?>

Kuzey Kore, Japonya'nın iki ülke arasında zirve düzenlenmesi talebini reddetti

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, "iki ülke arasında zirve düzenlenmesi talebinde bulunan" Japonya ile görüşmeyeceklerini açıkladı.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, lider Kim'in kız kardeşi Kim Yo-jong, Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun, vatandaşlarının Kuzey Kore tarafından kaçırılması olayını tekrar gündeme getirmesine ilişkin açıklama yaptı.

Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesinde de üst düzey yetkili olan Kim Yo-jong, iki ülke ilişkilerinin "siyasete" konu olmaması gerektiğini belirtti.

Kim Yo-jong, Japonya'nın Kuzey Kore ile "yeni bir sayfa açmak için ilk adımı atma niyeti" olmadığını vurguladı.

Japonya'nın tutumunu "bir kez daha açıkça" anladıklarını kaydeden Kim Yo-jong, "Kuzey Kore Japonya ile irtibata geçmeyi ve görüşmeyi reddediyor." ifadesini kullandı.

Öte yandan, Japonya'nın resmi Kyodo ajansının haberine göre Kişida, Kim Yo-jong'un ifadelerine doğrudan cevap vermeyi reddetti.

Kişida, Japonya'nın Pyongyang yönetimi ile problemlerin çözülmesine yönelik çabalarını sürdüreceğini belirtti.

Kuzey Kore, Japonya'nın aralarında zirve düzenlenmesi talebinde bulunduğunu duyurmuştu

Kim Yo-jong, 25 Mart'ta, Japonya Başbakanı Kişida'nın iki ülke arasında zirve düzenlenmesi talebinde bulunduğunu bildirmişti.

Kuzey Kore ile Japonya ilişkilerinde yeni sayfa açılmasının Tokyo'nun "kararına" bağlı olduğunu belirten Kim Yo-jong, Japonya ile geçmişlerinin "güvensizlik ve yanlış anlaşılmalarla dolu ve bu ilişkinin geliştirilmesinin imkansız" olduğunu vurgulamıştı.

Kim Yo-jong, Japonya'nın "kaçırma konusunu" gündeminde tuttuğu sürece ilişkilerinin gelişemeyeceğini savunmuştu.

Kuzey Kore'nin kaçırdığı Japon vatandaşları konusu

Kuzey Kore'nin kaçırdığı Japon vatandaşları, iki ülke ilişkilerini geçmişten bu yana en fazla etkileyen konulardan biri.

Japonya, Kuzey Kore'nin 1970 ve 1980'lerde vatandaşlarının Kuzey Kore ajanlarınca kaçırıldığını savunuyor. Kuzey Kore'nin söz konusu kişileri, istihbaratçılarına Japonca öğretmeleri ve casusluk yapma konusunda eğitmeleri için kullandığı tahmin ediliyor.

Kuzey Kore, 2002'de başkent Pyongyang'da düzenlenen bir zirve sırasında, 1970'li ve 1980'li yıllarda ülkeye kaçırılan 13 Japon vatandaşının varlığını kabul etmişti.

Pyongyang yönetimi bu kişilerden 5'inin zirvenin ardından evlerine dönmesine izin vermiş, diğer 8 Japon vatandaşının ise öldüğünü ileri sürmüştü. Japonya söz konusu 8 vatandaşın öldüğüne inanmıyor ve onların da iadesini talep ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu

2024-03-21 15:58 - Ekonomi

Çin: Güvenlik Konseyi'nin Gazze kararı bağlayıcıdır

2024-03-26 19:43 - Dünya

"Minik Ahiler" hayal dünyalarını masallara yansıttı

2024-03-20 12:28 - Çevre-Hayat

Gazi ve Çanakkale teknoparklarındaki firmalar Dubai'ye açılıyor

2024-03-20 13:03 - Ekonomi

Ramazan Bayramı'nda 20 milyon civarında seyahat gerçekleşmesi bekleniyor

2024-03-21 11:57 - Çevre & Seyahat

Kuraşta lisanslı sporcu sporcu sayısı 1200'e ulaştı

2024-03-26 11:52 - Spor

Bursa'da, pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğrayan 2 kişi yaralandı

2024-03-24 17:28 - Gündem

Pin-Up Çevrimiçi Kumarhanesi Bağlamında VR ve AR Oyunlarının Geliştirilmesi

2024-03-21 15:06 - İnsan&Hayat

NATO, AB ve BM'den Rusya'daki terör saldırısına tepki

2024-03-23 15:47 - Dünya

Bursa'da pelikan sürüsü görüntülendi

2024-03-24 21:17 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Çin Başbakanı Li, Afrika ülkesi Zambiya'yı ziyaret ediyor

14:53 - Dünya

AB Komisyonu üyesi Lahbib: Gazze'ye yardımlar asla siyasileştirilmemeli

14:27 - Dünya

Katar'da 24-25 Kasım'da "Dünya Eğitim İnovasyon Zirvesi 12" düzenlenecek

14:12 - Dünya

Zelenskiy, Rusya'nın Ternopil'e yaptığı saldırıda ölenlerin sayısının 26'ya çıktığını söyledi

12:42 - Dünya

İsrailli avukat: İsrail hapishanelerinde gözlerini bağladıkları Filistinlilere tecavüz ediyorlar

12:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İzmit Körfezi'nden 7 bin 90 metreküp atık ayrıştırıldı

14:57 - Gündem

Çin Başbakanı Li, Afrika ülkesi Zambiya'yı ziyaret ediyor

14:53 - Dünya

Mardin'de zabıta yere çöp atanları artık yaka kamerasıyla tespit edecek

14:47 - Gündem

Diyanet'ten hacı adaylarına 'pasaport geçerlilik süresi' uyarısı

14:43 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

Çatıdan düşen kar ve buz nedeniyle sakat kalan öğrenciye 20 milyon lira tazminat kararı

14:38 - Gündem