?>

Laodikya Antik Tiyatrosu, 1600 yıllık hasretin ardından izleyicilerini ağırlamak için gün sayıyor

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki Laodikya Antik Kenti'nde yer alan 2200 yıllık antik tiyatronun, restorasyon çalışmalarının ardından yaz sezonunda izleyicilerine yeniden kavuşması planlanıyor.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Denizli

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan antik kentte kazı ve restorasyon çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Laodikya'da MÖ 2. yüzyılda yapılan ve 1600 yıl öncesine kadar Anadolu'nun önde gelen kültürel çekim merkezlerinden biri olma kimliği taşıyan antik tiyatroda başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Kazı başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, AA muhabirine, restorasyon projesi kapsamında 15 bin kişilik tiyatroyu orijinalliğini koruyarak ayağa kaldırmaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zaman zaman çalışmalarda aksamaların olduğunu ve bitiş tarihinin geciktiğini belirten Şimşek, "MÖ 2. yüzyılda yapılan tiyatro 3. yüzyıldaki depremden sonra bir restorasyon geçirmiş. Burada 5. yüzyılın başında sahne binası, kentin sur duvarının bir parçası olarak kullanılmış. 96 metre çapındaki tiyatronun, seyircilerin oturduğu alt bölümü mermerden, üst bölümü ise travertenden yapılmış. Yaptığımız çalışmalarda özellikle alt oturma alanında bulunan mermer basamakların çoğunun kırılmış olduğunu fark ettik." dedi.

Şimşek, tiyatroda eski düzgün kesilmiş moloz taşlarla tamamlama yaptıklarını, üst oturma bölümünde ise çok az bir eksiğin bulunduğunu ve analizini yaptırdıkları traverten ocaklarından getirtilen taşlarla bu kısımda restorasyonu sürdürdüklerini dile getirdi.

Kentteki iki tiyatrodan en büyüğü olan Helenistik Dönem tiyatrosunun ihtişamlı yapısıyla ziyaretçilerin ilgisini çekeceğini düşündüklerini ifade eden Şimşek, "Restorasyonu mayıs ayı gibi tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah temmuz veya ağustos ayında açılışını yapacağız. Dünya 2200 yıllık bir tiyatronun tekrar canlanışına şahit olacak. Burada güzel bir sanat etkinliğiyle bunun taçlandırılması planlanıyor." sözlerine yer verdi.

Antik Çağ'da Anadolu'nun en büyük kentlerinden biri olarak gösterilen Laodikya'da 8 kilometrelik alanda Anadolu'nun en büyük stadyumu, 4 devasa hamam yapısı ve 5 agora ve 2 tiyatro ortaya çıkarıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakanlar Soylu ve Selçuk 'Yayalar Kırmızı Çizgimizdir' projesi kapsamında yaya geçidini kırmızıya boyadı

2021-03-30 19:55 - Siyaset

Beşiktaş Kulübünden hakem atamalarına tepki

2021-04-02 19:50 - Spor

'Sonunun güzel ve iyi olacağına inanıyorum'

2021-04-06 02:26 - Spor

Srebrenitsa’daki soykırımı inkar eden Karadağlı bakanın görevden alınması isteniyor

2021-04-06 03:06 - Dünya

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın yenildiği haftayda önemli avantaj elde etti

2021-04-06 00:51 - Gündem

Fransız Senatör Benbassa'dan “ayrılıkçı“ yasa tasarısını destekleyenlere tepki: Müslümanlara yaşama izni verilmiyor

2021-04-02 18:13 - Dünya

Çocuğunuz tembel ya da sinirli değil, alerjik olabilir

2021-04-03 14:33 - Genel

İstanbul Yarı Maratonu, yıldızlar geçidine sahne olacak

2021-04-03 15:25 - Spor

Borsa güne düşüşle başladı

2021-04-05 13:12 - Ekonomi

Almanya'da polisin silahla vurduğu 66 yaşındaki Türk ağır yaralandı

2021-04-03 00:40 - Dünya

İlgili Haberler

Malatya'nın tescilli 'Arapgir tahta çivili ayakkabıları'nı 55 yıldır üretiyor

16:43 - Kültür Sanat

Yeşilçam'da 'yıldızları parlatan' yönetmen: Osman Fahir Seden

16:50 - Kültür Sanat

4. Kazan Küresel Gençlik Zirvesinde 'Küresel Genç Liderler Ödülleri' takdim edildi

17:57 - Kültür Sanat

'Mavi vatan' sevgisini anlatan resimler TEKNOFEST Mavi Vatan'da sergileniyor

17:27 - Kültür Sanat

Adana'da 75 yaşındaki fotoğrafçı ilerleyen yaşına rağmen makinesini yanından ayırmıyor

12:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

TFF, 1. Lig'den düşen ve 2. Lig'den çıkan takım sayılarında değişikliğe gitti

18:13 - Spor

AB Konseyi Başkanı Costa, Filistin temsilcilerinin BM Genel Kuruluna katılması gerektiğini söyledi

17:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Şanghay İşbirliği Teşkilatı zirvesinde yoğun diplomasi trafiği

17:12 - Gündem

Trump, Washington'da suç oranlarının neredeyse sıfıra indiğini söyledi

17:02 - Dünya

ABD Başkanı Trump, ilaç firmalarından Kovid-19 salgınına ilişkin veriler konusunda şeffaflık istedi

16:57 - Dünya