?>

Kuzey Kore'nin balistik füze denemesi "büyük ihtimalla Rusya'yla işbirliğinin sonucu

ABD merkezli bir düşünce kuruluşunun raporunda, Kuzey Kore'nin 12 Temmuz'da Hwasong-18 "katı yakıtlı kıtalararası balistik füze" denemesini yapmasının, "büyük ihtimalla Rusya kaynaklı teknik işbirliğinin sonucu" olduğu öne sürüldü.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

NBC News'in ulaştığı Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) raporunda, Kuzey Kore'nin deneme yaptığı Hwasong-18 füzesinin boyutlarının ve uçuş güzergahı verilerinin Rusya'nın Topol-M kıtalar arası balistik füzesiyle "neredeyse aynı" göründüğü kaydedildi.

Raporda, Kuzey Kore'nin bu denemesinin "Hwasong-18'in Washington'a kadar çok sayıda termonükleer savaş başlığı gönderme yeteneğini de" gösterdiği belirtildi.

Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) bilim, teknoloji ve ulusal güvenlik politikası profesörü olan Theodore A. Postol tarafından yazılan raporda, Postol'un "Bu gelişmiş kapasitelerin aniden ortaya çıkmasının, Rus hükümeti ve bilim adamlarının işbirliği olmadan açıklanması zor." ifadelerine yer verildi.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinin Asya ve Kore'den sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Victor Cha da "Tarihsel olarak Rusya, Kore Yarımadası'nda her zaman çok hareketli ve fırsatçı olmuştur ve burada bir fırsat görüyorlar." dedi.

Rusya'nın cephaneye ihtiyaç duyduğunu ve Kuzey Kore'nin 1,1 milyon kişilik orduya sahip olduğunu kaydeden Cha, "Kuzey Kore'nin de balistik füzelere, balistik füze teknolojisine ihtiyacı var.” değerlendirmesini yaptı.

Pyongyang 12 Temmuz'da da Hwasong-18 tipi füze fırlatmıştı

Kuzey Kore, 12 Temmuz'da Hwasong-18 tipi "katı yakıtlı kıtalararası balistik füze" denemesi yaptığını duyurmuştu. "Hwasong-18" tipi füzenin irtifa ve uçuş süresinin "rekor" seviyelere ulaştığı belirtilmişti.

Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönünde fırlattığı ve 75 dakika havada kalan balistik füzenin deneme atışını Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un da izlediği kaydedilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor sezona galibiyetle başladı

2023-08-11 23:18 - Spor

Sakarya'da fındık hasadına başlandı

2023-08-13 18:03 - Ekonomi

Türkiye'nin 7 aylık deniz salyangozu ihracatı yüzde 100 arttı

2023-08-16 10:42 - Ekonomi

Kocaeli'de denize girmek yasaklandı

2023-08-16 12:07 - Gündem

Fenerbahçe, Maribor'u yenerek play-off turuna yükseldi

2023-08-17 23:52 - Spor

İHA'ları uçurup ihracat başarısı yakaladı

2023-08-13 13:18 - Teknoloji

Bundesliga'da 61. sezon heyecanı başlıyor

2023-08-17 12:12 - Spor

Muhtar "zarflarla" 600 kişinin yüzünü güldürdü

2023-08-18 10:47 - Çevre-Hayat

2013 KPSS'ye yönelik FETÖ soruşturmasında 15 gözaltı kararı

2023-08-15 08:42 - Gündem

Kütahya'da 1929'dan beri en yüksek sıcaklık ölçüldü

2023-08-15 17:43 - Gündem

İlgili Haberler

Filistin destekçilerinin iki İngiliz askeri uçağını boyadığı olayda yaklaşık 7 milyon sterlin hasar oluştu

22:07 - Dünya

Rusya, Afganistan yönetimini resmen tanıyan ilk ülke oldu

22:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump'ın "vergi indirimi" tasarısı, Temsilciler Meclisi'nden geçti

22:12 - Dünya

Zelenskiy, savaşın bitirilmesi için liderler düzeyinde toplantının yapılması gerektiğini belirtti

20:38 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de hayatta kalmayı sağlayan son can damarları kesilmek üzere

20:17 - Dünya

Günün Manşetleri

TCMB Başkanı Karahan FSB MENA Bölgesi Danışma Grubu Eş Başkanlığını yürütecek

22:38 - Ekonomi

Rusya, Afganistan yönetimini resmen tanıyan ilk ülke oldu

22:32 - Dünya

Düzce'de denizde hortum oluştu

22:23 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan şehit orman işçisi İbrahim Demir için taziye mesajı

22:18 - Gündem

ABD Başkanı Trump'ın "vergi indirimi" tasarısı, Temsilciler Meclisi'nden geçti

22:12 - Dünya