?>

Küresel Sumud Filosu'ndaki 11 tekne daha Tunus'tan Gazze’ye doğru çıktı

İsrail ablukasını kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla Gazze'ye gitmek için yola çıkan Küresel Sumud Filosu'ndaki tekneler Gazze'ye doğru denize açılmaya devam ediyor.

Dünya - 18 saat önce

Tunus

Küresel Sumud Filosu'ndaki 11 tekne daha bugün Gazze'ye doğru yola çıktı.

Küresel Sumud Filosu'ndaki 10 tekne daha Tunus'tan Gazze’ye doğru yola çıktıKüresel Sumud Filosu'na Yunanistan'dan katılacak tekneler denize açılmaya başladıBM önünde çadır eylemi yapan Filistin destekçileri, Küresel Sumud Filosu'na koruma talep ediyor

Mağrib Sumud Konvoyu'ndan toplam 4 tekne, ikisi Tunus'un Sidi Busaid Limanı'ndan, biri Gammart Limanı’ndan biri de Binzert Limanı'ndan Gazze'ye doğru hareket etti.

????

İspanya’dan filoya katılan, aralarında dron saldırısına maruz kalan "Alma" isimli tekne ile İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’ı taşıyan "Family" isimli teknenin bulunduğu 7 tekne daha Tunus'un kuzeyindeki Binzert Limanı'ndan Gazze'ye doğru yola çıktı.

Liman yetkililerinden alınan bilgiye göre, İspanya’dan filoya katılan 3 teknenin ise teknik problemlerden dolayı Binzert Limanı'nda kalmaya devam edecekleri belirtildi.

Mağrib Sumud Konvoyunun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, filodaki teknelerin gün içerisinde Gazze'ye doğru yola çıkmaya devam edeceği belirtildi.

Dün de Küresel Sumud Filosu'ndaki 10 tekne Tunus'tan Gazze'ye doğru yola çıkmıştı.

Tunus’tan ilk tekne 13 Eylül’de Gazze’ye gitmek üzere limandan ayrılmıştı

Küresel Sumud Filosu, 13 Eylül’de TSİ 15:30’da aralarında Türk aktivistlerin de olduğu Küresel Sumud Filosundaki ilk tekne Binzert Limanı'nda halkı selamlayarak Gazze'ye doğru hareket etmiş, ardından bir tekne daha yola çıkmıştı.

İspanya’nın Barselona kentinden 31 Ağustos'ta yola çıkan 22 teknenin yanı sıra Tunus’tan 23 tekne Küresel Sumud Filosu'nda yer alıyor.

Başkent Tunus’tan açılan tekneler ile Binzert Limanı'ndan ayrılan tekneler Tunus açıklarında birleşerek Gazze’ye doğru yola devam edecekler.

Aralarında Türklerin de olduğu 50’ye yakın ülkeden bine yakın aktivistin yer aldığı filo, İtalya ve Yunanistan’dan katılacak tekneler ile Akdeniz açıklarında buluşarak yollarına devam edecek.

Küresel Sumud Filosu 31 Ağustos’ta İspanya’dan kalkan tekneler ile yolculuğuna başladı

Küresel Sumud Filosu bünyesinde 31 Ağustos’ta İspanya’dan kalkan 22 tekne, 7 Eylül’de başkent Tunus’taki Sidi Busaid ve Gammart limanlarına ulaşmaya başlamıştı.

Sidi Busaid Limanı'ndaki Küresel Sumud Filosu'na, 8 ve 9 Eylül gecelerinde İspanya’dan gelen iki tekneye dron saldırısı düzenlenmişti.

Filonun Tunus’tan çıkışının ertelenmesinin ardından İspanya’dan gelen tekneler 11 Eylül’de ülkenin kuzeyinde yer alan Binzert kentindeki limana geçmişti.

Küresel Sumud Filosu'na 50’ye yakın ülkeden katılım sağlanıyor

Küresel Sumud Filosu'nda, "Özgürlük Filosu Koalisyonu", "Küresel Gazze Hareketi", "Mağrib Sumud Konvoyu" ve Malezya merkezli "Sumud Nusantara" organizasyonu yer alıyor. Filoda, 50’ye yakın ülkeden yüzlerce aktivist teknelerle Gazze'ye hareket ediyor.

Geçmişte Gazze’ye tek tek gitmeye çalışan gemilere İsrail müdahalelerde bulunmuş, teknelere el koyarak aktivistleri sınır dışı etmişti. Küresel Sumud Filosu, şimdiye kadar Gazze'ye doğru yola çıkan en kalabalık filo olma özelliği taşıyor.

Arapça "kararlılık" veya "sarsılmaz azim" anlamlarına gelen Sumud, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından Filistin halkı arasında baskı ve direnişi anlatan bir kavrama dönüştü. Sumud kavramı, Filistinlilerin topraklarında kalması, Filistin kimliğinin ve kültürünün canlı tutulması ile şiddet içermeyen sivil itaatsizlik gibi yollarla işgale direnip alternatif kurumlar inşa etmenin yollarının aranmasını ifade ediyor. Filistin'de zeytin ağacı ve köylü hamile kadın bu kavramı tasvir etmek için kullanılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Düzce'de sepetçilik mesleği, kooperatifte yetişen kadın ustaların eliyle yaşatılacak

2025-09-15 13:38 - Çevre-Hayat

Kütahya’da rektör öğrencileri otogarda karşıladı

2025-09-15 12:17 - Çevre-Hayat

Dünyanın en iyi dron pilotları, TEKNOFEST İstanbul'da yarışacak

2025-09-15 15:22 - Teknoloji

ABD Başkanı Trump, Venezuela'ya bir kez daha 'gözdağı' verdi

2025-09-15 05:33 - Dünya

BM önünde çadır eylemi yapan Filistin destekçileri, Küresel Sumud Filosu'na koruma talep ediyor

2025-09-15 12:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

72 binden fazla motokurye kayıt altına alındı

2025-09-15 13:27 - Gündem

İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Ortak Olağanüstü Zirvesi Katar'da başladı

2025-09-15 16:13 - Dünya

İspanya'da toplu ulaşımda ilk sürücüsüz elektrikli otobüs denemesi Madrid'de başladı

2025-09-15 15:47 - Dünya

2026-2028 Dönemi Bütçe Çağrısı Resmi Gazete'de

2025-09-15 14:47 - Ekonomi

Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

2025-09-15 12:38 - Sağlık

İlgili Haberler

Trump, New York Times gazetesine 15 milyar dolarlık dava açtı

09:53 - Dünya

Trump, İsrail'in Katar'a tekrar saldırmayacağını söyledi

08:21 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik yeni bir kara saldırısı başlattı

08:52 - Dünya

ABD'de Temyiz Mahkemesi, Trump'ın Fed üyesi Cook'u görevden alma girişimini engelledi

06:08 - Dünya

ABD'li arabulucuya göre, Trump Gazze savaşını bitirme konusunda daha ciddi, Netanyahu ise umursamaz

02:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'deki firmaların aktif büyüklüğü geçen yıl 95 trilyon 835 milyar 323 milyon lira oldu

10:38 - Ekonomi

Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı'nda seferler normale döndü

10:33 - Çevre & Seyahat

Ücretli çalışan sayısı temmuzda yıllık bazda yüzde 1,2 artarak 16,1 milyon oldu

10:28 - Ekonomi

Türkiye'de ağustosta 143 bin 319 konut satıldı

10:23 - Ekonomi

İzmir'de FETÖ operasyonunda 10 şüpheli yakalandı

10:13 - Asayiş