Kuraklıktan etkilenen Gülbahar Barajı'nda doluluk yağışlarla yüzde 100'e ulaştı

Bingöl'de geçen yıl haziranda yüzde 60 dolu olan barajın bir yıllık sürede su seviyesinde yaşanan değişim, AA ekibince dronla görüntülendi.

Gündem - 4 yıl önce

Bingöl
Bingöl'de geçen yıl kuraklıktan etkilenen Gülbahar Barajı'ndaki doluluk, kar ve yağmur sularıyla yüzde 100'e ulaştı.
Merkeze bağlı Ağaçeli köyü sınırlarında bulunan ve bölgede 1666 hektar arazinin sulamasında kullanılan Gülbahar Barajı'nın su seviyesinde, geçen yıl yağışların azalması ve kuraklık nedeniyle düşüş yaşandı.
Barajda geçen yıl haziran ayında yüzde 60 olarak ölçülen doluluk, ekim ayında yüzde 40'a geriledi. Bu yıl bölgeye beklenenin üzerinde yağış düşmesi, barajda su seviyesini artırdı.

Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, barajda kar ve yağmur suları ile artan su seviyesi yüzde 100'e ulaştı.
Barajdaki su miktarında bir yıllık sürede yaşanan bu değişim, AA ekibince dronla görüntülendi. Görüntülerde, geçen yıl suyun çekilmesiyle ortaya çıkan bazı yıkılmış eski yapıların bu sene sular altında kalması yer alıyor.

Köylü geçen yıl hayvanlarını sulamakta bile zorlandı

Ağaçeli köyü muhtarı Nurettin Kırkız, AA muhabirine, köylerinde geçen yıl kuraklıktan dolayı çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Geçen yıl barajda su seviyesinin çok düştüğünü, hayvanlarını sulamakta zorlandığını ifade eden Kırkız, bu sene kar ve yağmur sularıyla barajda su seviyesinin en üst seviyeye çıktığını belirtti.

Bunun önemli bir gelişme olduğunu anlatan Kırkız, "Kuraklık çok sıkıntıydı. Geçen sene evlerde 6 saat ancak su akıyordu. Bu sene Allah'a şükür tarımda da içme suyunda da su bol." dedi.

"Bingöl Ovası'nın can damarı, Gülbahar Barajı'dır"

Kırkız, Gülbahar Barajı'nın bölgede tarımsal üretim için büyük önem taşıdığını belirterek, "Bingöl Ovası'nın can damarı, Gülbahar Barajı'dır." ifadesini kullandı.

Sulama kanalı inşasında görevli müteahhit Musa Özateş de Gülbahar Barajı'na ekstra su sağlayacak su kanalı inşa ettiklerini belirtti.
Kanal sayesinde suyun köyün içerisinden geçeceğini ifade eden Özateş, "Bu su hem köy hem de baraj için faydalı. Baraj dolu. Geçen sene çok sıkıntılıydı. Bu sene hiçbir sıkıntı yok. Barajın doluluğu bölge için çok önemli." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD şiddetli yağış ve sıcak hava ile mücadele ediyor

2022-06-14 21:55 - Dünya

Bitlis'te "Gökyüzü Gözlem Şenliği" düzenlendi

2022-06-20 22:35 - Çevre-Hayat

Ağrı'da aylardır özenle bakılan kurbanlıklar pazara indi

2022-06-21 09:55 - Çevre-Hayat

Hem tekvando hem de kick boksta uluslararası başarı peşinde

2022-06-21 12:24 - Spor

Putin'den Türk şirketlerin inşa ettiği gökdelenlerin tasarımcısına Devlet Ödülü -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-06-16 06:45 - Özel Haber

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, 23 Haziran'da Türkiye'ye gelecek

2022-06-19 20:53 - Dünya

Başkentte sağanak hayatı olumsuz etkiliyor

2022-06-14 17:07 - Asayiş

Ukraynalı ressamlar savaşla ilgili endişelerini tuvale yansıttı

2022-06-16 10:44 - Çevre-Hayat

Polise yumruk atan DBP'li Aydeniz'in suç dosyası kabarık

2022-06-14 17:53 - Gündem

Eren Abluka-2 Operasyonu'nda 2 terörist etkisiz hale getirildi

2022-06-20 10:13 - Asayiş

İlgili Haberler

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Bosna Hersek'ten yola çıkan "Filistin Konvoyu" Habur Sınır Kapısı'na ulaştı

21:03 - Gündem

Bosphorus Diplomasi Forumu'nda "Yapay Zeka ve Ekonomi Arasındaki Asimetrik İlerleyiş"

19:22 - Gündem

Sıfır Atık Vakfı, Tavşan Adası'ndaki koruma modelini COP31'e taşıyacak

18:17 - Gündem

Ankara'da Terör Suçları Değerlendirme Toplantısı yapıldı

16:33 - Gündem

Günün Manşetleri

İran’daki sertlik yanlısı dönüşümün arkasında Mekke Anlaşması mı var? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

06:23 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya