?>

'Kuveyt'teki konferansın sonuçları istenilen düzeyde değildi'

Irak Meclisi Yatırım ve Maliye Komitesi üyesi Necip, Kuveyt'teki Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansının önemli bir adım olduğunu ancak sonuçlarının hükümetin planladığı ve istenilen düzeyde olmadığını ifade etti.

Dünya - 8 yıl önce

BAĞDAT - HAYDAR HADİ

Iraklı bazı yetkililer Kuveyt'te 70'ten fazla ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen yeniden imar konferansından çıkan sonucun memnuniyet verici olmadığını, hayal kırıklığı oluşturduğunu söylüyor.

Irak’ın yeniden imarına en büyük destek Türkiye’den

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, konferans sonrası yaptığı ilk açıklamasında, ülkesine verilen paranın ihtiyacı karşılamayacağını ancak yeniden imar konusunda destek sunacağını söyledi. Caferi, "Irak, DEAŞ tarafından büyük yıkıma uğradı. Yeniden imarı için daha büyük meblağlara ihtiyaç duyuyor." ifadesini kullandı.

Irak Meclisi Maliye ve Yatırım Komitesi üyesi Necibe Necip AA'ya yaptığı değerlendirmesinde, "Kuveyt'teki konferans önemli bir adımdı ancak sonuçları hükümetin planladığı ve istenilen düzeyde değildi. Konferanstan çıkan meblağ 30 milyar dolardır. Bunun büyük bölümü de yatırım aracılığıyla gerçekleştirilecek." dedi.

"Irak, çok az bir miktarda mali bağış kazandı." diyen Necip, konferansta verilen diğer paraların belirli faiz karşılığında geri ödemeli kredi olduğunu, hükümetin yeniden imar için başka projeler üretmesi gerektiğini savundu.

Iraklı ekonomi uzmanı Ahmed Vaili de, "Kuveyt konferansının sonuçları Irak için hayal kırıklığı ve büyük bir başarısızlıktır. Bunun sorumluluğunu da Irak hükümeti üstlenir." diye konuştu.

Kuveyt'teki yeniden imar konferansına hükümet gruplarının yanı sıra çok sayıda parti ve siyasi tarafın katıldığını, bunun da bağış yapmak isteyen ülkelere "ülkenin imarı için tek birleşik ve ulusal bir kalkınma vizyonu" olmadığı mesajı verdiğini ileri sürdü. Vaili, ülkedeki mali yolsuzlukların yabancı yatırımcıları endişeye sevkettiğini ifade etti.

Irak'ın 2018'de yeniden imarı için 23 milyar dolar gerekli

Kuveyt'te yapılan "Irak'ın yeniden imarı" konulu konferansın amacının ülkeye yabancı yatırım şirketlerini çekmek olduğunu belirten Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Abduzzehra el-Hindavi, "Hükümet, bu yılki yeniden imar, kalkınma ve istikrar projeleri için ihtiyacını 23 milyar dolar olarak belirledi. Irak'ın bu ihtiyacı Kuveyt'teki konferansta sağlandı." değerlendirmesi yaptı.

Irak'ın bu konferansla en büyük hedefinin yabancı yatırım şirketlerini ülkeye çekmek olduğunu kaydeden Hindavi, bunun gerçekleştiğini dile getirerek, "Çoğu projeler yatırım alanıyla ilgiliydi. Başbakan Haydar el-İbadi liderliğindeki yatırım komitesi yabancı sermayenin ülkeye girişi için uygun atmosferi oluşturacak." dedi.

Ülkenin yeniden imarı için 10 sene içerisinde 88,2 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çukur Dizisi İdris Koçovalı Kimdir? Gerçek Adı Ne?

2018-02-13 21:02 - Magazin

FETÖ'nün 17/25 Aralık kumpasının şifreleri ByLock'ta

2018-02-11 17:35 - Genel

Memur maaşıyla 101 ülke gezdi

2018-02-11 16:02 - Çevre-Hayat

Baklavaya 'sevgi dokunuşu'

2018-02-11 16:16 - Ekonomi

Otomobil refüje çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

2018-02-12 05:02 - Asayiş

Alzaymır teşhisinde Türk imzası

2018-02-12 16:02 - Teknoloji

FETÖ-PKK'nın 'terör' dayanışması

2018-02-13 19:29 - Genel

Survivor 2018 başladı! Ünlüler'de erken veda...

2018-02-11 13:02 - Magazin

ABD'den Netanyahu açıklaması

2018-02-14 05:32 - Dünya

'Bugün bu tehdidi bertaraf etmezsek yarın daha büyük tehditler oluşur'

2018-02-10 00:24 - Genel

İlgili Haberler

Gazze'deki hükümet: Ateşkesten bu yana bölgeye sadece 173 yardım tırı girdi

01:27 - Dünya

ABD Başkanı Trump'tan öldürülen aktivist Charlie Kirk'e gıyabi Özgürlük Madalyası

01:23 - Dünya

Gazze'deki hükümet: İsrail'den Kızılhaç aracılığıyla 45 Filistinlinin naaşını teslim aldık

23:53 - Dünya

İsrail, Kızılhaç'ın Hamas’tan 4 İsrailli esirin cesedini teslim aldığını açıkladı

23:22 - Dünya

BM'den Gazze'de patlamamış mühimmatların yüksek risk oluşturduğu uyarısı

22:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Gazze'deki hükümet: Ateşkesten bu yana bölgeye sadece 173 yardım tırı girdi

01:27 - Dünya

ABD Başkanı Trump'tan öldürülen aktivist Charlie Kirk'e gıyabi Özgürlük Madalyası

01:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Futbol Takımı oyuncularını ve teknik heyetini tebrik etti

01:08 - Spor

2026 FIFA Dünya Kupası'na 6 ülke daha bilet aldı

00:37 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Kavelaşvili ile görüştü

00:27 - Siyaset