?>

Liseli gencin böbreği Öznur'a hayat verdi

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde yaklaşık 10 yıldır kronik böbrek yetmezliği tedavisi gören Öznur Maraş, Samsun'da beyin ölümü gerçekleşen lise öğrencisinden gelen böbrekle hayata tutundu.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

TRABZON

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki Öznur Maraş, Samsun'da geçirdiği bir kaza sonrası beyin ölümü gerçekleşen lise öğrencisinin böbreğiyle yaşama tutundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde yaklaşık 10 yıldır tedavi gören ve bir yıldır da nakil listesinde bekleyen Maraş, yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen yaşama sevincinden vazgeçmedi.

Hastalığına bağlı olarak okula gitmekte zorlanan ve sürekli "yaşamak istiyorum" çağrısında bulunan Maraş, Samsun'da geçirdiği kaza sonrası beyin ölümü gerçekleşen lise öğrencisinden gelen böbrekle sağlıklı bir yaşama ilk adımı attı.

Farabi Hastanesinde başarılı bir operasyon geçiren Maraş'ın en büyük hayali ise tam olarak sağlığına kavuşarak arkadaşları gibi üniversitede okumak.

"Zor bir süreç geçirdim ama şimdi mutluyum"

Hastanede tedavisi devam eden Öznur Maraş, gazetecilere yaptığı açıklamada, organ bağışının önemine dikkati çekerek, "10 yıldır enfeksiyonla uğraşıyorum. Sürekli ilaç içiyordum ve yürüyemiyor, rahat hareket edemiyordum. En ufak bir enfeksiyona karşı önlem almam gerekiyordu. O yüzden 'bir organ bir can' dedim, hep çağrıda bulundum. Şimdi mutluyum." diye konuştu.

Bir yıl nakil beklediğini anlatan Maraş, "İlk haberi duyduğumda şaşırdım. Çok güzel bir duyguydu. Zor bir süreç geçirdim ama şimdi mutluyum. En büyük hayalim üniversitede okumak." dedi.

"Bir organ bir candır, fidan gibi herkesi hayata bağlıyor"

Baba Müjdat Maraş da kızının hastalığı nedeniyle çok zor günler geçirdiğini belirterek, "Hayallerimiz gerçekleşti. Çok sevinçliyiz. Böbrek bağışlayan aileye çok ama çok teşekkür ediyorum. Bizi çok mutlu ettiler. Rabbim onlara sabırlar versin. Organ bağışı gerçekten çok önemli." ifadelerini kullandı.

Herkesi organ bağışlamaya davet eden Maraş, "Bir organ bir candır, fidan gibi herkesi hayata bağlıyor, çok sevinçliyiz ve gururluyuz. Sevincimi anlatamam. Organı bağışlayan aileyle de görüştüm. Kızıma sağlığını geri verdiler. Allah razı olsun." diye konuştu.

"Bu organ bağışı 5 aile için hayata tekrar tutunma şansı oldu"

KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Bahat Özdoğan da Öznur'un, Türkiye'deki pek çok hastanın sesi olduğunu kaydederek, Öznur'a başarılı bir nakil gerçekleştirildiğini ifade etti.

Öznur'un yaklaşık 10 yıldır KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde tedavi gördüğünü anlatan Özdoğan, şunları söyledi:

"Yaklaşık 1 yıldır da şikayetleri olduğu için hem nakil hem de diyaliz hazırlığımız vardı ama Öznur, nakil olacağını umutla bekledi. Çok iyi bir nakil koordinasyon merkezimiz var. Hastamızı hazırladık, koordinasyon merkezimize ilettik ve onlar da Türkiye genelindeki gruba sundular. Bu organ bağışı, bir başka aile için hatta 5 aile için hayata tekrar tutunma şansı oldu."

Prof. Dr. Özdoğan, organ naklinin önemine dikkati çekerek, "Organ nakli çok güzel bir şey, aile için de fedakarlık. Bunu yapabilmek bir yüce gönüllülük. Teşekkür ediyoruz ve herkese de tevsiye ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Halfetili Sabiha İrem Çevik, İsrail ordusunda Filistinlilere karşı savaşıyor!

2018-09-10 10:46 - Dünya

Woodward'un Trump hakkındaki kitabından rekor satış

2018-09-13 01:32 - Dünya

'Türkiye kısır gündemlerden uzaklaştıkça güçleniyor'

2018-09-09 16:02 - Gündem

'Türkiye'ye göç dalgası başlarsa bundan bütün dünya etkilenecek'

2018-09-13 17:57 - Dünya

Her daireye otopark zorunluluğu 15 Eylül'de başlayacak

2018-09-07 20:42 - Gündem

'İdlib'in mevcut statüsünün muhafazası hayati önemde'

2018-09-07 20:42 - Dünya

Fethiye açıklarında yat yangını

2018-09-08 00:32 - Asayiş

Yunanistan'da 'müftülük' tartışmaları

2018-09-08 01:07 - Dünya

'Kanada da ABD için önemlidir'

2018-09-10 03:32 - Dünya

Fransa, Hollanda karşısında galip

2018-09-10 05:02 - Spor

İlgili Haberler

Depremde iş yeri yıkılan usta öğretici, TDV'nin "İyilik Atölyesi"nde mesleğine döndü

16:45 - Çevre-Hayat

Depremde kızını kaybeden öğretmen, evlat acısını özel gereksinimli öğrencilerle hafifletiyor

16:39 - Çevre-Hayat

Tekirdağlı itfaiyeci, 6 Şubat depremlerinde unutamadığı anları anlattı

16:35 - Çevre-Hayat

Türkiye mezunu Kamerunlu Mansur, ülkesinde Türk şirketleriyle çok sektörlü iş yapıyor

15:38 - Çevre-Hayat

Hataylı depremzede kadın Aydın'da döner ustası oldu

14:39 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Vincenzo Montella, Semih Kılıçsoy'un oynadığı Cagliari'yi ziyaret etti

22:08 - Spor

TİKA'dan Vietnam'da tayfundan etkilenen çiftçilere sera desteği

21:59 - Dünya

RAMS Başakşehir, Galatasaray'dan Kazımcan Karataş'ı kiraladı

21:38 - Spor

Kokusu kalan zam’an’ -Yunus Fırat-Elif Rana birlikte yazdı-

21:12 - En Son Yazılar

Kokusu kalan zam’an’ -Elif Rana-Yunus Fırat birlikte yazdı-

21:12 - En Son Yazılar