Lübnan Başbakanı Selam: Ülkenin yeni bir savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, ülkesinin yeni bir maceraya ya da yeni bir savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Dünya - 5 ay önce

Beyrut
Başbakan Selam, hükümetinin parlamentodan güvenoyu almasının birinci yılı dolayısıyla Beyrut’taki hükümet sarayında düzenlenen iftar programında konuştu.
Selam, "Yaşanan olaylar ve zorluklar açısından olağanüstü bir yılı geride bıraktık. Lübnan yıkıcı bir savaştan çıktı ancak İsrail saldırıları sürüyor. Hiçbir şekilde Lübnan’ın yeni bir maceraya ya da savaşa sürüklenmesi ülkemizin çıkarına değildir ve buna izin vermeyeceğiz." dedi.
Ramazan ayında herkesin akıl, sağduyu, hikmet ve milliyetçilikle hareket etmesini isteyen Selam, Lübnan’ın çıkarlarının her türlü hesabın üzerinde tutulması gerektiğini vurguladı.
????
Başbakan Selam ayrıca son Bakanlar Kurulu toplantısında ordunun, silahların devlet tekelinde toplanmasını öngören planın ikinci aşamasını, Litani ile Evveli nehirleri arasındaki kuzey bölgede uygulamaya hazır olduğunu bildirdiğini aktardı.
Bu görevin, silahlı kuvvetlere gerekli şartların sağlanması halinde dört ay içinde tamamlanabileceğini belirten Selam, silahların devlet tekelinde toplanması planının tüm aşamalarını tamamlamak için, hükümet olarak silahlı kuvvetlerin gerekli tüm kaynaklara sahip olmasını sağlamak ve onlara en geniş siyasi ve halk desteğini sunmak için çalışacaklarını ifade etti.
Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, ocak ayı sonunda İran lideri Ali Hamaney’e yönelik suikast tehditlerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu tür herhangi bir tehdit karşılıksız kalamaz. Dolayısıyla parti, Hamaney’e yönelik herhangi bir suikast tehdidine karşı gerekli tüm hazırlıkları yapmakla yükümlüdür." demişti.

Lübnan'da silahların devlet tekelinde toplanması

Lübnan Bakanlar Kurulu, 5 Ağustos 2025'te Hizbullah'ın silahları dahil ülkedeki tüm silahların devletin tekelinde toplanması kararını kabul etmiş ve orduya 2025 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere bir plan hazırlama görevi vermişti.
Hükümet, Eylül 2025'te de ordunun hazırladığı 5 aşamalı planı memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, 8 Ocak'ta Lübnan ordusunun Litani Nehri'nin güneyindeki silahların yıl sonuna kadar toplanmasını öngören "planın ilk aşamasının hedefine ulaştığını" duyurmuştu.
Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım ise, İsrail Lübnan topraklarından tamamen çekilmedikçe, saldırılarını durdurmadıkça, esirleri serbest bırakmadıkça ve yeniden imara başlanmadıkça Hizbullah'ın silahlarını teslim etmeyeceklerini vurguluyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çevre bilinci vatan bilincidir

2026-02-20 16:07 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu an dünyada Türkiye rüzgarı esiyor

2026-02-23 19:43 - Siyaset

Hatay kömbesi

2026-02-21 12:42 - Kültür Sanat

Diyanet'ten "sanal bahis, kumar ve şans oyunları" uyarısı

2026-02-23 13:27 - Gündem

Tarımsal girdi fiyat endeksi Aralık 2025'te yıllık bazda yüzde 33,15, aylık yüzde 1,3 arttı

2026-02-20 10:43 - Ekonomi

Bursa Hayvanat Bahçesi'ndeki tapirler kış mevsiminde özenle besleniyor

2026-02-20 14:28 - Çevre-Hayat

Bazı bölgeler için kuvvetli kar ve fırtına uyarısı

2026-02-25 13:28 - Gündem

Çin'de ramazanın ilk iftarı yapıldı

2026-02-19 18:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

İnsanların biri-birindən psixoloji asılıqları: necə yaranır və bu asılılıqdan necə azad olmaq olar? -Psikolog Ruhiyya Rustamova, Azerbaycan'dan yazdı-

2026-02-20 10:09 - En Son Yazılar

Fenerbahçe Beko, Türk Telekom’u 86-78 yenerek Türkiye Kupası’nda finale yükseldi

2026-02-20 23:38 - Spor

İlgili Haberler

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya