?>

Kuru otlar, İzmir'de bir kırsal mahallenin geçim kaynağı oldu

İzmir'in Bayındır ilçesinde kuru otları boyayarak süs bitkisi haline getiren mahalle sakinleri, ürünleri yurt dışına gönderiyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

İzmir

Çiçek ve süs bitkileri sektörünün önde gelen üretim merkezlerinden Bayındır'da yaklaşık 300 nüfuslu kırsal Turan Mahallesi sakinlerinin büyük bölümü ilkbahar mevsimiyle dağların yolunu tutuyor.

Pamuk otu, kurt otu, solucan otu, kuşdili otu, şemsiye otu, altın otu, sevgi otu, bulgur otu, kılçık otu, papatya, pampas otu, buğday, yulaf, kuş otu, keten ve lavanta gibi 30'un üzerinde bitkiyi toplayan köylüler, doğal olarak bulamadıkları otları da bahçelerinde üretiyor.

Evlerin önünde dezenfekte edilerek kurutulan bitkiler, yaprak ve tohumlarının dökülmemesi için bazı işlemlerden geçirilerek kazanlarda rengarenk boyanıyor. Özellikle iç mekan tasarımında aksesuar malzemesi olarak yoğun talep gören bu ürünler paketlenerek sipariş alınan alıcılara gönderiliyor.

Geçmişte hobi amaçlı yapılan, talebin yıldan yıla artmasıyla yöre sakinlerinin geçim kaynağı haline gelen bu sektörün kırsal mahalleye tersine göçü de başlattığı belirtiliyor.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda çiçekçi dükkanı işlettiği dönemde aldığı siparişlerle bu işi köyüne getiren ve 30 yılda bir sektör haline gelmesinde önemli payı bulunan Rehber Şevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezonun heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Doğanın yeşermesiyle tüm köylünün bitki toplamaya çıktığını, tohumların ekilmesiyle üretilen bitkilerin de bahçelerden hasat edildiğini anlatan Şevik, boyama yapanların diğer köylülerden bu bitkileri satın aldığını ifade etti.

Şevik, 1995 yılında başladıkları bu işin giderek büyüdüğünü ifade ederek, "Köyde ek gelir değil, ana iş oldu artık. Herkesin beklediği bir iş konumuna geldi. Köyün yüzde 100'ü bu işi yapıyor diyebilirim. Köydeki evleri gezseniz bazı kadınların evlerindeki saksılarına bile sardunya yerine bizim bu çiçekleri diktiklerini görebilirsiniz." diye konuştu.

Zaman içinde farklı boya ve süsleme yöntemleri kullandıklarını, otların dayanıklı hale gelmesi için denemeler yaptıklarını, günden güne daha kaliteli ürünler çıkarmaya başladıklarını dile getiren Şevik, bu ürünleri genelde dış pazara gönderdiklerini anlattı.

"Zaman içerisinde Hollanda'nın tedarik merkezi haline gelebiliriz"

Dünyada çiçekçiliğin merkezi konumundaki Hollanda'ya bu bitkileri boyamadan gönderdiklerini vurgulayan Şevik, şöyle konuştu:

"Hollanda kendi renklendirdiği için doğal olarak veriyoruz çünkü boyalı ürünlerin ihracatında zorluk çıkarıyorlar. Şu ana kadar Hollanda, Polonya, İtalya ve Almanya'ya ihracat yaptık. Küçük paketler halinde Dubai, Libya ve Irak'a da ürün gönderdik."

Daha çok ülkeye ürün göndermek istediklerini ancak tanıtım ve pazarlama için alıcı ülkelere gidemediklerini, vize sorunuyla karşılaştıklarını belirten Şevik, uluslararası fuarlara katılım konusunda da destek istediklerini kaydetti.

Hollandalı firmalarla birebir temas kurmak istediklerini dile getiren Şevik, "Sıkıntıları aşsak belki çok daha iyi yerlere geleceğiz. Zaman içerisinde Hollanda'nın tedarik merkezi haline gelebiliriz. Burada doğada yetişmeyen ürün yok. Hollanda'nın yetiştirdiği ürünleri biz burada doğadan topluyoruz. Biz AR-GE çalışmalarıyla birlikte bu ürünleri kontrollü yetiştirebiliriz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çevrimiçi Casinolar Dünyasında Mostbet ile Yol Almak: Başlangıç Rehberi

2024-04-22 22:03 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak'tan ayrıldı

2024-04-23 00:27 - Gündem

Gübrelerin dağıtım, lisans ve tescil belgelerine ilişkin esaslar düzenlendi

2024-04-20 11:57 - Ekonomi

Filistin, ABD'nin BM tam üyeliğini engellemeye yönelik "vetosunu" kınadı

2024-04-19 04:02 - Dünya

Muğla'daki İztuzu sahiline caretta carettalar yumurta bırakmaya başladı

2024-04-23 16:43 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı

2024-04-23 18:52 - Gündem

Gazze’deki Sivil Savunma: İsrail’in Refah’taki saldırısında çok sayıda şehidin cesedine ulaşıldı

2024-04-21 08:12 - Dünya

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu şubatta azaldı

2024-04-19 10:57 - Ekonomi

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınanların sayısı 8 bin 445

2024-04-24 13:17 - Dünya

1Win bonuslarını kullanmak: Azerbaycan kullanıcıları için Özellikler ve Hizmetler

2024-04-22 22:06 - İnsan&Hayat

İlgili Haberler

Kekemelikte erken tanı tedavide başarıyı artırıyor

13:23 - Çevre-Hayat

Bitlis'te göçerler havanın soğumasıyla dönüş yolculuğuna başladı

13:13 - Çevre-Hayat

Akademisyenliği bırakan kadın girişimci hemcinsleriyle çocuk kıyafeti tasarlayıp dikiyor

12:57 - Çevre-Hayat

Depremin yıktığı mahallenin sakinleri şimdi yeni evlerinde güvenle oturuyor

12:53 - Çevre-Hayat

Öğrenciler atıl okul binasını yaşam merkezine dönüştürecek

12:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi

05:33 - Siyaset

TBMM kararları Resmi Gazete'de

05:22 - Gündem

Trump: Devlet Başkanı Putin ile olan görüşmeyi iptal ettim çünkü bana doğru gelmedi

01:18 - Dünya

WSJ: ABD, Ukrayna'nın Batı'ya ait uzun menzilli füzeleri kullanma yasağını kaldırdı

00:23 - Medya

Devler Ligi'nin üçüncü haftası 9 maçla tamamladı

00:17 - Spor