?>

Lübnan'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

General Mişel Avn, Lübnan Meclisi'nde düzenlenen 46. oturumun ikinci turunda 83 vekilin oyunu alarak Lübnan'ın 13. cumhurbaşkanı oldu - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

BEYRUT

General Mişel Avn, 128 sandalyeli mecliste düzenlenen oturumun ikinci turunda 83 vekilin oyunu alarak Lübnan'ın 13. cumhurbaşkanı seçildi.

Başkent Beyrut'taki Lübnan meclisi'nde 13. cumhurbaşkanını seçmek için düzenlenen 46. oturumun ikinci turunda Özgür Yurtsever Hareketi'nden General Mişel Avn, 83 vekilin oyunu alarak iki buçuk yıldır boş olan cumhurbaşkanlığı koltuğuna seçildi. Lübnan'ın en yaşlı cumhurbaşkanı unvanını taşıyacak Avn (81), 6 yıl boyunca bu görevi yürütecek.

Gerçekleştirilen 46. oturum için sabah saatlerinden itibaren meclise gelmeye başlayan milletvekilleri arasında Başbakan Temmam Selam, kabine üyeleri, eski başbakan Saad Hariri, Dürzi lider Velid Canbolat, Hizbullah grubu, cumhurbaşkanı adayı Marada lideri Süleyman Franci ve Ketaib Partisi lideri Sami Cemayel de yer aldı.

Meclis Başkanı Nebih Berri'nin yoklama almasının ardından 127 milletvekilinin hazır bulunduğu mecliste oylamaya geçildi. Oylamada hiçbir aday gerekli olan 86 vekilin oyunu alamayınca ikinci tura geçildi. İlk turda düzenlenen oylama için dağıtılan oy pusulalarının bazılarında "Sedir Devrimi Lübnan'ın hizmetinde" yazılı geçersiz oylar çıkarken Lübnanlı manken ve şarkıcı Meryem Klink için de bir oy çıktı.

İkinci tur oylamada toplam oy sayısının meclisteki milletvekillerinin sayısından fazla çıkması nedeniyle ikinci kez oylamaya geçildi. Son düzenlenen oylamada General Avn oturuma katılan 127 milletvekilinden 83'ünün oyunu alarak Lübnan'ın 13'üncü Cumhurbaşkanı seçildi. Oylamada 36 oy boş çıkarken 8 oy geçersiz sayıldı.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes'in yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Rusya, İran ve Suriye gibi çeşitli ülkelerin büyükelçileri ve diplomatik temsilcileri de mecliste cumhurbaşkanlığı seçimleri için düzenlenen oturumu izledi.

Meclis Başkanı Berri, Avn'ın seçilmesinin ardından meclise hitap ederek teşekkürlerini sundu. Berri'nin konuşmasından sonra cumhurbaşkanı seçilen General Mişel Avn teşekkür konuşması yaptı.

Avn'ın seçilmesinin hemen ardından taraftarları havai fişek ve kornalarla kutlama yapmaya başladı.

Muhabir: Furkan Güldemir

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Peelingle siyah noktalara son

2016-10-27 14:08 - Sağlık

Yeşil sahalardan siyaset arenasına

2016-10-28 17:22 - Spor

'Önerdiğimiz model üniter başkanlık'

2016-10-24 23:08 - Siyaset

Meyve ve sebze üretiminde artış bekleniyor

2016-10-28 14:17 - Ekonomi

FETÖ'nün 'Doğu Anadolu dernekler abisi' yakalandı

2016-10-24 23:32 - Gündem

'DEAŞ Musul dışından savaşçı getirmeye devam ediyor'

2016-10-25 01:52 - Dünya

Haşdi Şabi 2 camiyi infilak ettirdi, 23 genci alıkoydu

2016-10-27 18:57 - Dünya

HDP ve DBP'li başkanlar tutuklandı

2016-10-25 10:27 - Asayiş

Obama'nın temsilcisinden PKK açıklaması

2016-10-26 00:52 - Dünya

1 haftada 95 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi

2016-10-24 19:12 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'de milyonlarca kişi 'Krallara hayır' diyerek Trump yönetimini protesto etti

01:07 - Dünya

İsrail ordusu Yemen'deki Husi liderini hedef alan hava saldırısı düzenledi

00:12 - Dünya

İsviçre'de eski belediye başkanı hırsızlık suçlamasıyla yargılanıyor

00:07 - Dünya

İsrail ordusu Yemen'deki Husi liderlerini hedef alan hava saldırıları düzenledi

23:58 - Dünya

İngiltere, Orta Doğu'ya daha fazla savaş uçağı gönderecek

23:43 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de milyonlarca kişi 'Krallara hayır' diyerek Trump yönetimini protesto etti

01:07 - Dünya

Bingöl'de 4 büyüklüğünde deprem

00:23 - Gündem

İsrail ordusu Yemen'deki Husi liderini hedef alan hava saldırısı düzenledi

00:12 - Dünya

İsviçre'de eski belediye başkanı hırsızlık suçlamasıyla yargılanıyor

00:07 - Dünya

İngiltere, Orta Doğu'ya daha fazla savaş uçağı gönderecek

23:43 - Dünya