünya

CarrefourSA'dan 2019'da 6,4 milyar lira ciro

2020-02-21 19:03 - Ekonomi

Türkiye'deki kullanıcıları hedef alan truva atı tespit edildi

2020-02-18 15:21 - Ekonomi

Dünya e-ihracat pazarının bu yıl 1 trilyon doları aşması bekleniyor

2020-02-20 17:59 - Ekonomi

Koronavirüs salgını nedeniyle Türk pamuğuna talebin artması bekleniyor

2020-02-23 14:32 - Ekonomi

Erken yaşta kodlama eğitimi kariyerde başarıyı artırıyor

2020-02-23 14:57 - Teknoloji

Emekliler ek ödeme oranlarının yükseltilmesini istiyor

2020-02-17 17:59 - Genel

AYEDAŞ bu yıl 230 milyar lira şebeke yatırımı yapacak

2020-02-18 16:53 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

2020-02-20 21:15 - Ekonomi

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

Aydın'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:48 - Gündem

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya