?>

Kuraklıktan etkilenen zeytin bahçeleri devlet desteğiyle kurulan sulama sistemiyle hayat buluyor

Karaman merkeze bağlı iki köyde devlet desteğiyle kurulan 4 havuzdaki su, güneş enerjisiyle çalışan pompalarla bölgedeki zeytin bahçelerine aktarılıyor.

Ekonomi - 2 ay önce

Karaman

Karaman'da kuraklıktan etkilenen zeytin bahçelerinde tarım, devlet desteğiyle kurulan kapalı sulama sistemiyle yeniden canlandırılıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karaman İl Özel İdaresi işbirliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) desteğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, merkeze bağlı Özdemir ve Bucakkışla köylerine, kurak alanların sulanabilmesi için 4 havuz inşa edildi, güneş panelleri kuruldu.

Göksu Nehri'nden güneş enerjisi kullanılarak çekilen su, yüksek kodlarda inşa edilen havuzlara aktarılarak, borular aracılığıyla çevredeki zeytin bahçelerine ulaştırılıyor.

????

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, bölgede Göksu Nehri'ne yakın köylerde zeytin üretiminin yaygın olduğunu söyledi.

Ancak son yıllarda etkili olan kuraklık ve yaşanan su sıkıntısının üreticileri ekonomik anlamda zorladığını ifade eden Terlemez, "Bu sıkıntıları aşmak için Tarım ve Orman Müdürlüğü ile bir proje hazırladık. Proje kapsamında bölgeye 4 havuz, 600 kilovatlık güneş paneli ve kapalı sulama sistemi kurduk." dedi.

Göksu Nehri'nden güneş enerjisi kullanılarak havuzlarda toplanan suyun, borularla bahçelere ulaştırıldığını anlatan Terlemez, projeyle 160 hektar alanın sulandığını, daha önce taşıma suyuyla kısıtlı sulanan bahçelerin artık ihtiyaç duyulduğu kadar suya ulaşabildiğini bildirdi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut da Karaman için önemli bir tarımsal ürün olan zeytin üretimini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Karaman'da zeytin üreticilerinin, uzun yıllar kuraklıkla ve susuzlukla mücadele ettikleri için kazançlarının azaldığını ifade eden Bulut, "Geçen yıl 36 bin dekarlık alanda yaklaşık 8 bin tonluk rekoltemiz vardı. Bu projeler hayata geçtikçe üreticiler yabani zeytin ağaçlarını da aşılayarak verimli hale getiriyorlar. Kaliteli bir zeytinyağımız var. Bölgede zeytinyağı sıkım tesisleri kuruluyor. Yöre insanı burada zeytinini üretiyor ve zeytinyağını sıktırıp ekonomik kazanç sağlıyor." dedi.

"Üreten her çiftçimizin yanındayız"

Zeytin gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretimin teşvik edilmesinin köylerde genç nüfusu artıracağını aktaran Bulut, "Bu projeler köyden kente göçü azaltan ve genç nüfusu üretime kazandıran etkiler doğurmaktadır. Üretimi destekliyoruz ve köylerimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Üreten her çiftçimizin yanındayız." diye konuştu.

Bucakkışla köyü muhtarı Abdullah Kocaoğlu ise kuraklığın kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirerek, "Bugüne kadar yağmur yağdığı zaman bahçelerimiz sulanıyordu. Mevsim kurak geçince ürün alamıyorduk. Bu projeyle Allah izin verirse zeytinimiz çoğalacak, verim alacağız. Köylü seviniyor, dua ediyorlar. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Özdemir köyünde zeytin bahçesi olan İlhan Güneş (63) de yaklaşık 30 yıldır bölgede zeytincilik yaptığını vurgulayarak, "18 dekar alanda yaklaşık 400 ağacım var. Geçmişte yağmur yağar da zeytin olursa toplardık. Olmuyorsa bırakırdık. Proje burada üretime büyük katkı sağlayacak. İnşallah bundan sonrası çok güzel olacak." dedi.

Dedesine zeytin bahçesinde yardımcı olan İlhan Güneş (21) ise çocukluğundan beri geldiği bahçeye ilk defa proje sayesinde damlama sistemi kurduklarını, verim artacağı için köyüne dönmeyi düşündüğü anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te halı fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

2025-07-29 12:42 - Asayiş

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'e Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı tevcih edildi

2025-07-29 20:02 - Siyaset

Türkiye ile Kazakistan arasında 20 anlaşma imzalandı

2025-07-29 19:43 - Siyaset

Gazprom yılın ilk yarısında 10,8 milyar ruble zarar etti

2025-07-29 13:12 - Ekonomi

Sudan'ın başkenti Hartum'un merkezi, çatışmalar nedeniyle ağır hasar gördü

2025-07-28 12:03 - Dünya

Beyin sıvısı üzerine yapılan araştırma depresyon hastalarına "erken tanı" yolunu açabilir

2025-07-26 13:27 - Sağlık

Gök Vatan'ın yıldızları göreve hazır

2025-07-24 19:23 - Teknoloji

STM'nin taktik İHA'ları sürü konsepti ile sahada oyun değiştirecek

2025-07-24 17:58 - Teknoloji

Çelik Kubbe'de İHA tehditlerini "EJDERHA" önleyecek

2025-07-24 13:27 - Teknoloji

Berlin'de polis, Filistin'e destek gösterisine sert müdahalede bulundu

2025-07-27 09:57 - Dünya

İlgili Haberler

Fed Başkanı Powell para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

22:07 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, ABD'li iş insanlarına yatırım çağrısında bulundu

20:07 - Ekonomi

Erbil fuarına katılan Türk şirketleri Ortadoğu'daki pazar paylarını arttırmak istiyor

17:32 - Ekonomi

ABD'nin cari açığı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 42,9 azaldı

16:27 - Ekonomi

OECD, küresel ekonomide bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,2'ye yükseltti

16:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi

03:17 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağr

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

AFAD'dan Doğu Karadeniz'deki yağışların ardından yapılan çalışmalara ilişkin açıklama

01:18 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, Suudi Arabistan'ın Milli Gün resepsiyonunda konuştu

00:47 - Siyaset