?>

Lavrov: ABD ve NATO'dan yapıcı yanıt gelmezse gerekli önlemleri alacağız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Eğer güvenlik tekliflerimize yapıcı yanıt gelmezse ve Batı agresif yoldan yürümeye devam ederse, Moskova gerekli önlemleri alacak." dedi.

Dünya - 4 yıl önce

Moskova

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve NATO'dan güvenlikle ilgili tekliflere yapıcı yanıt gelmemesi durumunda gerekli önlemleri alacaklarını söyledi.

Lavrov, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da Rusya ile Batı ülkeleri arasındaki gerginliğe dair açıklamalarda bulundu.

Uluslararası arenada köklü değişikliklerin yaşandığını belirten Lavrov, bunların "olumlu" olmadığını vurguladı.

Batı'nın uluslararası topluma kendi kurallarını dayatmaya çalıştığını ve uluslararası hukuku baltaladığını savunan Lavrov, şunları kaydetti:

"Batı, oluşan çok kutuplu dünyanın gerçeklerini kabul etmeye hazır değil. Bu dünyanın, tek devletin egemenliği altında olmasından daha adil ve demokratik olması gerekiyor. ABD önderliğinde olan Batı ülkeleri, tarihin objektif akışına karşı çıkmaya ve başka ülkelerin çıkarlarını umursamadan kendileri için tek taraflı avantajlar sağlamaya çalışıyor.".

Lavrov, ABD ile Avrupa'daki müttefiklerinin yaptırım ve baskı uygulayarak Rusya'yı durdurmaya çalıştığını belirterek, "Rus sınırlarının yakınlarında kışkırtıcı askeri manevralara, Ukrayna'nın NATO'ya çekilmesine, Ukrayna'ya silahların gönderilmesine ve Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik doğrudan provokasyon düzenlemeye itilmesine bakmak yeterlidir." dedi.

Ukrayna'nın doğusu meselesine ilişkin Minsk anlaşmalarının uygulanmasının önemine işret eden Lavrov, ABD, Fransa ve Almanya'nın Ukrayna'yı bu anlaşmalara uyması için etkilemeleri gerektiğini vurguladı.

"Batı histeriyi büyütüyor"

Lavrov, bazı Batı ülkelerinin Ukrayna'dan diplomatik personelini tahliye etme kararı aldıklarına dikkati çekerek, "Elbette, Batı histeriyi büyütüyor. Batı, gerçek bir provokasyonu çok istiyor ve Kiev yönetiminin Donbas'ta güç kullanması için girişimlerde bulunuyor." şeklinde konuştu.

Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırım uyguladığını anımsatan Lavrov, "Batılı meslektaşlarımızın askeri çılgınlık içinde bulunduğunu görüyoruz. Onlar, 'Ukrayna'ya saldıracaksanız cezalandıracağız, Ukrayna'yı kurtaracağız' gibi ifadeler kullanıyorlar." dedi.

"ABD ve NATO'dan yapıcı yanıt gelmezse gerekli önlemleri alacağız"

Rusya'nın Aralık 2021'de ABD ile NATO'ya çeşitli güvenlik garantileriyle ilgili teklifleri içeren 2 anlaşma taslağı ilettiğini anımsatan Lavrov, ABD ile NATO'dan söz konusu tekliflere bu hafta yanıt beklediklerini söyledi.

ABD'nin talep etmesi halinde güvenlik önlemleri konusundaki yanıtını yayınlamayacaklarını belirten Lavrov, güvenlik alanında her türlü senaryoya hazır olduklarını dile getirdi.

Lavrov, "Eğer güvenlik tekliflerimize yapıcı yanıt gelmezse ve Batı agresif yoldan yürümeye devam ederse, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in defalarca dediği gibi, Moskova gerekli önlemleri alacak. Rusya'nın ve Rus halkının güvenliği kesinlikle öncelikli ve her koşulda sağlam şekilde sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

"Stoltenberg, gerçeklikle bağını kaybetti"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Rusya yönelik açıklamalarını değerlendiren Lavrov, "Stoltenberg'in açıklamalarını dikkate almıyorum. Bana göre, o, gerçeklikle bağını kaybetti." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya’da Kovid-19 vakaları rekor düzeyde

2022-01-20 13:46 - Dünya

İstanbul'un renkli mozaiğinin parçası: 'Afrikalılar'

2022-01-24 13:21 - Çevre-Hayat

AFAD'dan don ve buzlanma uyarısı

2022-01-21 14:03 - Gündem

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi uzatıldı

2022-01-22 01:20 - Gündem

Göç etmeyen leylek Tekirdağ'ın maskotu oldu

2022-01-21 12:35 - Çevre-Hayat

Almanya'da üretici fiyatları aralıkta yüzde 24,2 ile 1949'dan bu yana en yüksek seviyesind

2022-01-20 11:03 - Ekonomi

BAE ve Suudi Arabistan 'terör listesine almak istediği' Husilerin saldırıları altında

2022-01-24 20:45 - Dünya

Göztepe, ligin ikinci devresinde çok farklı

2022-01-23 14:03 - Spor

Türkiye ile Katar parlamenter iş birliğini artırmaya yönelik mutabakat zaptı imzaladı

2022-01-19 19:41 - Siyaset

British Airways 5G'ye geçiş nedeniyle ABD'ye olan bazı uçuşları iptal etti

2022-01-19 23:24 - Dünya

İlgili Haberler

UAEA, dün sabah Çernobil'de uçaksavar kaynaklı çok sayıda patlama sesi duyulduğunu açıkladı

22:07 - Dünya

Trump: Putin ile Zelenskiy'nin birlikte çalışıp çalışamayacağını göreceğiz

18:12 - Dünya

Zelenskiy: Rusya, Putin ile görüşmenin olmaması için her şeyi yapıyor

17:42 - Dünya

Gazze'de kıtlık, en şiddetli düzey olan 5. seviyede tespit edildi

16:47 - Dünya

İran'ın güneydoğusundaki silahlı saldırıda 5 polis hayatını kaybetti

16:42 - Dünya

Günün Manşetleri

UAEA, dün sabah Çernobil'de uçaksavar kaynaklı çok sayıda patlama sesi duyulduğunu açıkladı

22:07 - Dünya

2026 Dünya Kupası kuraları 5 Aralık'ta Washington'da çekilecek

21:07 - Spor

Bakan Yumaklı, belediyeleri su yönetimi konusunda uyardı

20:57 - Gündem

Nene, Fenerbahçe'ye transferinden mutlu ve gururlu

20:43 - Spor

86,5 milyon liralık tarımsal destek kalemleri bugün yatırıldı

19:18 - Ekonomi