?>

Malatya'da 100. çocuğa kemik iliği nakli gerçekleştirildi

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi, 100 çocuk hastayı nakille sağlığına kavuşturdu.

Sağlık - 7 ay önce

Malatya

Turgut Özal Tıp Merkezinde 7 yıl önce kurulan Çocuk Kemik İliği Nakli Bölümü'nde lösemi ve Akdeniz anemisi gibi bazı hastalıkların tedavisi gerçekleştiriliyor.

Malatya'nın yanı sıra Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Bingöl, Bitlis ve Adıyaman gibi birçok ilden hastaya hizmet veren merkezde 100. nakil gerçekleştirildi.

Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Arzu Akyay, AA muhabirine, 2017'de kurulan merkezlerinin önemli ve başarılı nakiller gerçekleştirdiğini söyledi.

Merkezlerinin 7 yıldır nakillerini aralıksız sürdürdüğünü dile getiren Akyay, şu ana kadar 100 çocuğa kemik iliği nakli gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Akyay, çocuk hematolojide, birçok hastalıkta kemik iliği nakline ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, "Merkezimiz, bölge açısından oldukça önemli çünkü Kayseri'nin doğusunda çocuk kemik iliği nakli yapan başka bir merkez yok. Nakil başarılarımız da oldukça iyi. Hastalarımız şifayla taburcu oluyor. 100. nakli geride bırakmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz." dedi.

"Mucizevi bir şey"

Merkezlerine hem Malatya'dan hem de doğudaki hemen hemen bütün illerden hastaların geldiğini anlatan Akyay, şöyle devam etti:

"Kemik iliği nakli gerçekten mucizevi bir şey. Organ naklinde bir organınızdan vazgeçiyorsunuz ama kemik iliği naklinde kan verir gibi kemik iliğini verseniz de kemik iliği tekrar onu yerine getiriyor. Yani herhangi bir kaybınız olmuyor. O anlamda bütün insanların donör olabileceği ve bir insana can olabilecekleri bir yöntem. Herkes Kızılay kan merkezlerine gidip 2 tüp kan verip bağışçı olabiliyor."

Donör olma çağrısı

Genelde aile içinden donör bulunabildiği yönünde inanışın olduğunu ifade eden Akyay, ancak bu ihtimalin kardeş sayısına göre güçlenebildiğini vurguladı.

Kardeşten ilik alamayan hastaların TÜRKÖK isimli doku bankasından yararlanabildiğini belirten Akyay, "Bazen doku bankasından da bulamayabiliyoruz. Bu gibi durumlarda da yurt dışından bulmaya çalışıyoruz. Kanser gibi hastalıkları olan çocuklarda tabii ki bu sürecin çok hızlı olması gerekiyor. Hızlıca kemik iliğini bulup naklini gerçekleştirmemiz gerekiyor. O yüzden halkımızda kemik iliği donörü olma bilincinin artması ve gönüllü donör olmalarının teşvik edilmesi son derece önemli." diye konuştu.

Prof. Dr. Akyay, nakil gerçekleştirdikleri hastalarda bazen komplikasyonlar olabildiğini ancak çoğu hastalarının şu an sağlıklı şekilde hayatına devam ettiğini belirterek, "Akdeniz anemisi gibi hastalıklarda, doğuştan immün yetmezliklerinde ve bazı nörolojik hastalıklarda kemik iliği nakli hayat kurtarabiliyor. Yelpaze çok geniş, merkezimizde o tür hastalıklara da nakil yapıyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Fidan Cibuti'de temaslarda bulundu

2024-11-03 00:08 - Siyaset

"Dünya Robot Kupası" yarışmasının Avrasya etabı Van'da başladı

2024-11-07 18:28 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'a geldi

2024-11-07 00:07 - Gündem

Yıldız tekvandocular, Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edecek

2024-11-06 11:28 - Spor

İş ve teknoloji dünyası, ABD'nin 47. Başkanı seçilen Trump'ı tebrik etmek için sıraya gird

2024-11-07 13:32 - Dünya

Kadın hekimler, kurdukları müzik topluluğuyla stres atmak için ritim tutuyor

2024-11-06 11:57 - Magazin

Diyarbakır'da kültürel değerleri turizme kazandırmak için 'Kral Yolu' rotası çıkarılıyor

2024-11-03 16:23 - Kültür Sanat

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, şehit Ömer Halisdemir'in kabrini ziyaret etti

2024-11-02 12:37 - Gündem

Rusya Maliye Bakanı Siluanov: Nakit miktarı azalacak, orası kesin

2024-11-08 01:02 - Özel Haber

At yarışlarında Cumhuriyet Koşusu ve Cumhurbaşkanlığı Koşusu heyecanı Ankara'da yaşandı

2024-11-02 18:17 - Spor

İlgili Haberler

Kırgız hasta Türkiye'de yapılan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu

11:33 - Sağlık

Doğu Anadolu'daki 5 ilde bağışlanan kanlar, bölgedeki 29 sağlık kuruluşuna ulaştırılıyor

13:02 - Sağlık

Uzmanından "Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın" uyarısı

12:57 - Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde donörlerin yüzde 13'ünü babalar oluşturdu

12:38 - Sağlık

Sağlıkçılardan 3 bin kamu çalışanına Heimlich manevrası eğitimi

11:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgemizdeki krizlerin menfi etkilerinden ülkemizi inşallah uzakta tutacağız

18:48 - Gündem

Bilecik'te çıkan orman yangını söndürüldü

18:32 - Gündem

İsrail ordusu, İran devlet televizyonunu vurdu

18:27 - Dünya

Irak Dışişleri Bakanı'ndan “Hürmüz Boğazı kapanırsa küresel enerji piyasasında kriz çıkar” uyar

18:22 - Dünya

İsrail, Tahran'ın doğu ve batısında yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerine saldırılar düzenledi

18:17 - Dünya