?>

Lübnan'da sağlanan ateşkese rağmen İsrail saldırılarının izleri bölgeden hala silinmedi

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaları sona erdiren ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyinde İsrail saldırılarının izleri tazeliğini koruyor.

Dünya - 1 yıl önce

Kudüs

İsrail savaş uçaklarının ve topçu atışlarının hedefi olan Lübnan güneyindeki sınır köylerinin durumu İsrail saldırılarının şiddetini gözler önüne seriyor.

Lübnan hükümeti: Hizbullah, ordunun güneyde kontrolü ele almasını kabul ettiİsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları sonucu 8 Ekim 2023'ten bu yana 4 bin 47 kişi öldüİsrail ordusu, Lübnan ile yaptığı ateşkes anlaşmasını ihlal etmeyi sürdürüyor

Onlarca evin yıkıldığı, ayakta kalanlarda ise büyük tahribatın olduğu Dıhayra, Meys el-Cebel, Kefer Kila ve Udeyse köyleri adeta hayalet kasabaları andırıyor.

Enkaza dönen köylerde yalnızca birkaç evin ayakta kaldığı, onlarda da büyük hasar oluştuğu görülüyor.

Öte yandan İsrail ordusunun ise Lübnan ile varılan ateşkes antlaşmasını ihlal eden eylemleri 8. gününde de sürüyor.

İsrail ordusu, bugün Lübnan'ın güneyindeki Mercayun'a bağlı el-Hıyam beldesinde binaları havaya uçurmuştu.

el-Hıyam ve Kefr Kila beldelerine orta ve ağır otomatik silahlarla ateş açan İsrail ordusu, Kefr Kila sınırını da topçu ateşine tutmuştu.

Lübnan'ın başkenti Beyrut semalarında ve güney bölgelerinde İsrail savaş uçakları alçak uçuş yapmıştı.

​​​​​​​⁠⁠⁠⁠İsrail'in Lübnan'a saldırılarında 4 bin 47 kişi öldü

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 1106'sı kadın ve çocuk, 222’si sağlık çalışanı olmak üzere 4 bin 37 kişi öldü, 16 bin 638 kişi yaralandı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

Hizbullah ise İsrail'e roket ve füzelerle karşılık verdi. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

Lübnan hükümetinin açıkladığı verilere göre, ülke genelinde İsrail saldırıları nedeniyle 1,9 milyona yakın kişi yerinden edildi. Bunların 624 binden fazlası Suriye'ye göç etti.

Lübnan ile İsrail arasında varılan ateşkes antlaşması, 27 Kasım Çarşamba günü yerel saatle 04.00'te (TSİ 05.00) yürürlüğe girdi.

İsrail ordusunun ateşkes antlaşmasını hava sahası ihlalleri ve hava saldırıları, top ve makineli tüfek atışları ile onlarca kez ihlal ettiği bildirildi. Ateşkesin yürürlüğe girmesinden itibaren 14 Lübnanlı İsrail saldırıları sonucunda hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uçakta doğup kabin memuru olan kişinin hikayesi THY filminde anlatıldı

2024-12-01 10:27 - Medya

Rus Milletvekili Aleksey Çepa: Erdoğan, Putin ile Suriye konusunu görüşebilir

2024-12-02 23:44 - Özel Haber

Emine Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı'nın eşi Milena Milatoviç ile bir araya geldi

2024-12-02 22:57 - Gündem

İlk yarışmasında altın madalya kazanan görme engelli Yağmur'un hedefi olimpiyatlar

2024-12-03 13:03 - Çevre-Hayat

Bakan Yumaklı: 2025'te 52 yeni baraj ve gölet inşa ederek, 512 milyon metreküp suyu depolayacağ

2024-12-03 15:43 - Ekonomi

Tunceli'de dağları sis, ovalardaki ağaç ve bitkileri ise kırağı kapladı

2024-12-01 10:08 - Çevre-Hayat

Moskova'da Türk markalarının vazgeçmediği adres: Crocus Group

2024-12-03 15:02 - Özel Haber

Doğaseverlerin uğrak noktası Kocadağ Yaylası beyaza büründü

2024-11-29 12:28 - Çevre-Hayat

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bizim ciddi bir reform programımız var

2024-12-04 20:52 - Ekonomi

Nevşehir'de otomobille öğrenci servisinin çarpıştığı kazada 16'sı öğrenci 24 kişi yaralandı

2024-12-04 18:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Papa 14. Leo'dan Venezuela'nın egemenliğinin korunması ve şiddetin sona erdirilmesi çağrıs

23:47 - Dünya

Danimarka Başbakanı Frederiksen'den ABD’ye "tehditleri durdurun" çağrısı

23:43 - Dünya

Maduro'nun yargılanmak üzere ABD'ye getirilmesi, New York'ta protesto edildi

23:37 - Dünya

NYT: ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesinde ölü sayısı 80'e çıktı

23:32 - Dünya

ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesiyle ilgili AB ortak açıklamasına Macaristan katılmad

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Papa 14. Leo'dan Venezuela'nın egemenliğinin korunması ve şiddetin sona erdirilmesi çağrıs

23:47 - Dünya

Danimarka Başbakanı Frederiksen'den ABD’ye "tehditleri durdurun" çağrısı

23:43 - Dünya

Maduro'nun yargılanmak üzere ABD'ye getirilmesi, New York'ta protesto edildi

23:37 - Dünya

NYT: ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesinde ölü sayısı 80'e çıktı

23:32 - Dünya

ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesiyle ilgili AB ortak açıklamasına Macaristan katılmad

23:18 - Dünya