?>

Küresel piyasalar Powell'ın açıklamalarına odaklandı

Çin'deki koronavirüs salgınına ilişkin endişelerin devam etmesine karşın pozitife dönen küresel piyasalarda, bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın Kongre'de yapacağı sunum takip edilecek.

Ekonomi - 5 yıl önce

İstanbul

ABD'de dün veri takviminin zayıf olmasının etkisiyle iç dinamiklerin öne çıktığı ve pay piyasalarının pozitife döndüğü görüldü. Son dönemde açıklanan makroekonomik veriler ve şirket bilançolarının beklentilerden iyi gelmesinden destek bulan pay piyasaları, dün ortalama yüzde 0,8 değer kazanırken, dolar endeksi ise yükseliş eğilimini sürdürdü. Dolar endeksi yüzde 98,9 ile 10 Ekim 2019'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,60, S&P 500 endeksi yüzde 0,73 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,13 değer kazandı.

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada, Fed'i, faizleri gerektiği kadar düşürmemekle suçlarken, Çin'deki koronavirüs ile ilgili olarak da nisan ayında havaların ısınmasıyla salgının son bulacağını savunması dikkati çekti.

ABD'de yıl sonundaki başkanlık seçimi öncesinde gerçekleştirilen ön seçimler takip edilirken, dün Trump'ın, yaklaşık 4,8 trilyon dolarlık 2021 mali yılı bütçe teklifi de Kongre'ye gönderildi. "Amerika'nın Geleceği" başlıklı bütçe teklifinde, ulusal güvenlik harcamalarına ayrılan kaynağın artırılması planlanırken, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarına yönelik hükümetin zorunlu harcama programlarında kesintiye gidilmesi dikkati çekti. Kongre'ye gönderilen bütçe teklifinin Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde reddedilmesi bekleniyor. Konuyla ilgili gelişmeler ve Fed Başkanı Powell'ın bugün ve yarın yapacağı sunum yatırımcıların odağında yer alıyor.

Avrupa tarafında, dün ABD borsalarının yükselişe geçmesi öncesinde kapanan pay piyasaları düşüş kaydetti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,15, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,23 değer kaybetti.

Çin'de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 1017 olurken, salgından etkilenenlerin sayısı 42 bin 638'e yükselse de bugün pay piyasasında risk iştahının yüksek olduğu görülüyor. Ekonomi yönetiminin likidite desteği ve virüs salgınına ilişkin çözüm beklentileri ile Şanghay bileşik endeksi, kapanışa yakın yüzde 0,7 değer kazandı. Japonya'da ise pay piyasalarında bugün resmi tatil dolayısıyla işlem gerçekleştirilmiyor.

Yurt içinde, dün Suriye'ye ilişkin gelişmelerin etkisiyle satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da yüzde 2,21 değer kaybeden BIST 100 endeksi, günü 118.341,52 puandan tamamladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun swap sınırlaması ile dün yatay seyrederek 6,0130'dan kapanan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,0180 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün Fed Başkanı Powell'ın Kongre'deki Finansal Hizmetler Komitesi’nde yapacağı sunumdaki detaylar, yurt içinde ise Suriye'deki gelişmeler ve açıklanan şirket bilançolarının takip edildiğini bildirdi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, dün 117.000 desteğinin çalıştığını ifade eden analistler, 120.000 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda tekrar yükseliş eğiliminden bahsedilebileceğini söyledi. Analistler, dolar/TL'de ise 5,95-6,05 bandının izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

12.30 İngiltere, aralık ayı sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi

12.30 İngiltere, 4. çeyrek GSYH

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Meme kanserinde 'mamografi' hayat kurtarıyor

2020-02-04 14:24 - Genel

Avrupa'nın 5 büyük liginde görünüm

2020-02-10 17:57 - Spor

2 yılda 2 bin 380 kişisel koruyucu donanım denetlendi

2020-02-09 16:02 - Gündem

Meteorolojiden çığ tehlikesi uyarısı

2020-02-10 23:39 - Çevre-Hayat

Kuru incir ihracatı yüz güldürüyor

2020-02-04 15:07 - Ekonomi

Göztepe-Çaykur Rizespor maçı ertelendi

2020-02-09 19:57 - Spor

Tekfen, Türkiye İklim ve Su Liderleri arasında

2020-02-10 16:51 - Genel

Son 140 yılda atmosferdeki karbondioksit oranı yüzde 42 arttı

2020-02-10 14:22 - Dünya

Beşiktaşlı futbolcu Boateng: Sergen hoca kulübü tekrar ayağa kaldırdı

2020-02-10 16:32 - Spor

“Yarını Kodlayanlar“ın son ayağı Denizli'de gerçekleştirildi

2020-02-10 16:42 - Genel

İlgili Haberler

Lufthansa, Orta Doğu uçuşlarını askıya alma uygulamasını uzattı

17:38 - Ekonomi

Türkiye'nin "Satın Alma Gücü Paritesi"ne göre kişi başına GSYH endeksi 2024 için 71 o

17:36 - Ekonomi

İran limanlarına uğrayacak Türk bayraklı gemilerin güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı

17:35 - Ekonomi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından Türkiye ekonomisi için "uzun vadede iyimseriz" mesajı

17:31 - Ekonomi

EBRD, Türkiye'de genç girişimciler için 250 milyon avroluk finansman programı başlatıyor

17:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da metrobüsü çeken vinç kontrolden çıkarak bariyerlere çarptı

17:57 - Gündem

Lüks yat "Lady Moura" Marmaris'te

17:53 - Gündem

Çin'den ABD'ye, İsrail üzerinde etki sahibi bir ülke olarak sorumlu davranma çağrısı

17:48 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'i kabul etti

17:42 - Siyaset

Lufthansa, Orta Doğu uçuşlarını askıya alma uygulamasını uzattı

17:38 - Ekonomi