Küresel nükleer enerji yatırımlarında hedef yıllık 250 milyar dolar

Küresel nükleer enerji talebinin karşılanması için 2050'ye kadar 250 milyar dolarlık yıllık yatırım tutarının üzerine çıkılması ve yaklaşık 6 trilyon dolarlık yatırım ortamı oluşturulması gerekiyor.

Ekonomi - 6 gün önce

AA muhabirinin Dünya Nükleer Birliği'nin "Ana Akım Finansmana Geçiş Yol Haritası: Nükleer Enerji Ölçeklendirilmesinin Yolu" raporundan yaptığı derlemeye göre, bu yatırım miktarı 38 ülke tarafından kabul edilen küresel nükleer enerji kapasitesinin 2050'ye kadar en az üç katına çıkarılması hedefiyle uyumlu olduğu ifade ediliyor.
Nükleer enerjinin yalnızca mevcut birkaç pazarda değil, küresel ölçekte sanayi ölçeğine ulaşabilmesi için kamu kaynaklarının yanı sıra özel sektör finansmanının da değerlendirilmesine ihtiyaç bulunuyor.
Sermayenin yalnızca yeni elektrik üretim tesislerine değil, bunların büyük ölçekte işletilmesini sağlayacak nükleer yakıt döngüsüne de yönlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Böylelikle artan elektrik talebinin karşılanması, enerji güvenliğinin artırılması ve iklim değişikliği ile mücadelede karbonsuzlaşma çabalarının gerçekleştirilmesi için nükleer enerjiye ihtiyaç duyuluyor.
Nükleer enerji talebinin artırılması amacıyla da 2050'ye kadar 250 milyar dolarlık yıllık yatırım tutarının üzerine çıkılması ve yaklaşık 6 trilyon dolarlık yatırım fırsatı oluşturulması gerekiyor.
Raporda, nükleer enerjinin hükümet odaklı ve proje bazlı finansman modelinden çıkarılarak, yaygın biçimde yatırım yapılabilen bir enerji altyapısı varlık sınıfına dönüşmesi için öz sermaye ve borç finansmanı sağlayan kurumsal yatırımcılara yönelik fırsatlar ile bu dönüşümü sağlayacak altı temel uygulama adımı ortaya konuluyor.
Birliğin yol haritası, nükleer enerjinin ana akım bir yatırım varlığı haline gelebilmesi için şu 6 koşulun oluşturulmasını öneriyor:
"Kurumsal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, iş modellerinin standartlaştırılması, risk ve getirilerin ölçülebilir hale getirilmesi, piyasa gelir mekanizmalarının oluşturulması, tedarik zincirinin kapasite ve olgunluğunun artırılması, dönüşümü destekleyecek finansman mekanizmalarının geliştirilmesi."
Raporda, deniz üstü rüzgar enerjisi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve diğer sermaye yoğun enerji altyapısı sektörlerinde benzer dönüşümlerin başarıyla gerçekleştirildiği, nükleer enerjinin de aynı yolu izleyebileceği ifade edildi.
Finans kuruluşlarının nükleer enerji konusundaki bilgi düzeyini artırması, yatırım değerlendirme kapasitesini geliştirmesi, risk paylaşımının daha net tanımlanmasına katkı sağlaması ve ilk yatırım işlemlerine katılması halinde, daha geniş kurumsal sermayenin sektöre yönlendirilmesinin mümkün olacağı belirtildi.
Öte yandan küresel nükleer enerji sektörünün temel hammaddesi olan uranyum, yüksek enerji yoğunluğu sayesinde düşük miktarda yakıtla uzun süre elektrik üretimine olanak tanıyor.
Artan nükleer kapasite hedefleri, başta Kazakistan, Kanada ve Namibya olmak üzere önemli üretici ülkelerde uranyum madenciliği ve yakıt tedarik zincirine yönelik yatırımları da hızlandırırken, birçok ülke enerji güvenliğini güçlendirmek amacıyla stratejik uranyum stoklarını artırmaya yönelik adımlar atıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakanlığından İsrail'in mutabakata rağmen Gazze'ye yaptığı saldırılara tepki

2026-08-03 00:52 - Gündem

Trabzonspor, yurt dışı kampındaki hazırlık maçlarından 1 galibiyet ve 2 mağlubiyet aldı

2026-08-03 11:37 - Spor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, yapay zekalı tarım için nitelikli insan kaynağı yetiştirecek

2026-08-01 13:02 - Çevre-Hayat

Adalet Bakanı Gürlek'ten Spor Güvenliği Değerlendirme Toplantısı'na ilişkin paylaşım

2026-07-29 19:58 - Siyaset

Milli para atıcı Aysel Özgan, Dünya Kupası'nda gümüş madalya aldı

2026-07-29 19:48 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye yasa teklifi inşallah önümüzdeki hafta ortak bir teklifi ol

2026-08-01 17:33 - Gündem

Ticaret Bakanı Bolat: Sarp Gümrük Kapısı bütün Asya ülkelerine açılan çok önemli bir geçiş koridoru

2026-07-31 22:57 - Ekonomi

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı 27 Eylül'de yapılacak

2026-07-31 17:08 - Eğitim

Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs'a ilişkin askeri hazırlık durumunu güncelliyor

2026-08-02 11:28 - Gündem

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek'ten transfer açıklaması

2026-07-29 16:27 - Spor

İlgili Haberler

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

KAPEKS halka arzla Orta Asya ve Afrika'daki büyümesini hızlandıracak

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 234'e yükseldi

21:37 - Dünya

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Gündem

Samsun'da tüp deposunda çıkan yangın söndürüldü

21:27 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Libya ziyareti kapsamında Trablus'ta temaslarda bulundu

21:23 - Gündem