'Kurşunların değemediği' Saraybosna mahalleleri

Dar sokakları ve yüksek duvarlı bahçeleriyle Bosna'daki savaşta kurşunlara adeta kalkan olan Saraybosna'nın eski mahalleleri, hala mimari yapısı ve tarihi dokusunu koruyor. - Anadolu Ajansı

Dünya - 10 yıl önce

SARAYBOSNA - Emre Baştuğ

Bosna'daki savaş boyunca kuşatma altında tutulan Saraybosna'nın dar sokaklı ve yüksek duvarlı bahçelere sahip mahalleleri, 3,5 yıl boyunca şehre yağan kurşunlara adeta kalkan oldu.
Bugün de büyük şehirdeki mahalle ve komşuluk kültürünü yaşatmaya devam eden Saraybosna mahalleleri, mimari yapısı ve tarihi dokusu da ilgi görüyor.
Dar sokakları ve yüksek duvarları bahçelere sahip evleriyle kuşatma altındaki şehrin sakinlerini, atılan kurşunlara karşı koruyan eski mahalleler, savaş boyunca adeta kalkan işlevi gördü. Savaş süresince keskin nişancıların hedefinde olan Saraybosnalılar, görüş açısının neredeyse sıfır olduğu bu eski mahallelerde kurşunlardan korunmayı başardı.
Dört bir yanına "dikkat keskin nişancı" uyarılarının asılı olduğu şehrin "yeni" kesimindeki geniş caddelere kıyasla bu eski mahalleler, daha korunaklı olarak görüldü.
Bugün de hala kendine özgü dokusunu muhafaza eden bu eski mahalleler, "şehrin geleneksel yüzü" olarak varlığını sürdürüyor.
AA muhabirine Saraybosna mahalleleri hakkında bilgi veren Saraybosna Ulusal Müzesi yetkilisi Lebiba Dzeko, eski mahallerdeki evlerin bugünkü çekirdek ailelere göre değil, birlikte yaşayan geniş ailelere göre inşa edildiğini belirterek, bu evlerin yüksek duvarlı büyük bahçeleri olduğunu söyledi.
Mahallelerdeki ilk geleneksel evlerin bahçe içinde kaldığını ve sokakla hiçbir bağlantısı olmadığını anlatan Dzeko, zaman geçtikçe evlerin sokağa daha yakın hale geldiğini ve evin bir duvarının sokağı görecek şekilde inşaa edildiğini ifade etti.

"Kurşunlardan korunmak için mahalleye taşındık"

Dzeko, savaşta apartman dairesinde yaşamakla mahalle evinde yaşamak arasında önemli farklar olduğununa dikkati çekerek, eşiyle birlikte savaştan önce şehrin "yeni" kesimindeki bir apartman dairesinde yaşadıklarını ancak savaşın başlarında maruz kaldıkları bombardıman ve kurşunlardan korunmak için Kovaci semtindeki bir mahalleye taşındıklarını dile getirdi.
Taşındıkları evdeki bahçe duvarının güvenliklerini daha iyi sağladığını aktaran Dzeko, "Mahalledeki evlerin yapısından dolayı size atılan bomba, kurşun ve bu şarapnel parçalarından korunabiliyordunuz." diye konuştu.
Yaşadıkları apartman dairesinin bulunduğu semtte, keskin nişancılardan dolayı sokak ve caddelerin güvenli olmadığına işaret eden Dzeko, "Eski mahallelerdeki sokakların daha kısa ve kıvrımlı olması dolayısıyla buralarda yürümek ve dışarıya çıkmak, şehrin diğer kesimlerine göre daha güvenliydi." şeklinde konuştu.
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Eskişehir'de 142 kiloluk yayın balığı yakalandı

2016-12-04 15:52 - Çevre-Hayat

Son dakika... Silivri Cezaevi hücresinde yangın! (Silivri cezaevi yangın)

2016-11-29 15:17 - Asayiş

Faal radyo ve televizyon kurumu sayısı bin 268 oldu

2016-12-02 03:08 - Ekonomi

'Hedefim Beşiktaş'ın tarihine geçmek'

2016-12-02 03:37 - Spor

Fırat Kalkanı Harekatı'nda El Bab operasyonları sürüyor

2016-12-01 10:52 - Gündem

Arıcılara 67 milyon lira destekleme yapılacak

2016-11-29 19:22 - Ekonomi

Kolombiya'da düşen uçak Arjantinli futbolcuları da taşımış

2016-11-29 19:32 - Dünya

Meteorolojiden 4 il için kar uyarısı

2016-12-01 11:52 - Gündem

'Peştamal, ihracatta inovasyon örneği oldu'

2016-11-30 17:12 - Ekonomi

HDP ve BDP’li ilçe başkanları gözaltına alındı

2016-12-02 12:08 - Asayiş

İlgili Haberler

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya