La Palma Adası'ndaki volkan bir ayda 85 milyon metreküp lav püskürttü

İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası'nda 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja Yanardağı bu zamana kadar 85 milyon metreküp lav püskürttü.

Dünya - 5 yıl önce

Madrid
La Palma Adası'nda aktif duruma geçmesinden bu yana birinci ayını dolduran volkan rekor sayılacak düzeyde lav çıkarmaya devam ediyor.
Yerel yönetim kaynakları ve Volkanoloji Enstitüsü uzmanları yanardağdan bu zamana kadar 85 milyon metreküp lav çıktığını, 9 milyon metreküp külün etrafa yayıldığını ve 56 bin ton kükürt dioksit emisyonu olduğunu açıkladı.
Yanardağdan çıkan lavlar yaklaşık 900 hektarlık alanı kaplarken, kilise, mezarlık, futbol tesisinin de aralarında olduğu ancak çoğunluğu ev olan 2 bine yakın binayı yakıp geçti.
Bölgede şimdiye kadar 7 bin kişi evlerinden tahliye edilmiş durumda.
Yetkililer, ilki 28 Eylül'de Atlas Okyanusu'na dökülen lavların ikinci koldan da denize ulaşması halinde yeni tahliyelerin olabileceğini ifade ediyor.
Hızlı bir şekilde akışı devam eden ikinci koldan dökülen lavların denize sadece 100 metre uzaklıkta olduğu, önümüzdeki saatlerde denize ulaşacağı bildiriliyor.

Uzmanlar, yanardağdaki patlamaların uzun süreceğini düşünüyor

Kanarya Adaları'nda son 600 yılda 16 kez yanardağ patlaması görülürken, bunlardan en uzununun 1730'da Lanzarote Adası'nda görüldüğü ve Timanfaya Yanardağı'ndaki lav akışının yaklaşık 6 yıl sürdüğü (2 bin 55 gün) bilgisi paylaşıldı.
Uzmanlar, Cumbre Vieja Yanardağı'nın da kısa ve orta vadede sönmesinin beklenmediğini, lav akışının ve gaz emisyonunun halen çok üst düzeylerde olduğunu belirtti.
La Palma Adası'nda en son yanardağ patlaması 1971'de olmuş ve Teneguia adı verilen volkan 24 gün (26 Ekim-18 Kasım) aktif kalmıştı.

Yanardağın resmi adı halen konulmadı

Diğer yandan bu zamana kadar bulunduğu bölgenin adından dolayı bölge halkı ve basın tarafından Cumbre Vieja olarak adlandırılan aktif durumdaki yanardağın resmi adı halen konulmadı.
Cumbre Vieja Doğal Parkı içinde bulunan yanardağın daha önce aktif olmamasından dolayı adının henüz konulmamasının da normal olduğu kaydediliyor.
Yanardağın ismine, Bilimsel Araştırmalar Yüksek Konseyi'ne bağlı Madencilik ve Jeoloji Enstitüsü'nün karar vereceği, Cumbre Vieja dışında Cabeza de Vaca, Jedey ya da Tajogaite isimlerinin de verilebileceği iddia ediliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri'de sonbahar renkleri Gesi Bağları ve Koramaz Vadisi'ne ayrı güzellik kattı

2021-10-16 19:41 - Kültür Sanat

İsrail askerleri Batı Şeria'da Filistinlilere ait onlarca dükkanı yıktı

2021-10-14 19:02 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi Angola'nın başkenti Luanda Türk bayraklarıyla don

2021-10-17 20:41 - Dünya

ABD'de aşısız yetişkinlerin Kovid-19'dan ölme riski tam aşılılardan 11 kat fazla

2021-10-19 00:56 - Dünya

ABD ve İsrail'den İran'a uyarı: Diplomasi başarısız olursa diğer seçenekler masada olacak

2021-10-13 23:41 - Dünya

TCMB yönetiminde görev değişimi

2021-10-14 03:36 - Ekonomi

Teknoloji geliştirme bölgelerinde gelir vergisi stopajı teşvikinde oran yüzde 50'ye çıkarıldı

2021-10-17 13:31 - Ekonomi

Ako Akü'den “akü ömrünün erken bitmesini engelleyecek“ öneriler

2021-10-14 17:39 - Yerel haber-Şirket Haber

Olimpiyat şampiyonu boksör Busenaz Sürmeneli: Zirveyi korumak istiyorum

2021-10-18 16:02 - Spor

ABD, Trump yönetiminin çekildiği BM İnsan Hakları Konseyine üye seçildi

2021-10-14 23:21 - Dünya

İlgili Haberler

Fransa'nın güneyinde fırtına hayatı olumsuz etkiledi

11:03 - Dünya

Yeni Zelanda'da 16 yaş altına sosyal medya yasağı için yasa tasarısı hazırlanıyor

10:32 - Dünya

ABD'li büyükelçi Barrack, ülkesinin Golan Tepeleri'ne dair politikasının değişmediğini açı

10:23 - Dünya

İsrail, Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı çadırı vurdu: 1 kişi hayatını kaybetti

10:13 - Dünya

ABD'nin Nevada eyaletindeki orman yangınında 42 bin kişiye tahliye emri verildi

09:58 - Dünya

Günün Manşetleri

AB'den Ukrayna'ya 6,1 milyar avro savunma desteği

11:07 - Ekonomi

Fransa'nın güneyinde fırtına hayatı olumsuz etkiledi

11:03 - Dünya

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'tan Mevlit Gecesi mesajı

10:42 - Gündem

Yeni Zelanda'da 16 yaş altına sosyal medya yasağı için yasa tasarısı hazırlanıyor

10:32 - Dünya

TCMB "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayımladı

10:28 - Ekonomi