?>

Kurbanlık alırken kurban olmayın

Tüketici derneklerinin yetkilileri, yaklaşık 500 bin büyükbaş, 2 milyon da küçükbaş hayvanın kurban olarak kesileceği tahmin edilen bayram öncesi kurbanlık alacak vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

BURSA - CEM ŞAN

Tüketici derneklerinin yetkilileri, yaklaşık 500 bin büyükbaş, 2 milyon da küçükbaş hayvanın kurban olarak kesileceği tahmin edilen bayram öncesi kurbanlık alacak vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda gelen şikayetlerden anlaşıldığı üzere, genellikle belediyelerce belirlenen kurban satışı için ayrılan yerlerin dışında faaliyet gösteren bazı kişilerce insanların mağdur edilebildiğini belirtti.

Her yıl bayram öncesinde birçok tüketicinin kurban olarak kesilen hayvanın hastalıklı çıktığı veya dolandırıldığı yönünde şikayette bulunduğuna işaret eden Ağaoğlu, "Tüketici Kanunu na göre satın alınan hayvanlar mal statüsündedir ve ayıplı çıkması halinde bedel iadesi dahil olmak üzere tüketicinin hakları bulunmaktadır ancak bu noktada tüketicilerin aldatıldığını ispat edebilmesi açısından ödeme belgesi, veteriner raporu gibi ispata yarayacak belgelere sahip olması önemlidir." ifadelerini kullandı.

"Kurbanın görüntüsünü çekmek delil olabilir"

Günümüzde hemen her cep telefonunda fotoğraf çekme özelliğinin bulunduğunu vurgulayan Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Kurban satın alacak tüketiciler mağdur olmamak istiyorlarsa tercihlerini yaparken dikkatli olmalıdırlar. Karşılaştıkları her sorunu görüntülemelerinin önemli bir delil olabileceğini akıllarından çıkarmalıdırlar. Hemen tüm belediyelerin Kurban Bayramı süresince veteriner müdürlüklerinde nöbetçi personel bulunmaktadır. Satın alınan kurbanda sorun olduğunu fark eden vatandaşlar derhal en yakın belediye veteriner müdürlüğüne başvurmalı, mümkünse de olaya şahit olan kişilerin de imzasının bulunduğu tutanakla durumu belgelendirmelidirler."

"Aynı hayvanı birden çok kişiye satıyorlar"

Ağaoğlu, kurban pazarlarında karşılaşılan sorunların sadece sağlıksız, hastalıklı hayvanlardan ibaret olmadığına işaret ederek, bazı kalpazan ve dolandırıcıların da kurban pazarlarında boy gösterdiğini, bunlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Bazı kişilerin bir hayvanı birden çok kişiye sattığına dikkati çeken Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Nakliye de bizim ikramımız olsun. Akşama kurbanlık hayvanı adresine göndereceğim. diyerek aynı hayvanı birden çok kişiye satıyor, akşam üstü ortadan kaybolarak alıcıları dolandırıyor. Bazı kişiler de ellerindeki sahte paraları kurban pazarlarında piyasaya sürüyor. Bu tür sahtekarlıklara maruz kalmamak için kurban satın alan tüketiciler belediyelerce belirlenmiş, altyapısı uygun olan yerlerde ödemelerini kredi kartıyla yapmalı, nakit alışverişten kaçınmalıdırlar."

"Tüketicilerin sıklıkla karşılaştıkları durum sahte para"

Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek de kurban kesecek vatandaşları, kurbanlık satın alırken aceleci olmamaları konusunda uyardı.

Tüketicilerden, kulaklarında küpesi bulunmayan kurbanlıkları almamalarını, küpesi bulunmayan hayvanları satanları da en yakın belediye birimine şikayet etmelerini isteyen İmrek, şunları söyledi:

"Kurban pazarlarında sahte para mağduriyeti hem kurban satıcıları hem de kurbanlık alan tüketicilerin sıklıkla karşılaştıkları bir durumdur. Sahte parayı gerçek paradan ayırt edecek bazı özellikler vardır. Bunlar kağıt, renk ve baskı kalitesinin yanı sıra paranın içinde bulunan çok net holografik, şerit folyo, ultraviyole özellikler ve kabartma. Bu özellikler el ve göz yordamıyla rahatlıkla ayırt edilebilir."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

YPG nin DAEŞ e karşı savaşan tek güç olduğu miti çöktü

2016-08-30 16:17 - Gündem

Cerablus ve civarındaki terörist hedefler obüslerle vuruldu

2016-08-29 20:23 - Gündem

Bahçeli: Ne kadar katil örgüt varsa alayını birden imha edin

2016-08-29 19:02 - Siyaset

Kızların kurtarılması için her yolu denemeye hazırız

2016-08-28 19:52 - Dünya

Nice, Balotelli'yi kadrosuna kattı

2016-09-01 03:32 - Spor

Fransa'da parti binasına saldırı

2016-09-02 04:52 - Dünya

Gösterilen dayanışma her türlü takdir ve övgünün üzerindedir

2016-08-29 22:38 - Siyaset

Suriye'deki çatışmalara ÖSO birlikleri sevk edildi

2016-08-29 00:32 - Genel

Vekaletle kurban kesim ücreti belirlendi

2016-08-30 01:02 - Genel

Aydın Jandarma Bölge Komutanlığı kapatıldı

2016-08-30 01:08 - Gündem

İlgili Haberler

Doğu Anadolu’da soğuk ve kar etkisini sürdürüyor

11:03 - Gündem

İstanbul'da deniz ve teleferik ulaşımına hava muhalefeti engeli

10:53 - Gündem

Edirne ve Kırklareli'nde kuvvetli sağanak etkili oluyor

10:42 - Gündem

CMK kapsamında görevlendirilen avukatlara yapılacak ödeme miktarları belli oldu

08:37 - Gündem

ASKİ'den Ankara'daki bazı mahalleler için su kesintisi uyarısı

23:46 - Gündem

Günün Manşetleri

Turkcell Süper Kupa maçında gözler golcülerin üzerinde olacak

11:18 - Spor

Doğu Anadolu’da soğuk ve kar etkisini sürdürüyor

11:03 - Gündem

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki saldırısında Filistinli bir kız çocuğu öldü

10:58 - Dünya

İstanbul'da deniz ve teleferik ulaşımına hava muhalefeti engeli

10:53 - Gündem

İŞKUR geçen yıl 1 milyon 479 bin işe yerleştirmeye aracılık etti

10:48 - Ekonomi