?>

Kütüphanenin özel müdavimi okuma azmiyle engelini aşmaya çalışıyor

Doğumu sırasında oksijensiz kalması sebebiyle beyin hücrelerinde hasar oluşan 42 yaşındaki zihinsel engelli Mete Tuna Tuncay, 2023 yılında gitmeye başladığı kütüphanenin müdavimi oldu

Kültür Sanat - 10 ay önce

İzmir

Emekli hemşire Feride Atıcıoğlu'nun (70) Gaziantep'te görev yaptığı dönemde oğlu Mete Tuna Tuncay dünyaya geldi.

Doğumu sırasında oksijensiz kalan, dünyaya geldiğinde bir süre hareket etmeyen ve ağlamayan Tuncay, doktorların müdahalesiyle hayata tutundu.

Zamanla çocuğunun davranışlarında farklılık sezen ve 6 yaşındayken Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götüren Atıcıoğlu, burada yapılan tetkiklerde Tuncay'ın yüzde 80 zihinsel engelli olduğunu öğrendi.

Çocuğunun tedavisi nedeniyle önce Balıkesir'in Ayvalık ilçesine daha sonra İzmir'e tayin olan Atıcıoğlu, evladının iyi olması için yıllardır mücadele ediyor.

Sağlık sorunları nedeniyle okula gidemeyen çocuğunun eğitimiyle de ilgilenen fedakar anne, onun aynı zamanda öğretmeni oldu.

Atıcıoğlu, bir süre sonra oğlu Mete'yi özel bir eğitim merkezine kaydettirerek okuma becerisini geliştirdi. Ardından, evde gazete ve kitap okuma pratikleri yapmaya başladı.

40 yaşında tanıştığı kütüphane hayatını değiştirdi...

Mete Tuna Tuncay, okumaya olan tutkusu sayesinde 2023 yılında evine yakın Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi'ne kayıt yaptırdı.

Annesinin koluna girerek kütüphaneye gitmeye başlayan ve daha çok resimli çocuk kitaplarına ilgi duyan Mete, bu sayede bir yılı aşkın sürede 95 kitap bitirdi.

Anne Feride Atıcıoğlu, oğlunun tek meşguliyetinin kütüphane ve kitaplar olduğunu söyledi.

Kütüphanede ve evde oğluyla okumalar yaptıklarını anlatan Atıcıoğlu, kütüphanenin oğlunun hayatını değiştirdiğini anlattı.

Okuma çabasıyla çocuğunun öğrenme becerisinin arttığına dikkati çeken Atıcıoğlu, ailelere de engelli çocuklarını sosyal yönden gelişimi açısından kütüphaneye getirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Atıcıoğlu, hem okul hem de kütüphane sayesinde Mete'nin hayatının değiştiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Oğlum bilinçlendi. Okumanın değerini öğrendi. Kitapları çok seviyor. Okumak istiyor. Bilemediği şeyleri soruyor. Okumanın çok büyük faydası olduğunu görüyoruz. Önce engeli yüzde 80'di, sonra 70, 60 ve şimdilerde yüzde 50'ye düştü. Daha becerikli, daha duyarlı, daha bilgili oldu. Her şeyi biliyor. İnsanlar arası ilişkileri çok iyidir.

Herkese 'günaydın' der. Evden çıkar. Esnafla çok iyi anlaşır. Kütüphaneye gelince hal hatır sorar. 'Ben kütüphaneye gidiyorum' der. Kütüphane onun hayatı. Yani evinden hiç farkı yok. Çünkü buradakiler çok sıcak kanlı, çok sevgi dolu. Mete onlarla kaynaştı. Onu buradan koparamayız."

Mete Tuna Tuncay da kütüphanenin kendisi için özel bir yer olduğunu söyledi.

Kütüphanede zaman geçirmenin kendisine iyi geldiğini dile getiren Tuncay, "Kütüphaneye geliyorum. Kitap okuyorum. Ondan sonra arkadaşları çağırıyorum. Burada çalışanlarla kahve içiyorum. Sohbet ediyoruz. Vakit geçiyor." diye konuştu.

Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Asuman Nesibe Özdil de Mete'yi kütüphanede ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ve onun heyecanının kendilerini de etkilediğini ifade etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Edirne'deki 'hudut kartalları' sınırda bayramlaştı

2025-03-30 10:08 - İslam-Hayat - Şaban 1447

İsrail'in bayramın ikinci gününde Gazze'nin güneyini hedef alan saldırılarında 12 Filistin

2025-03-31 10:22 - Dünya

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

2025-03-30 21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Manavgat'ta hortum hasara yol açtı

2025-04-02 16:53 - Asayiş

Sağlık çalışanı karı koca aynı ambulansta hayat kurtarıyor

2025-04-01 14:47 - Çevre-Hayat

Arife günü trafik kazalarında 1219 kişi yaralandı, 5 kişi hayatını kaybetti

2025-03-30 14:13 - Asayiş

Arife gününde şehitlik ve mezarlıkları ziyaret edenler yakınları için dua okudu

2025-03-29 17:57 - İslam-Hayat - Şaban 1447

Resim tutkunu otizmli genç 100'e yakın eser ortaya çıkardı

2025-04-02 14:37 - Kültür Sanat

Kutuplaşmanın aracı haline gelen Grok, kullanıcıların yönlendirmesine uygun cevaplar veriyor

2025-04-03 16:13 - Teknoloji

Araz Ağalarov, terör saldırısı kurbanları için Crocus'ta anıt açtı

2025-04-02 00:33 - Özel Haber

İlgili Haberler

Çocuk ve genç yükümlüler yazının iyileştirici gücüyle kendi hikayelerini yazdı

14:03 - Kültür Sanat

Depremde iş yeri yıkılan usta öğretici, TDV'nin 'İyilik Atölyesi'nde mesleğine döndü

16:45 - Kültür Sanat

Erzurum'da çevresi karla kaplanan 728 yıllık tarihi köprü güzel görüntü oluşturdu

14:50 - Kültür Sanat

Deprem bölgesindeki kültür varlıkları ve müzelerin onarımına 10,7 milyar lira harcandı

15:33 - Kültür Sanat

Roma'nın tarihi Trevi Çeşmesi turistler için ücretli hale geldi

19:08 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Antalya'da Kumluca-Kemer kara yolu göçük ve heyelan nedeniyle kısmen ulaşıma kapatıldı

15:09 - Gündem

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren projesinde çalışmalar hız kesmiyor

14:39 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığı, HDK'nin Sudan'da sivillere yönelik saldırılarını kınadı

14:09 - Gündem

TFF, Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Ödülleri'nin şubat ayı kazananlarını açıkladı

13:39 - Spor

Aile ve Gençlik Fonu'ndan faydalanan 5 bin 926 çiftin, 5 bin 992 çocuğu dünyaya geldi

13:08 - Gündem