?>

Küresel enerji verimliliğindeki ilerleme bu yıl hız kazandı

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA), Enerji Verimliliği 2025 raporu yayımlandı.

Ekonomi - 2 saat önce

Londra

Küresel enerji verimliliğindeki ilerlemenin temel göstergelerinden biri olan birincil enerji yoğunluğunun bu yıl önemli ölçüde iyileştiği ancak enerji verimliliğinin sunduğu tüm faydalardan yararlanabilmek için hükümetlerin daha fazla çaba göstermesi gerektiği bildirildi.

????

Rapora göre, verimlilikte ilerlemenin ana ölçütü olan küresel birincil enerji yoğunluğu bu yıl yüzde 1,8 iyileşme yolunda ilerliyor.

Bu ilerleme geçen yıl yüzde 1 olarak gerçekleşmişti. Küresel enerji verimliliğindeki artış hızı 2019'dan beri büyük ölçüde durgun seyretmiş ve yıllık ortalama yüzde 1,3 seviyesinde kalmıştı. Söz konusu oran 2010-2019 döneminde ise yüzde 2 olmuştu.

Enerji verimliliğinde bu yılki ilerlemeye Hindistan ve Çin gibi bazı önemli ekonomilerin 2019'dan beri kaydettikleri ortalamanın üzerinde iyileşme göstermesine de katkı sağlıyor.

Öte yandan, enerji verimliliğinde küresel çapta görülen iyileşme hızı, 2023'te Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi COP28'de belirlenen "enerji verimliliğinde ilerlemeyi 2030'a kadar yüzde 4'e çıkarma" hedefinden oldukça uzak. COP28'de yaklaşık 200 hükümet, 2030'a kadar küresel yıllık enerji verimliliği artış hızını iki katına çıkarmak için birlikte çalışmayı kabul etmişti.

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, enerji verimliliğinde bu yıl kaydedilen küresel ilerlemenin sevindirici olduğunu belirterek, "Bazı büyük gelişmekte olan ekonomilerde de olumlu işaretler görüyoruz. Ancak analizimiz, enerji verimliliğinin sunduğu tüm faydaların mümkün olduğunca çok kişiye ulaşması için hükümetlerin çok daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ortaya koyuyor. Enerji verimliliği, daha yüksek enerji güvenliği, daha uygun maliyetli faturalar, artan ekonomik rekabet gücü ve daha düşük emisyonlarla insanların yaşamlarını ve geçim koşullarını iyileştirme potansiyeline sahip." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fatih'te ölen Böcek ailesinin otelde kilitli kaldıkları ortaya çıktı

2025-11-20 00:23 - Gündem

İsrail, Suriye'nin güneyine baskın düzenleyerek 3 kişiyi alıkoyduğunu duyurdu

2025-11-20 00:03 - Dünya

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 62 arttı

2025-11-20 01:28 - Teknoloji

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda soruları cevapladı

2025-11-20 01:37 - Siyaset

KİT'lerde istihdam edilen personelin yüzde 12'si kadın

2025-11-19 12:07 - Ekonomi

Esvatini, ABD'den sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü için 5,1 milyon dolar aldı

2025-11-20 05:27 - Dünya

⁠FIFA 2026 Dünya Kupası yolunda Türkiye'nin rakibi belli oluyor

2025-11-20 00:12 - Spor

Bakan Kurum, COP31 adaylığına ilişkin sonucun yakın zamanda belirleneceğini bildirdi

2025-11-19 12:04 - Gündem

Ticaret Bakanlığı, 25 ülkeye özel olarak yenilediği rehberle ihracatçılara yol haritası sunuyor

2025-11-19 11:03 - Ekonomi

ABD'den Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a çip ihracatına onay

2025-11-20 03:12 - Dünya

İlgili Haberler

Bodrum'da deniz turizminin yeni sezon hazırlıkları başladı

13:07 - Ekonomi

İŞKUR'un "İkiz Dönüşüm Temalı Sanal İstihdam Fuarı" 26-27 Kasım'da düzenlenecek

13:02 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong Vakıf Faktoring için çaldı

12:58 - Ekonomi

Nevşehir'de doğru toprak analiziyle kabak çekirdeği ile patatesin verim ve kalitesi arttı

12:47 - Ekonomi

Çiçek ihracatında çeşitlilik arttı

12:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları arasında işbirliği anlaşması imzalandı

13:17 - Siyaset

Osmaniye'de 4,4 büyüklüğünde deprem

13:13 - Gündem

Bodrum'da deniz turizminin yeni sezon hazırlıkları başladı

13:07 - Ekonomi

İŞKUR'un "İkiz Dönüşüm Temalı Sanal İstihdam Fuarı" 26-27 Kasım'da düzenlenecek

13:02 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong Vakıf Faktoring için çaldı

12:58 - Ekonomi