?>

Lübnan'da göstericiler 17 Ekim protestolarının birinci yılında yine sokaklarda

Lübnan'da geçen yıl 17 Ekim'de başlayan ve aylarca devam eden hükümet karşıtı protestoların birinci yılında başta Beyrut olmak üzere çeşitli kentlerde gösteriler düzenlendi.

Dünya - 5 yıl önce

Beyrut

Lübnanlılar, 17 Ekim 2019'da hükümetin vergi politikalarına karşı başlayan ve uzun yıllardan beri yönetimi paylaşan siyasi partilerin gitmesi talebiyle ülkenin dört bir yanında aylarca devam eden protestoların birinci yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte gösteri ve yürüyüş düzenledi.

Öğle saatlerinden itibaren Beyrut şehir merkezindeki Şehitler Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, ellerindeki Lübnan bayraklarıyla Bankalar Cemiyeti'ne, oradan da Merkez Bankası'na yürüdü.

Merkez Bankası binası taşlandı

Eylemciler, uzun yıllardan beri yönetimi paylaşan siyasi grupların yanında, ülkedeki ekonomik krizden sorumlu tuttukları Merkez Bankası'nın binasını taşladı.

Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu buradan ayrılan göstericiler, yürüyüşlerini Beyrut Limanı'nda tamamladı.

Ordu ve emniyetin yoğun güvenlik önlemleri altında yürüyen eylemciler, yürüyüş ve gösteriler boyunca "geri dönüş olmayacak" ve "özgür devrimciler yürüyüşlerini tamamlayacak" şeklinde sloganlar attı.

Beyrut Limanı önünde 2 bin kişi toplandı

Beyrut Limanı'nın önünde toplanan ve sayıları yaklaşık 2 bini bulan göstericiler, burada uzun süre siyasi gruplar aleyhinde atıkları sloganlar eşliğinde devrim marşları çaldıktan sonra, limandaki korkunç patlamada yaşamını yitirenler için meşaleler yaktı.

Beyrut Limanı'ndan Şehitler Meydanı'na ve Meclis binasına yürümek isteyen göstericiler ise güvenlik güçleri tarafından engellendi.

Ülkenin kuzeyindeki Trablusşam başta olmak üzere diğer bölgelerinde de gündüz saatlerinde gösteriler düzenleyen kalabalıklar, mevcut siyasi güçlere yönelik tepki göstererek, "devrim" taleplerini sürdüreceklerin dillendirdi.

17 Ekim protestoları

Lübnan'da parlamentodaki Müslüman ve Hristiyan partilerin oluşturduğu ulusal birlik hükümeti, iletişime getireceği yeni vergiler kapsamında sosyal medya uygulaması WhatsApp kullanıcılarından aylık 6 dolar gibi bir ücret almayı planlamıştı.

Bakanlar Kurulunun 17 Ekim 2019'da, vergi odaklı 2020 bütçe görüşmelerini yürüttüğü toplantı sırasında bir grup vatandaşın Hükümet Sarayı önünde düzenlediği eylem, ülke tarihinin en büyük kitlesel gösterilerine dönüşmüştü.

Ülkenin dört bir yanında yaklaşık 2 hafta boyunca meydanları dolduran ve ana yolları kapatan eylemciler, banka ve okullar başta olmak üzere kamu kurumları ile özel sektörün büyük oranda hizmet vermesine engel olmuştu.

Lübnanlılar, Başbakan Saad el-Hariri'nin 29 Ekim 2019'da hükümetin istifasını duyurmasından sonra da bağımsız teknokratlardan oluşan bir hükümetin kurulması ve uzun yıllardan beri yönetimi paylaşan mezhep eksenli partileri saf dışı bırakarak erken seçime gidilmesi talebiyle eylemlerini sürdürmüştü.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle birkaç aydır eylemlere ara verilmiş olsa da Lübnan halkı, ülkedeki ekonomik krizden sorumlu tuttuğu yöneticilere "öfkesini" sosyal medya üzerinden canlı tutmaya devam ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Tüneli Ankara yönü küçük araçlara açıldı

2020-10-17 19:41 - Gündem

Çocuğu Rusyalı olan yabancılar için Rus vatandaşlığı alma prosedürü basitleştirildi

2020-10-13 08:12 - Özel Haber

'Meşe ağacından mangal kömürüne' emeğin öyküsü

2020-10-13 18:21 - Çevre-Hayat

Fatih Karagümrüklü futbolcu Ramazan Civelek'in hedefi Avrupa

2020-10-14 15:14 - Spor

Kaza nedeniyle kariyeri sona eren milli bisikletçi yeni sporcular yetiştiriyor

2020-10-13 14:56 - Spor

Taşıt kredilerindeki artış 9 ayda 11 milyar liraya dayandı

2020-10-11 14:46 - Ekonomi

Akdeniz ve Ege'de deniz canlısı 'pina'ları yok eden parazit tehdidi

2020-10-13 15:06 - Çevre-Hayat

TFF Başkanı Özdemir: Kulüpler seyirci kapasitesinin belli oranda kullanılmasını istiyor

2020-10-17 22:56 - Spor

Çin, BM İnsan Hakları Konseyine seçilmesini eleştiren ABD'yi 'siyasi virüs' yaymakla

2020-10-14 19:26 - Dünya

Rejim ordusundan 'protesto gösterisi' oyunu

2020-10-11 17:51 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüşmeye kapıyı açık bıraktı

04:07 - Dünya

Gazze'de yaşamaya uygun olmayan çadırların yerine prefabrik ev talebi

02:52 - Dünya

ABD'de gözaltında tutulan Türk bilim insanı Dölek, kefaletle serbest bırakıldı

02:37 - Dünya

Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi arasındaki görüşmede İsrail gerginliği iddiası

02:23 - Dünya

BM, bir sonraki BM Genel Sekreterini belirlemek için seçim sürecini resmen başlattı

01:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Bartın'da inşaat alanında yaşanan göçüğün ardından yan apartmanın sakinleri tahliye edildi

08:48 - Gündem

Hakkari'de 378 kilogram, Ağrı'da 773 litre uyuşturucu madde ele geçirildi

08:42 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüşmeye kapıyı açık bıraktı

04:07 - Dünya

Gazze'de yaşamaya uygun olmayan çadırların yerine prefabrik ev talebi

02:52 - Dünya

ABD'de gözaltında tutulan Türk bilim insanı Dölek, kefaletle serbest bırakıldı

02:37 - Dünya