?>

Maldivler'de siyasi kriz

Güney Asya ülkesi Maldivler'de Başsavcı Muhammed Anil, Yüksek Mahkeme'nin Devlet Başkanı Yamin Abdül Gayyum'u azledemeyeceğini açıkladı.

Dünya - 7 yıl önce

MALE

Güney Asya ülkesi Maldivler'de Başsavcı Muhammed Anil, Yüksek Mahkeme'nin Devlet Başkanı Yamin Abdül Gayyum'u azledemeyeceğini açıkladı.

Başsavcı Anil, düzenlediği basın toplantısında, Yüksek Mahkeme'nin Gayyum'un azlini isteyeceği yönündeki söylentilerden haberdar olduğunu ancak Gayyum'un parlamentoda yapılacak bir oylamayla görevinden alınabileceğini belirtti.

Anil, hükümet ile yargı arasındaki tartışmaya ilişkin, güvenlik güçlerinin Yüksek Mahkeme'den gelecek "meşru olmayan" bir azil emrine uymayacağını bildirdi.

Ülkenin sürgündeki eski Devlet Başkanı Muhammed Naşid, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Anil ve diğer yetkililerin yaptığı açıklamaların darbe anlamına geldiğini savundu.

Sri Lanka'da bulunan Naşid, "Güvenlik güçleri anayasayı destekler ve Maldivler halkına hizmet eder." ifadesini kullandı.

Diğer yandan, Yüksek Mahkeme'nin 1 Şubat'ta salıverilmesine hükmettiği siyasi tutukluların hiçbirinin serbest bırakılmadığı öğrenildi.

Maldivler'de muhalefet, 29 Ocak'ta hakkındaki yolsuzluk ve görevi susitimal iddiaları nedeniyle Gayyum'un geçici olarak görevden alınması için Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu. Mahkeme, perşembe günü terör suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılan eski Devlet Başkanı Muhammed Naşid ve devlet başkanına suikast planladığı suçlamasıyla hapis cezasına mahkum edilen eski Devlet Başkan Yardımcısı Ahmed Adeeb'in de aralarında olduğu Gayyum karşıtı tutuklu siyasetçilerin salıverilmesine hükmetmişti.

Yargılamaların da yeniden yapılmasına karar veren Yüksek Mahkeme, Gayyum'un en yakın müttefiklerinden Meclis Başkanı Abdullah Mesih Muhammed'in görevden alınmasına destek verdiği için görevden alınan 12 milletvekilinin de görevlerine iade edileceğini bildirmişti.

Bu milletvekillerinin dönmesiyle Yamin'in partisi 85 üyeli parlamentodaki çoğunluğunu kaybedecek.

Gayyum, turizm cenneti Maldivler'de, 2013'teki tartışmalı seçimleri kazanarak, 2008'de ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk devlet başkanı olan Naşid'den görevi devralmıştı.

Yamin Abdül Gayyum'un iktidara gelmesinin ardından Naşid, eski Savunma Bakanı Muhammed Nazım, muhalefet partisi lideri Şeyh İmran Abdullah ve eski Devlet Başkan Yardımcısı Ahmed Adeeb terör suçlamasıyla hapse mahkum edilmişti.

Muhabir: Ayşe Doğru

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya yetimlerinin acılarını fotoğraflarıyla anlatıyor

2018-02-02 17:02 - Kültür Sanat

“Şırnak, online alışverişin en çok arttığı kent oldu“

2018-01-29 19:56 - Ekonomi

Ziraat Türkiye Kupası'nda çeyrek final heyecanı

2018-01-29 14:12 - Spor

Galatasaray rekor ücretle sattı

2018-02-01 07:32 - Spor

Borsa güne yükselişle başladı

2018-01-31 13:09 - Ekonomi

Konya merkezli 43 ilde FETÖ operasyonu: 120 gözaltı kararı

2018-02-01 12:07 - Asayiş

Libya açıklarında 120 göçmen kurtarıldı

2018-01-30 11:32 - Dünya

Fındık koçanı ve orman gülünden biyoyakıt üretilecek

2018-01-29 14:32 - Teknoloji

Trump'ın atadığı sağlık direktörü istifa etti

2018-01-31 23:02 - Dünya

'Hababam Sınıfı' tiyatro sahnesine taşındı

2018-02-04 13:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Bosna Hersek'te "Zaferin Adı Türkiye" paneli düzenlendi

20:33 - Dünya

Ukrayna, AB'nin roaming bölgesine dahil oluyor

17:33 - Dünya

TİKA'dan Filistin'de "15 Temmuz Şehitler Parkı" açılışı

17:12 - Dünya

BM Raportörü Albanese'den AB'ye "İsrail'le Ortaklık Anlaşması'nı askıya alma" çağrısı

16:47 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, 5+1 görüşmelerine katılmak üzere New York'a gitti

16:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Yerlikaya, 15 Temmuz'da şehit olan Halit Gürsel için hazırlanan belgeseli paylaştı

22:03 - Gündem

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yurdun birçok ilinde etkinlik düzenlendi

21:53 - Gündem

İstanbul 2 Nolu Barosu, FETÖ'nün darbe girişiminin 9. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenledi

21:23 - Gündem

Dünya genelinde sulak alan kaybı, 2050'ye kadar 39 trilyon dolarlık ekonomik zarara neden olabi

20:48 - Ekonomi

Bosna Hersek'te "Zaferin Adı Türkiye" paneli düzenlendi

20:33 - Dünya