?>

Lübnan, Suriyeli mültecilerin dönüşü için 'hızlı bir çözüm' arıyor

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ülkesindeki Suriyeli mültecilerin yurtlarına dönüşünü sağlayacak "hızlı bir çözüm" aradıklarını belirtti.

Dünya - 5 yıl önce

Beyrut

Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Avn, başkent Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda Rusya Devlet Başkanı Putin’in Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev'i kabul etti.

Görüşmede, "Uluslararası Para Fonu verilerine göre, Lübnan'a 40 milyar dolar üzerinde zarara neden olan iltica sorununun olumsuz etkilerini ülkesinin artık taşıyamayacağını" ifade eden Avn, Lübnan'da yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli ve yaklaşık 500 bin Filistinlinin bulunduğunu, bunların toplamının ise Lübnan nüfusunun yarısına tekabül ettiğini söyledi.

Bu durumun da ülkedeki çeşitli sektörlere olumsuz yansımaları olduğunu aktaran Avn, Suriye'deki bazı bölgelerde çatışmaların bittiğini ve istikrarın sağlandığını belirterek, mültecilerden ülkelerine geri dönmelerini istedi.

Ülkesindeki Suriyeli mültecilerin yurtlarına dönüşünü sağlayacak "hızlı bir çözüm" aradıklarını ifade eden Avn, Rusya'nın Suriyeli mülteci krizine çözüm bulmak için 2018 yılında başlattığı girişimin, kendilerine gerekli finansmanı sağlamayan bazı Batılı ülkelerin tutumları nedeniyle tamamlanmadığını kaydetti.

Rus Temsilci Lavrentiev ise Lübnan'ın, 11-12 Kasım tarihlerinde Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenecek mültecilerin geri dönüşüyle alakalı uluslararası konferansa katılmasını umduğunu dile getirdi.

Lavrentiev, Rusya'nın, Beyrut Limanı'ndaki patlama nedeniyle zarar gören alt yapısının onarımı konusu başta olmak üzere çeşitli alanlarda Lübnan'a destek vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Beyrut Limanı'ndaki patlama

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Mişen Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

Patlamada 191 kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve birkaç kişinin kayıp olduğu açıklanmıştı.

Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşayan Lübnan, Beyrut Limanı'ndaki patlamayla daha da zor duruma düşmüştü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı tanıtıldı

2020-10-28 17:16 - Gündem

Sivasspor Avrupa'da 10. maçına çıkıyor

2020-10-28 18:01 - Spor

MotoGP heyecanı yine İspanya'da yaşanacak

2020-10-23 20:39 - Spor

Turkcell 6,5 ton tekno atığı eğitime dönüştürdü

2020-10-26 13:19 - Genel

Hazine ve Maliye Bakanlığı 500 uzman yardımcısı alacak

2020-10-24 16:49 - Ekonomi

Hatay'daki patlamada olay yerinde inceleme tamamlandı

2020-10-27 11:21 - Gündem

Kültür turizminin gözde adresi: Troya

2020-10-26 15:34 - Kültür Sanat

Hamilton Formula 1'de tarih yazıyor

2020-10-27 16:36 - Spor

Turkcell, artık Türkiye Varlık Fonu portföyünde

2020-10-22 21:00 - Genel

NATO'da Türkiye-Yunanistan mekanizmasına güçlü destek

2020-10-22 22:30 - Genel

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nun Gazze'ye ulaşmasına 175 deniz mili kaldı

23:57 - Dünya

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine baskın düzenledi

23:28 - Dünya

BM, İsrail'in Gazze'de ağır bombardımana devam ettiğini bildirdi

21:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu: Artık yüksek riskli bölgeye girdik, filo üzerindeki İHA hareketliliği artıyor

04:08 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Conscience gemisi Gazze için yeniden yola çıktı

01:12 - Dünya

Depremde 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı'na ilişkin yargılama sürdü

01:08 - Gündem

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor

Devler Ligi'nin ikinci haftası 9 maçla başladı

00:28 - Spor