?>

Maduro, Esequibo bölgesinin savunulması için yeni önlemler alacaklarını belirtti

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, komşu ülke Guyana ile ihtilaflı Esequibo bölgesini savunmak için "yeni önlemleri" devreye alacaklarını duyurdu.

Dünya - 2 yıl önce

Bogota

Başkent Karakas'ta "(eski Devlet Başkanı) Hugo Chavez'e Sadakat ve Sevgi Günü" etkinliklerinde halka seslenen Maduro, kendilerine ait olan Esequibo'yu savunmak için yeni önlemler alacaklarını belirtti.

Guyana ile ihtilaflı Esequibo bölgesine ilişkin 3 Aralık'taki referandumda halktan "tarihi" destek aldıklarını vurgulayan Maduro, ulusal birlik çağrısında bulundu.

Maduro, referandumdaki desteğinden dolayı Venezuelalılara teşekkür ederek "Bütün dünyaya güçlü bir mesaj verdiniz ve birlik olduğunuzu herkese kanıtladınız." ifadesini kullandı.

Devlet petrol şirketi PDVSA'ya Esequibo bölgesinde petrol, gaz ve maden işletmeciliği için lisans verdiğini belirten Maudro, Esequibo'nun savunulması için Tümgeneral Alexis Rodriguez Cabello'nun tek yetkili olarak atandığını bildirdi.

Devlet Başkanı Maduro, Esequibo için Ulusal Yüksek Komisyonun oluşturulduğunu ve başına Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodríguez'in getirildiğini kaydetti.

Chavez'in ideallerine ve mirasına her zaman "sadık" kaldıklarını vurgulayan Maduro, tek taraflı yaptırım ve darbe girişimleri karşısında vatanlarını "yiğitçe" savunduklarını söyledi.

Maduro, ülke olarak "5 konuda uzlaşmaya" ihtiyaç olduğunu belirterek bunları, "yeni bir ekonomik modelde ilerlemeye devam edilmesi, tek taraflı yaptırımlara karşı çıkılması, barışın pekiştirilmesi, sosyal refahın iyileştirilmesi ve Guyana Esequibo bölgesinin kurtarılması" olarak sırladı.

"Vatana ihanet ediyorlar"

Muhalefet liderlerinin Esequibo bölgesi konusunda ABD enerji devi Exxon Mobil'den yana tavır aldıklarını savunan Maduro, "Vatana ihanet ediyorlar, hepinizin önünde bunları size şikayet ediyorum." diye konuştu.

Maduro, 1899 Paris Tahkim Kararı'nı tanımadıklarını ve Venezuela halkının ABD emperyalizmine aldırış etmeksizin "cesur" bir mücadele ortaya koyduğunu kaydetti.

Esequibo uyuşmazlığı

Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor.

Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri Guyana'nın batı sınırı olarak belirlenmişti.

Ancak bağımsızlığını 1966'da kazanan ve 1970'te İngiliz Milletler Topluluğuna dahil olan Guyana, bu sınırı tanımayarak Esequibo'nun kendisine ait olduğunu ilan etmişti.

​​​​​​​Halihazırda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında, ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor.

Bölgenin doğal kaynaklar açısından son derece zengin olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş-Fenerbahçe rekabetinde 358. randevu

2023-12-08 11:12 - Spor

Erzincan'da kadın bobinaj ustası 10 yıldır dede mesleğini sürdürüyor

2023-12-07 15:47 - Çevre-Hayat

Ukrayna: Bu gece Rusya'ya ait 41 İHA'yı imha ettik ve dün bir Su-24M uçağını düşürdük

2023-12-06 10:02 - Dünya

İstanbul'da akşam trafik yoğunluğu yüzde 85'e çıktı

2023-12-08 18:57 - Gündem

Beşiktaş Kulübünün 35. başkanı Hasan Arat oldu

2023-12-03 22:57 - Spor

İTO kasımda fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı

2023-12-02 12:09 - Ekonomi

Emine Erdoğan: Ortak evimiz dünyayı hep birlikte korumalıyız

2023-12-02 12:37 - Siyaset

Orta Karadeniz için fırtına uyarısı

2023-12-04 14:37 - Gündem

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmak için 118 ülke taahhütte bulundu

2023-12-02 19:38 - Ekonomi

Galatasaray'dan Süper Lig'e tarihi başlangıç

2023-12-03 11:38 - Spor

İlgili Haberler

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

İspanya tarihinin en sıcak günleri ağustos ayında yaşandı

22:02 - Dünya

Ukrayna ve Kanada, güvenlik ve savunma alanlarında anlaşmalar imzaladı

18:28 - Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Vance, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın bitmesi konusunda iyimserliğini koruyor

18:17 - Dünya

İspanya'da devam eden orman yangınlarında 407 bin hektardan fazla alan kül oldu

17:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Balıkesir Marmara Adası'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

01:32 - Asayiş

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

00:28 - Spor

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt yeni satış hedefini açıkladı, rakam şaşırttı

23:54 - Ekonomi

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem