?>

Macron 'Suudi Arabistan'a ambargo' çağrısına sessiz kaldı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya'nın, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayı aydınlatılmadan, AB ülkeleri olarak Suudi Arabistan'a silah satışını askıya alma teklifine ilişkin soruları yanıtlamadı.

Dünya - 7 yıl önce

PARİS

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya'nın, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayı aydınlatılmadan, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olarak Suudi Arabistan'a silah satışını askıya alma teklifine ilişkin soruları yanıtsız bıraktı.

Fransa Savunma Bakanı Florance Parly ile Paris'te başlayan Euronaval Uluslararası Deniz Savunma Fuarı'nda incelemelerde bulunan Macron, gazetecilerin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier'in açıklamaları konusundaki soruları yanıtlamayı reddetti.

Macron, her seferinde bir yönetici açıklama yaptığında buna dair yorum yapmak zorunda olmadığını belirterek, "Hoşunuza gitsin veya gitmesin, benim gündemim medya tarafından belirlenmiyor. Ben şu an başka bir konudayım. (Bu sorunun) Şu an konuştuğumuz konuyla ilgisi yok. Bu soruya yanıt vermeyeceğim." dedi.

Fransa'nın, Suudi Arabistan'a 2008-2017 yılları arasında 11 milyar avro değerinde silah sattığı açıklanmıştı.

Geçen ay 16 sivil toplum kuruluşu, Suudi Arabistan'ın Yemen'e düzenlediği askeri operasyonlarda Fransız malı silahları kullanmasını gerekçe göstererek, bu ülkeye silah ihracatının durdurulması çağrısı yapmıştı.

Macron geçen hafta, Suudi Arabistan'ın, Fransa'nın önemli savunma müşterisi olmadığını iddia etmiş ve bu açıklama kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Resmi rakamlar, silah ihracatı sıralamasında dünya üçüncüsü olan Fransa'nın, aynı zamanda ABD'den sonra Suudi Arabistan'a en fazla silah satan ülke olduğunu ortaya koyuyor.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Altmaier, Almanya'nın bu şartlar altında Suudi Arabistan'a silah ihracatı yapmama kararı aldığını hatırlatarak, Riyad üzerinde daha etkili olabilmesi için diğer AB ülkelerinin de benzer karar almasını istediklerini bildirmişti.

Almanya Başbakanı Merkel de Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin, ''İstanbul'daki Suudi Konsolosluğunda yaşananlara bakın, ne kadar da canavarca. Şunu vurgulayarak söylemek istiyorum, bu olay aydınlatılmalıdır ve bu olay aydınlatılmadığı müddetçe Suudi Arabistan'a silah ihracatı yapılmayacak.'' ifadelerini kullanmıştı.

Muhabir: Ömer Aydın

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eşinin tarifiyle girişimci oldu

2018-10-21 18:02 - Çevre-Hayat

Suriyelilerin karıştığı suç oranı yüzde 1,46'ya düştü

2018-10-23 09:37 - Gündem

Sezaryen doğumlar dünya genelinde artıyor

2018-10-18 17:32 - Sağlık

Kömür ocağındaki göçükte yitirilen 8 işçinin acısı dinmedi

2018-10-17 20:02 - Çevre-Hayat

Filistin yargısından 'Han el-Ahmer'de yıkımın engellenmesi' kararı

2018-10-17 02:47 - Dünya

'Büyümek için risk almak zorundayız'

2018-10-22 16:02 - Ekonomi

'BM Yemen'de cellat ile kurbanı aynı kefeye koyuyor'

2018-10-20 20:37 - Dünya

Moldova ile 5 anlaşma imzalandı

2018-10-18 00:02 - Dünya

Ankara'yı birbirine katan traktörcü tutuklandı

2018-10-18 00:32 - Asayiş

'Veliaht Prens Kaşıkçı cinayetinin cezasını çevresine ödetiyor'

2018-10-23 18:27 - Dünya

İlgili Haberler

Trump, ABD'nin tarife gelirlerinin yakında rekor seviyelere ulaşacağını savundu

09:38 - Dünya

Brezilya lideri Lula da Silva, gözaltına alınan Bolsonaro'nun cezasını çekeceğini söyledi

09:12 - Dünya

ABD'lilerin çoğunluğu Venezuela'ya yönelik olası askeri harekata karşı çıkıyor

08:43 - Dünya

Bosna Hersek'in Sırp entitesindeki erken başkanlık seçiminde Sinisa Karan zaferini ilan etti

02:47 - Dünya

Trump, Ukrayna'yı ABD'nin çabaları için minnet duymamakla eleştirdi

19:08 - Dünya

Günün Manşetleri

İGSAŞ yeni mobil uygulaması "Filiz"i devreye aldı

10:12 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı 10 ayda 31,6 milyon ürün denetledi, 2,4 milyar lira ceza kesti

10:07 - Ekonomi

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 5. hafta heyecanı yarın başlayacak

10:02 - Spor

AEDAŞ, bu yıl hizmet bölgesine 9 milyar liralık yatırım yaptı

09:58 - Ekonomi

Trump, ABD'nin tarife gelirlerinin yakında rekor seviyelere ulaşacağını savundu

09:38 - Dünya