?>

Macaristan'da eğitimde kadın oranının artması ekonomik ve sosyal sorunlara yol açabilir

Macaristan'da Devlet Denetim Ofisi, eğitimde kadınların oranının artmasının ekonomik ve sosyal sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dünya - 3 yıl önce

Ankara

BBC'nin haberine göre, Devlet Denetim Ofisi, eğitimde kadın ve erkeklerin oranlarıyla bunların ekonomi ve sosyal hayata etkilerini inceledi.

Ofisin hazırladığı raporda yükseköğretimde son 10 yılda kadın oranının erkek oranını aştığına bunun ise kadınların evlenme ve çocuk sahip olma oranlarını düşürebileceğine işaret edildi.

Erkeklerin okulu bırakma oranın kadınlardan fazla olduğu tespit edilen raporda, kadın öğretmen oranının yüzde 82'ye çıkmasıyla kadın ağırlıklı bir öğretmen kadrosu oluştuğuna dikkat çekildi.

Raporda, eğitim sisteminde "kadınsı özelliklerin" tercih edildiği bunun da cinsel eşitliği "önemli ölçüde zayıflatılacağı" kaydedildi.

Teknik beceriler, risk alma ve girişimciliğin "erkeksi özellikler" olarak nitelendirildiği raporda, bu özelliklerin değersizleşmesi durumunda Macaristan ekonomisinin riske girebileceği belirtildi.

Raporda, söz konusu eğilimin devam etmesi halinde bunun, "donmuş bilgisayar, damlayan musluk veya montaj yapacak kimsenin olmadığı mobilyalarla" ne yapacağını bilemeyen gençlerin günlük yaşamını bile etkileyebileceği ifade edildi.

Macaristan'da Başbakanı Viktor Orban'ın ülkede doğum oranını artırmak istediği bilinirken, 2019'da yürürlüğe giren yasaya göre 4 çocuğu olan kadınların gelir vergisinde muaf olacağını açıklamıştı.

Devlet Denetim Ofisi raporuna tepkiler

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Lydia Gall, raporun "Macaristan'da cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına yeni bir darbe" olduğunu ifade etti.

Macaristan'ın muhalif isimlerinden Endre Toth ise "Geçen yüzyıldan kalma bardaklarınızı kaldırma zamanı." ifadesiyle raporu eleştirdi.

Avrupa Konseyi haklar komiseri Dunja Mijatovic, 2019'daki ziyaretinin ardından Macaristan'ın toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarında geri adım attığı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader, 2021'de ülkede 18 yaşından küçükleri eşcinselliğe ve cinsiyet değişikliğine teşvik etmeyi yasaklayan ve uluslararası kamuoyunun tepki gösterdiği yasal düzenlemeyi onaylamıştı.

Aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu 13 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, Macaristan'da kabul edilen ve 18 yaşından küçükleri eşcinselliğe ve cinsiyet değişikliğine teşvik etmeyi yasaklayan yasayı kınamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin 'Çuangşin-16' uydusunu fırlattı

2022-08-23 09:28 - Teknoloji

Gaziantep'teki kazada yaralananlardan 16'sı taburcu edildi, 5'i ağır 13 kişinin tedav

2022-08-21 11:59 - Gündem

Macaristan'da eğitimde kadın oranının artması ekonomik ve sosyal sorunlara yol açabilir

2022-08-26 22:41 - Dünya

PFDK, Murat Sancak'a 45 gün hak mahrumiyeti cezası verdi

2022-08-25 23:44 - Spor

Adana'da 8 yaşındaki Muhammed protez bacaklarına kavuştu

2022-08-26 13:40 - Çevre-Hayat

Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik Resmi Gazete'de

2022-08-25 17:07 - Sağlık

"Kayseri'deki terör saldırısı" davasında Yargıtay'dan kısmi onama

2022-08-22 19:53 - Gündem

Karadağ'da güvenoyu alamayan hükümet düştü

2022-08-20 10:54 - Dünya

Kozmetik firması Olentıs, üçüncü mağazasını Tekirdağ'da açtı

2022-08-23 14:45 - Ekonomi

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda Malazgirt Zaferi yoğunluğu

2022-08-26 19:13 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Mısır Başbakanı: İsrail, Lübnan'ın güneyinde işgal altında tuttuğu 5 tepeden tamamen çekilmeli

17:07 - Dünya

Filistin: İsrail'in vergi gelirlerine el koyması Filistin yönetimini çöküşe sürüklüyor

16:57 - Dünya

Belçika Savunma Bakanı, askeri hava üssünde tespit edilen dronların casusluk yaptığına işaret etti

16:53 - Dünya

İngiltere'de Prens ünvanı elinden alınan Andrew son rütbesini de iade edecek

16:47 - Dünya

Beyaz Saray, ABD ve Çin arasında varılan ticaret anlaşmasının detaylarını paylaştı

16:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Mısır Başbakanı: İsrail, Lübnan'ın güneyinde işgal altında tuttuğu 5 tepeden tamamen çekilmeli

17:07 - Dünya

Samsunspor, deplasmanda TÜMOSAN Konyaspor'u 3-1 yendi

17:02 - Spor

Filistin: İsrail'in vergi gelirlerine el koyması Filistin yönetimini çöküşe sürüklüyor

16:57 - Dünya

Belçika Savunma Bakanı, askeri hava üssünde tespit edilen dronların casusluk yaptığına işaret etti

16:53 - Dünya

İngiltere'de Prens ünvanı elinden alınan Andrew son rütbesini de iade edecek

16:47 - Dünya