?>

Mahalle mahalle, köy köy orman yangını uyarısı

Hava sıcaklığının artması ve nem oranın düşmesiyle ülke genelinde yangın riski artarken Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ekipleri köy köy, mahalle mahalle dolaşarak vatandaşlara yangınlar konusunda uyardı.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, orman teşkilatı, 7 gün 24 saat esasına göre yangınların önlenmesi ve müdahalenin zamanında yapılması için çalışma yürütüyor.

Ülke genelinde devam eden orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyorOrman yangınlarına müdahale için hava araçları iki günde 2 bin 134 sorti yaptıİletişim Başkanlığı, orman yangınlarını söndürme çalışmalarına ilişkin bilgi verdiMSB 13 helikopterle orman yangınlarını söndürme çalışmalarına destek veriyor

Bu kapsamda, ekipler, özellikle yangın riskinin yüksek olduğu yerlerde mahalle mahalle, köy köy gezerek vatandaşları uyarıyor. Arabalardan megafonlarla yapılan uyarıların yanı sıra camilerden de hassasiyet paylaşılıyor. Anonslarda, anız yakılmaması ve ateşle bahçe temizliği yapılmaması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, yangın görülmesi durumunda hemen Alo 112'nin aranarak bilgi verilmesi çağrısı yapılıyor.

Kurumlar arası işbirliği hassasiyeti

Öte yandan yangınlarla mücadelenin ilk adımı olan "önleme" aşamasında teşkilat, kendi teknolojik altyapısının dışında ilgili kurum ve kurumlarla da veri alışverişinde bulunuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünce geliştirilen orman yangını tehlikesine karşı önceden önlem alınmasını sağlayan "Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS)" tedbir alma konusunda etkin rol üstleniyor.

MEUS'un temelinde sıcaklık, rüzgar, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren algoritma bulunuyor. Sistemle orman yangını çıkma riski bulunan bölgeler anlık olarak haritalandırılıyor, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanıyor.

OGM yetkililerince de günlük olarak hazırlanan ve olası orman yangın riskini gösteren MEUS haritası verileri günün ilk saatlerinde değerlendirmeye alınıyor. Haritadan çıkan sonuçlar göz önünde bulundurularak, orman bölge müdürlüklerindeki yangın yönetim merkezlerine gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapılıyor.

Bu kapsamda OGM yetkilileri, hava sıcaklıklarının gelecek 10 günde orman yangınları açısından risk oluşturacak şekilde mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini bildirdi. Orman yangınlarının yüzde 90'lara varan oranda insan kaynaklı olduğunu vurgulayan yetkililer, vatandaşları, rekreasyon alanları dışında ateşli piknik yapmamaları, sönmemiş sigara izmaritlerini ve yangına sebebiyet verebilecek her türlü çöp ve atıkları yol kenarları ile orman alanlarına atmamaları, biçerdöver ve balya makinesi gibi tarımsal hasat makinelerini gerekli önlemleri almadan çalıştırmamaları, anız yakmamaları, bahçe temizliğinden çıkan atıkları ateşe vermemeleri konusunda uyardı.

Ege Bölgesi'nin tamamı ile Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu'nun bir kısmında meteorolojik koşulların yeni orman yangınlarının oluşması ve yayılmasına yol açabileceği öngörülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Küresel piyasalar, haftaya pozitif seyirle başladı

2024-08-12 09:27 - Ekonomi

Almanya'da iklim eylemcilerinin havalimanlarındaki eylemi hava trafiğini aksattı

2024-08-15 12:08 - Dünya

ABD'de konut başlangıçları temmuzda beklentilerin gerisinde kaldı

2024-08-16 16:27 - Ekonomi

Milli güreşçi Yasemin Adar Yiğit Paris 2024'e veda etti

2024-08-11 13:08 - Spor

Okçulukta yeni hedef Los Angeles 2028

2024-08-15 13:02 - Spor

Olimpiyatta bronz madalya kazanan Taha Akgül'den hakemlere tepki

2024-08-12 21:33 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile telefonda görüştü

2024-08-10 22:27 - Siyaset

Emine Erdoğan'dan Paris 2024 Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil eden sporculara teşe

2024-08-12 10:52 - Gündem

Erzurum'da firari hükümlü İHA destekli operasyonla yakalandı

2024-08-14 17:48 - Asayiş

Hollanda'da "yılın en sıcak" günü yaşandı

2024-08-12 23:52 - Dünya

İlgili Haberler

Kuraklıktan etkilenen Maden Deresi'nin suyla buluştuğu an vatandaş tarafından kaydedildi

21:12 - Çevre-Hayat

Alanya'da caretta caretta yavrularının denizle buluşma yolculuğu görüntülendi

18:22 - Çevre-Hayat

Safranbolu'nun "ağaç tüneli", misafirlerine yeşilin içinde yolculuk keyfi yaşatıyor

14:23 - Çevre-Hayat

Satranç tutkunu anne ve kızı aynı turnuvada ter döküyor

12:48 - Çevre-Hayat

20 yıllık bağımlılığından sigara bırakma polikliniğinin desteğiyle kurtuldu

12:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskınlarında 24 Filistinli yaralandı

04:47 - Dünya

İsrail basını: Washington ile Hamas arasındaki görüşmeler yeniden başladı

04:43 - Dünya

İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskınlarında 17 Filistinli yaralandı

04:23 - Dünya

Tunuslu bir adam, dünyada ender bulunan teknesini Küresel Sumud Filosu'na bağışladı

02:32 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nun Tunus’tan Gazze’ye doğru yola çıkması çarşamba gününe ertelendi

00:47 - Dünya