Lübnan ile İsrail, ABD arabuluculuğunda ikinci tur görüşmelere bugün başlıyor

ABD arabuluculuğunda Beyrut ile Tel Aviv arasında bugün yapılacak ikinci tur hazırlık görüşmeleri, İsrail ordusunun Lübnan'da ateşkese rağmen sürdürdüğü saldırılar ve işgal ettiği beldelerdeki yıkım faaliyetlerinin gölgesinde gerçekleştirilecek.

Dünya - 4 ay önce

Washington'da 14 Nisan'da tarafları bir araya getiren ABD Dışişleri Bakanlığı, bu akşam da hazırlık görüşmelerinin ikinci turuna ev sahipliği yapacak.
17 Nisan'da yürürlüğe giren 10 günlük ateşkesin sona ermesine günler kala yapılacak görüşme, büyük önem taşıyor.
Görüşme, Lübnan'daki geçici ateşkese rağmen güneyde evlerin yıkılması ve bir kadın gazetecinin öldürülmesini içeren İsrail saldırılarının gölgesinde gerçekleştirilecek.
Önceki turda olduğu gibi toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Lübnan'ı Washington Büyükelçisi Nada Hamade Muavvad, İsrail’in Washington Büyükelçisi Yehiel Leiter ile Beyrut'taki ABD Büyükelçisi Mişel İsa katılacak.
ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee'nin de toplantıda yer alması bekleniyor.
Üst düzey bir Lübnanlı resmi kaynak, AA’ya yaptığı açıklamada, Washington'daki görüşmenin geçen hafta yapılan hazırlık toplantısının devamı niteliğinde olduğunu belirtti.
Kaynak, "Lübnan toplantıda ateşkes süresinin uzatılmasını ve işgal altındaki köylerde evlerin yıkımı ile arazilerin tahrip edilmesinin durdurulmasını talep edecek." ifadelerini kullandı.
14 Nisan’da düzenlenen ilk toplantı, İsrail ile Lübnan arasında 1993'ten bu yana en üst düzey doğrudan temas olarak kayıtlara geçti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Tommy Pigott tarafından yapılan açıklamada, görüşmenin "verimli geçtiği" belirtilirken, tarafların uygun bir zaman ve yerde doğrudan müzakerelere başlama konusunda mutabakata vardığı ifade edilmişti.
Açıklamada, ABD ve İsrail’in Hizbullah konusundaki beklentilerinin net şekilde ortaya konulduğu, Washington’un sürecin 2024 anlaşmasının ötesine geçerek daha kapsamlı bir uzlaşıya evrilmesini umduğu ve İsrail’in “kendini savunma hakkına” desteğini yinelediği aktarılmıştı.
Lübnan tarafının ise İsrail’in saldırılarına atıfla, Kasım 2024’te ilan edilen ateşkes kararının tam olarak uygulanması gerektiğini vurguladığı, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerini ön plana çıkardığı belirtilmişti.
Ayrıca görüşmelerin ABD arabuluculuğunda sürdürülmesi ve Lübnan’ın yeniden inşasına yönelik olası desteklerin de gündeme gelebileceği kaydedilmişti.
Toplantıdan iki gün sonra, ABD Başkanı Donald Trump 10 günlük ateşkes ilan etti.
Ateşkesin 17 Nisan’da yürürlüğe girmesinin ardından, İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilenler evlerine dönmeye başladı.
Ancak İsrail ordusu, ateşkesi ihlal ederek işgal ettiği bölgelere yakın beldelere ve araçlara saldırılarını sürdürdü.
İsrail’in son saldırılarında 1’i gazeteci olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetti. Hizbullah da ihlallere karşılık olarak İsrail askerlerini hedef aldığını açıkladı.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn’a göre doğrudan müzakereler, İsrail’in ateşkese tam olarak uymasının ardından başlayacak.
Avn, eski Washington Büyükelçisi Simon Karam başkanlığında bir heyetin İsrail ile ikili müzakereleri yürüteceğini belirtirken, bu sürecin Washington-Tahran hattındaki temaslardan ayrı tutulacağını ifade etti.
Lübnan, müzakerelerde “İsrail saldırılarının durdurulması, İsrail’in çekilmesi, devlet otoritesinin ülkenin tamamında sağlanması ve esirlerin geri dönüşünün sağlanmasını” hedefliyor.
Öte yandan Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, İsrail saldırıları devam ettiği sürece doğrudan müzakerelere karşı olduklarını belirterek, önceliğin ateşkesin sağlanması ve İsrail’in tam çekilmesi olması gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Binden fazla sanatçı, İsrail'in katılımı nedeniyle Eurovision'u boykot etmeye çağırdı

2026-04-22 01:18 - Magazin

TÜSEB Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kara'dan kızamık riskine karşı aşı uyarısı

2026-04-21 11:48 - Sağlık

Diyarbakır'da ortaokul öğrencileri yapay zeka destekli görsel tasarımlar yapıyor

2026-04-19 11:38 - Kültür Sanat

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan İran'a gönderilen tıbbi malzeme yardımına ilişkin paylaşım

2026-04-22 21:22 - Sağlık

Atmosferik karbondioksit artışı uzun vadede sağlık risklerini tetikleyebilir

2026-04-19 11:18 - Sağlık

KVKK Kurallarına Uymak İçin 5651 Sayısı Yasaya Uygun Loglama Zorunluluğu Nedir?

2026-04-16 17:09 - İnsan-Hayat

Uzmanından "Dijital kültür, dopamin bağımlılığını artırıyor" uyarısı

2026-04-20 13:53 - Sağlık

Kalp kriziyle gittiği hastanede prostat kanseri olduğunu öğrenen kişi sağlığına kavuştu

2026-04-17 17:33 - Sağlık

Ege Üniversitesi Hastanesinde 28 yılda 308 kalp nakli yapıldı

2026-04-16 15:53 - Sağlık

Eski bina yıkımlarında açığa çıkan asbest lifleri yıllar sonra hastalığa yol açıyor

2026-04-23 11:33 - Sağlık

İlgili Haberler

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya

Libya'da Zaviye Petrol Kompleksine İHA'lı saldırı sonucu çıkan yangını söndürme çalışmalar

19:07 - Dünya

İran-Çin Ticaret Odası Başkanı Hariri: "Deniz ablukasının İran'a ekonomik zararı savaştan

18:53 - Dünya

Yunan Kathimerini gazetesi: Mekke Anlaşması Yunanistan'ın bölgesel planlarına zarar veriyor

18:02 - Dünya

Günün Manşetleri

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Gündem

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya

COP31 Danışma Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında toplandı

19:38 - Gündem