?>

Kuzey Makedonya'da ülkeyi seçimlere götürecek geçici hükümet kuruldu

Kuzey Makedonya'da ülkeyi seçimlere götürecek teknik (geçici) hükümet, mecliste güven oyu alırken, eski Meclis Başkanı Talat Caferi geçici hükümetin başbakanı oldu.

Dünya - 2 yıl önce

Üsküp

120 koltuklu Mecliste, geçici hükümetin onaylanması için yapılan oturumda yer alan 111 milletvekilinden 65'i "evet", 3’ü "hayır" oyu kullandı. Oturumdaki bazı muhalefet milletvekilleri oylamaya katılmadı.

Bu oylamayla Talat Caferi ülkenin ilk etnik Arnavut başbakanı oldu.

Geçici hükümette, ana muhalefet partisi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliğinden (VMRO-DPMNE) Pançe Toshkovski İçişleri Bakanlığı, Gjoko Velkovski ise Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevini yürütecek. Ayrıca bazı bakan yardımcısı pozisyonlarında da muhalefetten isimler yer alacak.

Yapılan değişiklikler ile bir önceki hükümette yer alan başbakan yardımcılıkları da kaldırıldı.

Buna göre Birinci Başbakan Yardımcısı olan Artan Grubi geçici hükümette Siyasi Sistem ve Topluluklar Arası İlişkiler Bakanı görevini yürütecek. Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bojan Mariçiç, Yolsuzlukla Mücadeleden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Slavica Grkovska ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Fatmir Bytyqi ise sandalyesiz bakanlar olarak görevlerine devam edecek.

Yeni Başbakan Caferi ve bakanların yemin etmelerinin ardından Caferi, basın toplantısı düzenleyerek gurur, temiz bir vicdan ve tüm sorumlulukla görevi kabul ettiğini söyledi.

Caferi, vatandaşlara karşı sorumluluk, şeffaflık ve hesap verebilirliğin bilincinde olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Genel seçimlerin 8 Mayıs’ta düzenlenmesi bekleniyor

Kuzey Makedonya’da Haziran 2015’te siyasi partilerin ülkedeki siyasi krizin çözüme kavuşması için vardığı ve sonraki dönemlerde de uygulanan "Prjino Anlaşması" kapsamında seçimlerden 100 gün önce hükümetin istifa etmesi ve ülkeyi seçimlere hazırlayacak teknik (geçici) hükümetin kurulması gerekiyor.

Bu kapsamda, 25 Ocak’ta, Caferi meclis başkanlığından, Dimitar Kovaçevski de başbakanlık görevinden istifa etmişti.

Caferi’nin yerine ise 26 Ocak'ta Mecliste yapılan oturumda Jovan Mitreski yeni meclis başkanı seçilmişti.

İktidar ile muhalefet partileri arasında Aralık 2023'te gerçekleşen görüşme sonrası, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun 24 Nisan, ikinci turunun 8 Mayıs ve aynı gün genel seçimlerin düzenlenmesi konusunda mutabakata varılmıştı.

Talat Caferi kimdir?

Kuzey Makedonya'nın ilk etnik Arnavut başbakanı seçilen Caferi, 1962'de Gostivar şehrine bağlı Forino köyünde doğdu.

İlk olarak 2002'de milletvekili seçilen Caferi, 2004-2006 yıllarında Savunma Bakan Yardımcısı, 2013-2014 yıllarında Savunma Bakanı görevlerini yürütmüştü.

Caferi son olarak, 2017'den bu yana iki dönemdir Meclis Başkanı olarak görev yapıyordu.​​​​​​​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filistin Kızılayı, İsrail'in saldırıları nedeniyle Emel Hastanesindeki yaralılara ulaşamıyor

2024-01-22 23:58 - Dünya

Hatayspor, yarın Alanyaspor'u konuk edecek

2024-01-22 09:22 - Spor

Yurt dışında yerleşiklerin hisse senedi, DİBS ve ŞBS stoku

2024-01-25 15:23 - Ekonomi

İLBANK geçen yıl yerel yönetimlere 27,4 milyar lira destek sağladı

2024-01-27 14:07 - Gündem

Galatasaray Trabzon'da farklı kazandı

2024-01-21 21:22 - Spor

Gül üreticilerinde "Sevgililer Günü" yoğunluğu başladı

2024-01-26 12:17 - Ekonomi

İnsanoğlunun uzay macerası 67 yıl önce başladı

2024-01-28 11:53 - Teknoloji

Atmosferdeki karbondioksit oranı 144 yılda yüzde 45 arttı

2024-01-26 15:12 - Gündem

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında bir gazeteci daha öldürüldü

2024-01-26 08:52 - Dünya

Türkiye, Ege Kupası'nda Yunanistan ile berabere kaldı

2024-01-24 18:27 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 39 artarak 61 bin 369’a çıktı

13:13 - Dünya

Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 11 Filistinli daha açlıktan hayatını kaybetti

12:52 - Dünya

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 11 kişi daha açlıktan hayatını

12:33 - Dünya

BM Yüksek Temsilcisi Fatima, Türkiye'nin LLDC konusundaki rolünü AA'ya değerlendirdi

12:28 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 8'i insani yardım bekleyen 9 kişi hayatını kaybetti

11:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi tarafından kabul edildi

13:22 - Gündem

Sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'ta "kusursuz" bir ilçe oluşturuluyor

13:17 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 39 artarak 61 bin 369’a çıktı

13:13 - Dünya

Yargıtaydan halı sahada yaralanan kişiye 1 milyon lira tazminat ödenmesine onama

13:07 - Gündem

Ağrı'da sınırda ileri teknolojiyle gücüne güç katan Mehmetçik yasa dışı geçişleri engelliyor

13:02 - Gündem