?>

Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell'ın sunumunu bekliyor

Küresel piyasalarda yüksek oynaklık devam ederken, bugün ve yarın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Senato'da yapacağı sunumlar yatırımcıların odağında bulunuyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

İstanbul

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayısı 112 milyonu aşarken, hayatını kaybedenlerin sayısı da 2,5 milyona yaklaştı. Salgında vaka artış hızı yavaşlasa da mutasyon riski ve küresel ekonomilerdeki toparlanmaya ilişkin soru işaretleri piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dün yaptığı açıklamada salgın nedeniyle ekonomik toparlanmaya giden yolun oldukça belirsiz ve düzensiz olduğunu vurgulayarak, bunun hem ülkeler arasında hem de ülkeler içinde eşitsizliklerin artmasına neden olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise, üye ülkeleri salgının ekonomik sonuçları ile mücadele için hazırladıkları kurtarma programının başlayabilmesi için gereken öz kaynak artışı kararını onaylamaya çağırdı.

Bu gelişmelerin yanı sıra ABD başta olmak üzere gelişmiş ülke tahvil faizleri ve emtia fiyatlarının yükseliş eğilimini sürdürmesi dikkati çekti.

Dün ABD Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi'nin, Başkan Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketini onaylaması sonrası, paketin hafta sonuna doğru Temsilciler Meclisi'nden de geçmesi bekleniyor.

Destek paketine ilişkin gelişmelere karşın dün New York borsasında karışık bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi, yüzde 0,09 değer kazanırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,77 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,46 düşüş kaydetti.

Nasdaq endeksinin düşüşünde Tesla hisselerinin yaklaşık yüzde 9 gerilemesi etkili oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri ise dün yüzde 1,3940 ile son bir yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 1,37'nin hemen altında dengelendi.

Avrupa tarafında, dün açıklanan verilere göre Almanya'da sanayi üretimi, özellikle otomotiv ve yedek parça üretimindeki gerileme ile 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 10,8 azalırken, Ifo İş Dünyası Endeksi, şubatta beklentileri aşarak 92,4 puana yükseldi.

Endeksin yükselişinde, kısıtlamalara rağmen şirketlerin iyimser olmasının etkili olduğu bildirildi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde, dün yaptığı konuşmada ECB'nin, finansman koşullarının ekonomiyi destekleyecek kadar elverişli olup olmadığını değerlendirebilmek için tahvil getirilerini yakından takip ettiğini söyledi.

Bu gelişmelerle dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,31, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 değer kaybetti.

Bugün Asya tarafında, Japonya'da resmi tatil nedeniyle piyasalarda işlem gerçekleştirilmezken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 yükseldi, Güney Kore'de Kospi endeksi yatay seyretti. Petrol ve bakır fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi ise Asya piyasalarında öne çıkan fiyatlamalar arasında bulunuyor.

Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,7 artışla 65,5 dolar çıkarken, bakırın libre fiyatı ise yüzde 1,6 artarak, 4,14 dolarla Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Yurt içinde, dün Avrupa borsalarındaki negatif seyir ve döviz kurlarının uluslararası piyasalara paralel yükselmesiyle Borsa İstanbul'da satıcılı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi, yüzde 0,62 değer kaybederek günü 1.550,61 puandan tamamladı. Endeksin düşüşünde, yüzde 2'ye yakın değer kaybeden bankacılık endeksinin etkili olduğu görüldü.

Dün 7,0880'i görmesinin ardından günü bir önceki kapanışa göre yüzde 0,7 artışla 7,0249'dan tamamlayan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,0090 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, ABD'nin ekonomik destek paketine ilişkin gelişmeler ve Avrupa başta olmak üzere salgında tedbirlerin marttan itibaren kademeli olarak kalkacağı yönündeki açıklamalara karşın emtia fiyatları ve tahvil faizlerindeki artışın küresel piyasalarda oynaklığın artmasına neden olduğunu bildirdi.

Bugünün veri takviminde Avro Bölgesinde enflasyon ve ABD'de tüketici güven endeksinin öne çıktığını kaydeden analistler, Fed Başkanı Powell'ın yarıyıllık Para Politikası Raporu’na ilişkin Senato'nun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde yapacağı sunumun takip edileceğini ifade etti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.570 ve 1.582 seviyelerinin direnç, 1.525 puanın destek konumunda olduğunu belirterek, dolar/TL'de ise 6,95-7,05 bandının izleneceğini söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 İngiltere, aralık ayı işsizlik oranı

13.00 Avro Bölgesi, ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi

18.00 ABD, şubat ayı tüketici güven endeksi

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk: Hiçbir şehidimizin kanını yerde bırakmadık, bırakmayacağız

2021-02-19 19:36 - Siyaset

Fransa, Kuzey Akım 2 ile Avrupa'da enerji dengelerini lehine çevirmek istiyor

2021-02-19 16:46 - Ekonomi

QNBEYOND Hızlandırma Programı'nın yeni dönem girişimleri belli oldu

2021-02-18 15:04 - Yerel haber-Şirket Haber

Toyota'nın güvenli sürüş projesine Martech Awards'tan “Büyük Ödül“

2021-02-19 22:10 - Yerel haber-Şirket Haber

Kuzey Makedonya'da Kovid-19'a karşı aşılama çalışmalarına başlandı

2021-02-17 21:01 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2021 yılının 'Ahi Evran Yılı' olarak kutlanmasına ilişkin g

2021-02-20 07:36 - Gündem

Avustralya Başbakanı Morrison parlamentodaki tecavüz iddialarıyla ilgili özür diledi

2021-02-16 16:21 - Gündem

Kobani soruşturması kapsamında HDP'li 9 milletvekili hakkında fezleke hazırlandı

2021-02-19 19:26 - Gündem

Fenerbahçe evinde yara aldı

2021-02-22 00:16 - Spor

Hollanda ekonomisi 2020'de yüzde 3,8 küçüldü

2021-02-16 18:41 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar: Yüzer üretim platformumuz 29 Mayıs'ta İstanbul Boğazı'nı geçecek

16:47 - Ekonomi

MÜSİAD Karz-ı Hasen 5. Olağan Genel Kurulu yapıldı

15:32 - Ekonomi

Kahve bu ay yatırımcısına acı geliyor

13:33 - Ekonomi

Alanya turizmde 4 milyar avro gelir hedefliyor

13:22 - Ekonomi

Ev hanımlarını dolandıran şebeke üyeleri, mağdurları sahte belgeyle tehdit etmiş

12:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Edirne'de İstanbul'un fethinin 572. yıl dönümü coşkuyla kutlandı

23:48 - Gündem

İsrail'de, Gazze'ye saldırıların durması için düzenlenen gösteriye polis müdahale etti

23:27 - Dünya

İsrail ordusunun tüm düzenli piyade ve zırhlı birlikleri Gazze Şeridi'ne girdi

23:22 - Dünya

İzmir'in Urla ilçesinde makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

23:08 - Gündem

Altın Palmiye Ödülü'nün sahibi İranlı yönetmen Jafar Panahi oldu

22:27 - Dünya