?>

'Küresel mal ticaretinde V tipi toparlanma' öngörüsü

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Gabriel Felbermayr, “Krizin U tipi toparlanma seyri yerine, V tipi hızlı bir toparlanma var. Sert düşüş ve hızlı toparlanma” dedi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Berlin

Almanya’nın önde gelen ekonomi enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), küresel mal ticaretinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını krizinde 2008-2009 finansal krizden daha hızlı “V” tipi toparlandığını değerlendirdi.

IfW, küresel mal ticaretine dair analizini açıkladı.

Enstitü, küresel mal ticaretinin Kovid-19 krizinde çok sert bir düşüşün ardından “V” tipi bir toparlanma sinyali verdiğini açıklarken, haziran ayında küresel mal ticaretinin, Şubat 2020 seviyesinin yalnızca yüzde 9 altında kaldığını belirtti.

Analizde, küresel mal ticaretinin şubat-nisan döneminde yüzde 15 gerilediği belirtilerek, “Küresel mal ticareti, Lehman Brothers'ın iflasıyla başlayan 2008-2009 finansal krizinde olduğundan çok daha hızlı toparlanıyor. 2008-2009'deki finansal krizde ticarette toparlanma, sekiz aylık düşüşten sonra başladı. 10 yıl önce krizin başlamasından tam 13 ay sonra, korona krizinde iki ay sonra ulaşılan seviyeye tekrar ulaşılabildi.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Amerika, Asya ve Avrupa'da konteyner gemi taşımacılığının normalleştiği belirtilen analizde, Çin'in dolar cinsinden ihracatının yıllık olarak temmuzda yüzde 7 artış göstermesinin normale dönüşe işaret olduğu ifade edildi.

lfW Başkanı Gabriel Felbermayr, konuya ilişkin değerlendirmesinde, son verilerin küresel ticaretin çok daha güçlü tepki verdiğine işaret ettiğini belirterek, “Krizin U tipi seyri yerine, V tipi hızlı bir toparlanma var. Sert düşüş ve hızlı toparlanma.” değerlendirmesinde bulundu.

Avro Bölgesi ülkelerinde ticaretin şubat-nisan döneminde yüzde 23 düştüğünü belirten Felbermayr, fakat haziranda bölgedeki ticaretin Şubat 2020 seviyesinin sadece yüzde 10 altında kaldığını kaydetti.

Felbermayr, “Avro Bölgesi’nde de 2008-2009 krizinin aksine ticaret hacimlerinde V tipi bir toparlanma işaretleri var. Küresel ticaretteki toparlanma devam ediyor. Mevcut durum 2008-2009 krizinden çok daha iyi." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsfanbul Tema Park’ta çifte bayram

2020-08-29 17:24 - Genel

MSB, Giresun'daki selde şehit olan askerler için başsağlığı mesajı yayımladı

2020-08-24 21:21 - Gündem

Vodafone'dan “RedBox“ ile her eve fiber hızında internet

2020-08-26 14:12 - Genel

Forbes, Rusya'nın en zengin kadınlarını açıkladı

2020-08-28 07:20 - Özel Haber

LaLiga'dan Messi'ye uyarı

2020-08-30 20:11 - Spor

Dağıstan Cumhuriyeti, Türkiye'de Temsilcilik açmayı planlıyor

2020-08-25 07:15 - Özel Haber

2. Abdülhamid dönemi eğitim kurumlarının mezunları, Türkiye'nin kurulmasına önayak oldu

2020-08-31 18:16 - Gündem

Fatih Erbakan: Doğu Akdeniz'de doğal gaz çıkarma çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz

2020-08-29 19:16 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, afetzedelerle telefonda görüştü

2020-08-28 18:46 - Gündem

Başkurtistan’dan Türk iş dünyasına çağrı: Bekliyoruz, iyi koşullar sunabiliriz!

2020-08-24 22:58 - Özel Haber

İlgili Haberler

Kağıt sektöründe büyümenin itici gücü ambalaj oldu

11:39 - Ekonomi

Emtia piyasalarında Fed'in faiz indirimi ihtimali fiyatları destekledi

11:32 - Ekonomi

Türkiye ile Yunanistan 10 milyar dolarlık ticaret hedefine odaklandı

11:28 - Ekonomi

ASO'dan Marmara Bölgesi'ne teknoloji odaklı ziyaret

11:07 - Ekonomi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından otomotivde yerli katkı oranı düzenlemesine ilişkin açıklama

11:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kağıt sektöründe büyümenin itici gücü ambalaj oldu

11:39 - Ekonomi

Emtia piyasalarında Fed'in faiz indirimi ihtimali fiyatları destekledi

11:32 - Ekonomi

Türkiye ile Yunanistan 10 milyar dolarlık ticaret hedefine odaklandı

11:28 - Ekonomi

Milliyetçi Hareket Partisi 57 yaşında

11:18 - Siyaset

Tayland'da seçmenler, erken seçimde oy kullanmak için sandık başında

11:08 - Dünya